Отидете към основна версия

1 401 27

Андрей Киряков: Българският консерватизъм - повод за гордост

  • българия-
  • андрей киряков-
  • консерватизъм

Да се хваля с българското земеделие, с киселото мляко, с бялото сирене и розовото масло? Не върви

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българският консерватизъм е нещото, което много пъти ме е карало да се замислям за емиграция. Именно нежеланието на хората към промяна, инерцията, твърдоглавието, ако щете, са основната причина повече от два милиона българи да напуснат страната през последните три десетилетия. Не нещо друго, не толкова икономическата принуда, а именно това.

Но ето че сега, в днешните времена, дойде момент да се хвалим с този консерватизъм. Поне при мен се получи така...

Предприех пътуване до Перу, една от най- далечните точки погледнато от нашата страна и изобщо Европа. Тук при разговори с местни и с чужденци, няма с какво да се похваля. Какви успехи имаме през последните години – икономически , научни, спортни, политически? Да се хваля с българското земеделие, с киселото мляко, с бялото сирене и розовото масло? Не върви. И тези неща към ден днешен останаха в миналото...

И изведнъж неочаквано намерих темата. Смеех се когато преди месеци, още в България гледах класацията, че Перу е първа по смъртност от Ковид държава, изчислено на милион човека, спрямо броя на населението. Така де, някаква си далечна изостанала държава в Латинска Америка. Но сега бях именно тук.

- Знаете ли коя е държавата с най- много хора починали от Ковид, на един милион души от населението? – питах аз своите събеседници. – Перу, с 6 500 души починали на един милион души население.

Моите перуански събеседници кимаха утвърдително, а чужденците се удивляваха на тези цифри и неочакваната информация.

- А знаете ли коя е държавата на второ място, с най-много жертви от Ковид, спрямо броя на населението? – продължавах аз. – България , с 5 500 души починали на един милион население.

Тук се удивляваха и местни и чужденци, а аз открих нова линия на сближаване на българо- перуанските отношения. Да, обаче, допълваха ме перуанците, тук, след първоначалната съпротива и нежелание на населението да се ваксинира, след това всички се уж ваксинирали. Може би в столицата Лима, понеже в случая говорих със столичани. А иначе здравната помощ, в провинцията, е на доста лошо ниво, дори сравнено и с България, та това е причината за повечето починали.

Разговарях с млад белгиец, който не знаеше нищо за България. Местните тук чисто звуково бъркат България и Белгия, това между другото. Но ето че стигнахме до темата за Ковид и сериозните протестите в Брюксел срещу Ковид ограниченията.

- А знаеш ли, че България е страната, с най- малък процент ваксинирани, от целия ЕС, а вероятно и Европа?

Не знаеше, но тук изцяло спечелих неговото уважение, без да се налага да казвам повече нищо друго. Отново допълнение – белгиецът не беше могъл да лети през САЩ, откъдето е минавал полетът му към Латинска Америка, защото от 10 януари, всички стъпващи на американска земя трябва да са задължително ваксинирани, дори и транзитно преминаващите. Затова беше закупил нов билет за друг полет.

А аз неочаквано открих нов повод за национална гордост – най-слабо ваксинираната страна в Европа, а може би и е света! То и по другия показател щяхме да сме на първо място, ако не бяха тези тъпи латиноамериканци...

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 30 гласа.

Свързани новини