Last news in Fakti

29 Март, 2023 13:00 1 390 27

Андрей Киряков: Българският консерватизъм - повод за гордост

  • българия-
  • андрей киряков-
  • консерватизъм

Да се хваля с българското земеделие, с киселото мляко, с бялото сирене и розовото масло? Не върви

Андрей Киряков: Българският консерватизъм - повод за гордост  - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българският консерватизъм е нещото, което много пъти ме е карало да се замислям за емиграция. Именно нежеланието на хората към промяна, инерцията, твърдоглавието, ако щете, са основната причина повече от два милиона българи да напуснат страната през последните три десетилетия. Не нещо друго, не толкова икономическата принуда, а именно това.

Но ето че сега, в днешните времена, дойде момент да се хвалим с този консерватизъм. Поне при мен се получи така...

Предприех пътуване до Перу, една от най- далечните точки погледнато от нашата страна и изобщо Европа. Тук при разговори с местни и с чужденци, няма с какво да се похваля. Какви успехи имаме през последните години – икономически , научни, спортни, политически? Да се хваля с българското земеделие, с киселото мляко, с бялото сирене и розовото масло? Не върви. И тези неща към ден днешен останаха в миналото...

И изведнъж неочаквано намерих темата. Смеех се когато преди месеци, още в България гледах класацията, че Перу е първа по смъртност от Ковид държава, изчислено на милион човека, спрямо броя на населението. Така де, някаква си далечна изостанала държава в Латинска Америка. Но сега бях именно тук.

- Знаете ли коя е държавата с най- много хора починали от Ковид, на един милион души от населението? – питах аз своите събеседници. – Перу, с 6 500 души починали на един милион души население.

Моите перуански събеседници кимаха утвърдително, а чужденците се удивляваха на тези цифри и неочакваната информация.

- А знаете ли коя е държавата на второ място, с най-много жертви от Ковид, спрямо броя на населението? – продължавах аз. – България , с 5 500 души починали на един милион население.

Тук се удивляваха и местни и чужденци, а аз открих нова линия на сближаване на българо- перуанските отношения. Да, обаче, допълваха ме перуанците, тук, след първоначалната съпротива и нежелание на населението да се ваксинира, след това всички се уж ваксинирали. Може би в столицата Лима, понеже в случая говорих със столичани. А иначе здравната помощ, в провинцията, е на доста лошо ниво, дори сравнено и с България, та това е причината за повечето починали.

Разговарях с млад белгиец, който не знаеше нищо за България. Местните тук чисто звуково бъркат България и Белгия, това между другото. Но ето че стигнахме до темата за Ковид и сериозните протестите в Брюксел срещу Ковид ограниченията.

- А знаеш ли, че България е страната, с най- малък процент ваксинирани, от целия ЕС, а вероятно и Европа?

Не знаеше, но тук изцяло спечелих неговото уважение, без да се налага да казвам повече нищо друго. Отново допълнение – белгиецът не беше могъл да лети през САЩ, откъдето е минавал полетът му към Латинска Америка, защото от 10 януари, всички стъпващи на американска земя трябва да са задължително ваксинирани, дори и транзитно преминаващите. Затова беше закупил нов билет за друг полет.

А аз неочаквано открих нов повод за национална гордост – най-слабо ваксинираната страна в Европа, а може би и е света! То и по другия показател щяхме да сме на първо място, ако не бяха тези тъпи латиноамериканци...


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бустерирей се към Сатурн

    48 5 Отговор
    бе пропагандист на глобалистките чуми!

    Коментиран от #3

  • 2 Този

    42 3 Отговор
    ... автор не може да направи връзката между ниското ниво на ваксинация и високата смъртност. Едното очевидно е повод за притеснение, но другото му било повод за гордост, при това "национална". Къде ги копаят такива с коефициент на интелигентност под номера на обувките им?

    Коментиран от #13

  • 3 Абе

    4 14 Отговор

    До коментар #1 от "Бустерирей се към Сатурн":

    ... ти даже не си разбрал, че в статията пише, че тоя бил горд, че не е "бустериран".

    Коментиран от #8

  • 4 Последния Софиянец

    44 6 Отговор
    България народ прояви разум и не се ваксинира.Дано прояви разум и за войната и дигиталното евро.

    Коментиран от #17

  • 5 Баба Кица

    23 2 Отговор
    Бъркани мисли на изучен неумник.
  • 6 Ххх7

    31 0 Отговор
    Стига с тия ваксини соросоиди.много ви боли че не се набодохме.въпроса е кой ще поеме отговорност за всичките тези бракувани дози отрова които бяхме принудени да купим като се видя че интереса към тях е минимален но наше миндили поръчаха по 3 на калпак.това е като да си в арабския свят да имате 20% християни които ядът свинско но ти да купиш на човек по 2 прасета хахах
  • 7 Александър Григориевич

    29 1 Отговор
    В Беларус не се ваксахме, и 0 смъртност. А в ЕС обявиха, че пиенето на кафе причинява миоркадит.
  • 8 А ти пък

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    и сто пъти да прочетеш, пак няма да схванеш сарказЪма на афффффтуууура, пропагандиращ за некой цент ония бъркочи, дето им викат ваксини. И много удобно е пропуснал да спомене колко са заразените и болните сред най-нахаканите и колко са у нас. Е, твърдоглавието ни тук се оказа полезно за физическото оцеляване. Доверчивите овчици, свикнали някой друг да мисли вместо тях тоя път се оказаха пуснати по пързалката и да си берат дертовете.
  • 9 Мдааа....

    22 2 Отговор
    Най голямата гордост е да се нахакаш със ваксини,и след време гордо да умреш от отровата,която е гордостта на ЕС.Авторчето май не е запознат със българската далавера.Всяка смърт по време на Ковид истерията беше регистрирана ,че е от Ковид.Баба ми почина от естествена смърт,а беше записана,че е умряла от Ковид.

    Коментиран от #14

  • 10 Ти си

    23 0 Отговор
    Киряков , ако искаш да се похвалиш че си бил в Перу , можеше да го направиш по сто различни начина но не и с тая боза която си написал.
    Гледай си там счупените грънци и керемиди о не се опитваш повече да пишеш фейлетони в стил пътеписи - не ти се получава ...
  • 11 Иван

    20 2 Отговор
    Докторите убиваха с антибиотици и маските за дишане.Бяхме опитни зайчета за докторите.

    Коментиран от #15

  • 12 Кеша на Ковид

    23 1 Отговор
    Правителството на на Обединеното кралство публикува шокиращи данни за смъртните случаи от ваксина срещу COVID: 1 на всеки 73 ваксинирани хора е починал до юни 2022 г

    "Според официални данни, публикувани от правителствената институция на Обединеното кралство, Службата за национална статистика (ONS), до 1 юни 2022 г. 1 на всеки 73 ваксинирани срещу Covid-19 хора в Англия за съжаление е починал. При неваксинираните, смъртността е 1 на 172 души.
    Това са изключително тревожни цифри, съчетани с факта, че нивата на смъртност на 100 000 са значително по-високи сред ваксинираните и най-ниски сред неваксинираните във всяка отделна възрастова група, както се потвърждава от същите данни на ONS."

    за търсачката:
    .. /2023/03/21/1-in-73-covid-vaccinated-died-by-june-22/... ..

    п.п.
    И какво излиза днес? Националната гордост на ваксинираните страни е висока смъртност.

    Коментиран от #16

  • 13 др Гей Билтс

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Този":

    Няма никаква връзка между ниския брой ваксинирани и високия брой починали, Понее ако беше така в страни като Сирия например, където само 1% са се ваксинирали, трябваше да е масов мор. България е ървенец по писани починали с Ковид, по простата причина, че българските лекари убиваха по държавна поръчка пенсионери с високи пенсии, за да има днес по-високи пенсии за техните убийци. Иначе Перу е дупката на Южна Америка, там нямат канализация извън столицата.

    Коментиран от #19

  • 14 Дето казваше

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мдааа....":

    един лекар по телевизията в разгара на епидемията - в болницата много трудно се умира от нещо друго, освен от Ковид. Причината беше банална - парите които се дават за лечение на инфекцията.
  • 15 проклети да са до 9то колено

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Така убиха и баба ми. Господ ще ги съди. Убийците ниедни.
  • 16 Не забравяй, че

    0 12 Отговор

    До коментар #12 от "Кеша на Ковид":

    се ваксинираха с приоритет рисковите групи - хора над 65г., диабетици, сърдечно, белодробно и онкологично болни. Сред тия хора е нормално да има висока смъртност.

    Коментиран от #22, #25, #26

  • 17 Прост народ,слаба държава

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Този “разум” от 30 години се показва,същият ли е?
  • 18 между_другото

    6 0 Отговор
    Археологията няма нищо общо с имунологията.
  • 19 Този

    0 9 Отговор

    До коментар #13 от "др Гей Билтс":

    "Няма никаква връзка между ниския брой ваксинирани и високия брой починали" Фактите показват обратното. Даже и в тази статия е написано, но трябва да има кой да чете.

    Коментиран от #23

  • 20 Не се сещаш, ей

    9 0 Отговор
    Ами Андрейчо, моето момче, нахакай си всички бустери, дето ще им изтече срока, за да ни острамиш пред перуанците
  • 21 Дядо

    12 0 Отговор
    Статистиките са фалшиви. Уж интелигентни хора, уж им го казаха право в лицето. Кацаров в интервю (май беше при Тошко Йорданов) каза, че всичко заразено с ковид се пише умрял от ковид. Няма значение катастрофа ли е, сърдечен удар ли е или пребит до смърт. Питат го защо така и тоя вдига рамене. СЗО така били казали да правим. Да не говорим колко са фалшиви тези тестове, но няма истински медии да направят едно свястно изследване. Всичко е за брой кликове и налагане на цензура, защото така са им заповядали или бутнали някой лев. А опасните протоколи в болниците? Можеше да сме добре като Швеция, които не послушаха фашистите от СЗО.
  • 22 Кеша на Ковид

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не забравяй, че":

    Вярно ли ?! А за децата какво ще измислиш?

    Детската смъртност скочи в Израел след въвеждането на иРНК.
    "Данните са унищожителни и показват 100% увеличение на броя на умиращите бебета от началото на пускането на ваксината.
    Израелското население по същество беше първоначалният лабораторен плъх и стартовата площадка за иРНК ваксините на Pfizer, както заяви самият министър-председател Биби Нетаняху."
    за търсачката:

    .. DailyClout Infant Mortality Spiked in Israel Following mRNA Rollout ..
  • 23 Дядо

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Този":

    Фактите не показват обратното. Нагла и глупава лъжа. Спри да вярваш на манипулации.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Не сме забравили

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не забравяй, че":

    Затвориха кардиологични отделения и ги превърнаха в ковидарници. Не лекуваха придружаващи заболявания,а само вируса.Надуваха вентилаторите и убиваха хората. Само Кунчев тройно нахакания го спасиха след 3 месеца "разтоварване на здравната система", за останалите много не се церемониха. Още факти искаш ли? Търси и намери.
  • 26 умен

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не забравяй, че":

    Ковида засяга предимно тези рискови групи а в България тези рискови групи са в пъти по-големи отколкото във ваксинираните държави. Логично е и смъртността да е по-голяма при нас. Един въпрос: 1 милион германци същото ли е като 1 милион българи? Друг въпрос: сега ваксинираните страни имат излишна смъртност в пъти по-голяма от неваксинираните даже е отрицателна при последните, защо?
  • 27 Определено

    2 0 Отговор
    този археолог е по-тъп и от перуанците, явно защото си е ударил и 2-3 бустера отгоре, готов е да стане белгиец отвсякъде