Отидете към основна версия

5 635 28

Дипломатическата рокада във Ватикана – ще „настъпим ли пак мотиката“

  • паташев-
  • ватикана-
  • коджабашев-
  • гълъб-
  • донев-
  • мс-
  • президент-
  • румен радев

През 2012 година почти се стигна до дипломатически скандал, когато имахме отхвърлена кандидатура

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Служебният кабинет на премиера Гълъб Донев предприе редица странни рокади в дипломатическите мисии зад граница. Първо в края на миналата седмица бяха взети решения за смяна на посланиците ни в НАТО, Ватикана, Молдова, Словения и Норвегия, а новата партида тайни смени – от преди ден, касаят Хърватия, Швеция, Ирландия, Виетнам, Индия, Германия, Йордания, Ливан и Израел.

Това служебно правителство се оказва първото от много години насам, което прекрачва основни и приети норми за публичност в работата на държавната администрация. Нито едно от изброените по-горе вече 14 решения не е обявено публично като взето от Министерския съвет, а всичко се вижда като взето, но в графата „решения“ на страницата на МС. Човек доста трябва да се потруди, за да ги види. Съобщение за заседание на правителството няма, нито пък има съобщение за предложенията.

Една от изненадващите рокади касае посланика на Р България във Ватикана. С решение на МС №239 от 31 март 2023 година е изпратено предложение до президента Румен Радев за издаване на укази за освобождаване и за назначаване на извънреден и пълномощен посланик на Р България при светия престол и при суверенния военен хоспиталиерен орден на св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта. Министерски съвет решава и предлага на президента на основание чл. 98, т. 6 от Конституцията на Република България да издаде указ за освобождаване на Богдан Константинов Паташев от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България при Светия престол и при Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта със седалище Ватикана, а с друг указ назначава Костадин Ташев Коджабашев. Решението носи подписа на служебния премиер Гълъб Донев и на главния секретар на МС Красимир Божанов.

От своя страна президентът прави проект на указ и постановява освобождаването на Богдан Паташев от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Р България във Ватикана. Изпълнението на указа е възложено на министъра на външните работи. Също така Румен Радев - на основание чл. 98, т. 6 от Конституцията на Република България, постановява и назначава Костадин Коджабашев за извънреден и пълномощен посланик на Р България във Ватикана.

Въпросът е къде са акредитивните писма към момента на решението на МС, защото – по информация на ФАКТИ, такива към момента не са отправени към Ватикана. За да бъде назначен нов посланик, Р България трябва да предложи кандидатура, която да бъде одобрена от приемащата страна, след което рокадата става факт, а новият посланик при встъпването си в длъжност връчва акредитивните си писма, защото приемащата страна вече е одобрила кандидатурата му.

Припомняме, че през 2012 година почти се стигна до дипломатически скандал с Ватикана, когато Кирил Маричков – младши бе гласен за посланик във Ватикана. Той е завършил юридическо образование в Италия, но тогава се стигна до отхвърляне на кандидатурата му, след като Ватикана не отговори повече от месец и половина (обикновено се получава отговор от приемащата страна в рамките на две седмици). Просто такава ситуация бе създадена от управляващите държавата по това време. Интересно е да се отбележи също, че дядото на Маричков – младши, който носи абсолютно същото име, е бил посланик точно във Ватикана през 1993-1997 година.

Така че тази дипломатическата рокада във Ватикана се оказва доста интересна, а въпросът е колко е голяма вероятността да „настъпим пак мотиката“ - както се казва в известната българска поговорка, защото нито едно от изброените 14 решения не е обявено публично.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.

Свързани новини