Last news in Fakti

5 Април, 2023 08:55 5 579 28

Дипломатическата рокада във Ватикана – ще „настъпим ли пак мотиката“

  • паташев-
  • ватикана-
  • коджабашев-
  • гълъб-
  • донев-
  • мс-
  • президент-
  • румен радев

През 2012 година почти се стигна до дипломатически скандал, когато имахме отхвърлена кандидатура

Дипломатическата рокада във Ватикана – ще „настъпим ли пак мотиката“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Служебният кабинет на премиера Гълъб Донев предприе редица странни рокади в дипломатическите мисии зад граница. Първо в края на миналата седмица бяха взети решения за смяна на посланиците ни в НАТО, Ватикана, Молдова, Словения и Норвегия, а новата партида тайни смени – от преди ден, касаят Хърватия, Швеция, Ирландия, Виетнам, Индия, Германия, Йордания, Ливан и Израел.

Това служебно правителство се оказва първото от много години насам, което прекрачва основни и приети норми за публичност в работата на държавната администрация. Нито едно от изброените по-горе вече 14 решения не е обявено публично като взето от Министерския съвет, а всичко се вижда като взето, но в графата „решения“ на страницата на МС. Човек доста трябва да се потруди, за да ги види. Съобщение за заседание на правителството няма, нито пък има съобщение за предложенията.

Една от изненадващите рокади касае посланика на Р България във Ватикана. С решение на МС №239 от 31 март 2023 година е изпратено предложение до президента Румен Радев за издаване на укази за освобождаване и за назначаване на извънреден и пълномощен посланик на Р България при светия престол и при суверенния военен хоспиталиерен орден на св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта. Министерски съвет решава и предлага на президента на основание чл. 98, т. 6 от Конституцията на Република България да издаде указ за освобождаване на Богдан Константинов Паташев от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България при Светия престол и при Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта със седалище Ватикана, а с друг указ назначава Костадин Ташев Коджабашев. Решението носи подписа на служебния премиер Гълъб Донев и на главния секретар на МС Красимир Божанов.

От своя страна президентът прави проект на указ и постановява освобождаването на Богдан Паташев от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Р България във Ватикана. Изпълнението на указа е възложено на министъра на външните работи. Също така Румен Радев - на основание чл. 98, т. 6 от Конституцията на Република България, постановява и назначава Костадин Коджабашев за извънреден и пълномощен посланик на Р България във Ватикана.

Въпросът е къде са акредитивните писма към момента на решението на МС, защото – по информация на ФАКТИ, такива към момента не са отправени към Ватикана. За да бъде назначен нов посланик, Р България трябва да предложи кандидатура, която да бъде одобрена от приемащата страна, след което рокадата става факт, а новият посланик при встъпването си в длъжност връчва акредитивните си писма, защото приемащата страна вече е одобрила кандидатурата му.

Припомняме, че през 2012 година почти се стигна до дипломатически скандал с Ватикана, когато Кирил Маричков – младши бе гласен за посланик във Ватикана. Той е завършил юридическо образование в Италия, но тогава се стигна до отхвърляне на кандидатурата му, след като Ватикана не отговори повече от месец и половина (обикновено се получава отговор от приемащата страна в рамките на две седмици). Просто такава ситуация бе създадена от управляващите държавата по това време. Интересно е да се отбележи също, че дядото на Маричков – младши, който носи абсолютно същото име, е бил посланик точно във Ватикана през 1993-1997 година.

Така че тази дипломатическата рокада във Ватикана се оказва доста интересна, а въпросът е колко е голяма вероятността да „настъпим пак мотиката“ - както се казва в известната българска поговорка, защото нито едно от изброените 14 решения не е обявено публично.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    3 5 Отговор
    Вече приключихме Вчера!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Потомствени

    21 5 Отговор
    комунисти на яка хранилка във Ватикана ? Нелепо !
  • 8 Летописец

    25 9 Отговор
    Твърде късно орязват протежетата на Боко зад граница . От Козяк вече го връщат и му слагат Кирчо и Кокорчо да го контролират .
  • 9 Българин

    23 6 Отговор
    Не знам само какво накара Гълъб да прави тези рокади в 12 без пет, грижа за външната политика на България или стремеж да уредим наши хора на дипломатически постове?

    Коментиран от #10

  • 10 Всъщност

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Неясната политика на Радев лиши политическите му проекти от широка подкрепа . Така че , лансираните от него не оставят "свои хора за ореждане" , като партиите с електорални маси .
  • 11 1245677

    9 11 Отговор
    Гълабарника да се разтуря и гълабите да отлитат на изток да докладват на Кремъл

    Коментиран от #18

  • 12 оня

    16 7 Отговор
    Когато тиквата ги сменяше нямаше проблеми:))

    Коментиран от #23

  • 13 Козунаков

    18 4 Отговор
    Опа,тук ми мирише че Мунчо вече знае че ще има съставен редовен кабинет и си прави редовните смени в 12 без 5.
  • 14 Кака Сийка

    9 4 Отговор
    Това са руски шпиони до един, гешеф от вчера е в прединфарктно състояние и се пука от яд, добре че вече бавно започна да загрява и да се самосезира, но единственото което може да направи в момента е брифинг и препоръка към патриарха да ги отлъчи от църквата.
  • 15 Много болшевишки действия

    14 6 Отговор
    Всеки иска да е на държавната софра,нищо не правиш ,а ставаш милионер в евро,като тоя от Възраждане ,

    Коментиран от #19

  • 16 плюс минус

    12 2 Отговор
    Че то във Ватикана не можеш да пратиш за посланик когото и да е.
    Там си пазят архивите от векове - кой кой е, какъв е, родата....
  • 17 Богослов

    12 10 Отговор
    Ватикана служи на Дявола! Така, че трябва да се забрани католическата църква в България веднъж завинаги. От тях и масоните идва цялото зло по света, както и войни.
  • 18 7612314321

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "1245677":

    След като ГЕРБ и Харвардските измамници спечелиха заедно изборите, Гълъбът ще се пенсионира като премиер. Ново правителство вече в България няма да има
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 И този,

    7 3 Отговор
    този път ,"Подгряване на вчерашния
    обяд".Като какъв,Кирил Маричков,
    ще се вре посланик .Боко,как го е
    харесал та харизал.Тиквин ,не е много
    щедър,ако не си негово чадо.Ала да
    пратиш човек,който пее,как се
    редят тополите през зимата,или
    дава клетва за подпомагане си е
    Кощунство.Светият престол,не е
    Държавна агенция по спортен
    риболов.Но ,Простия е обработен,
    заплатен и Маричков посланик-
    -падение.Рокаджия пръв християнин.
    Ами БПЦ,за какво е.А,Маричков,
    не го ли е срам???Донев е мекотело
    и все за последно...,което може
    да откара до следващия април.
    Страдат хора ,държава...
  • 21 333

    9 2 Отговор
    А ДРУГАРЯТ Марин Райков, който като служебен премиер, назначен от другия ДРУГАР-Плевналиев, се САМОНАЗНАЧИ за посланик в Рим ТРИ дни преди да сдаде поста на сл.премиер ? Това го забравяте, а ?
  • 22 Христов

    10 2 Отговор
    Оставихте пенсионерите без добавка за Великден.Занимавате се с “по-важни” неща.Господ ще ви съди.Вие пари си имате,нали!!!
  • 23 Стамат

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня":

    И кога тиквата, е бил служебен премиер?
  • 24 Тоя Паташев

    10 3 Отговор
    Няма един работен ден за България!
    Изпратиха го посланик като награда, че докара Папата да прави ПиАр на Боко.
  • 25 Име

    2 0 Отговор
    Но - да няма абонамент за посланици, няколко години са достатъчни - ето Херо Мустафа си отива, Митрофанова ще си отиде, нали са еднакви доходите и изобщо, отива на друго място и така се върти една въртележка.

    Като си решил да станеш чиновник - ще търпиш и тази работа.

    Пожизнен посланик е невъзможно това.
  • 26 Пенсиониран кадрови дипломат

    2 1 Отговор
    Служебното правителство има една единствена задача - да проведе честни редовни избори. А не да влияе пряко и дългосрочно на външната политика чрез назначаване на посланици. Понеже ръководителите на дипломитическите мисии се предлагат от редовно правителство, а президентът одобрява. Тоест има двойно сито. А не като сега да се пращат на Копринков хората.

    Коментиран от #27

  • 27 Петърчо

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Пенсиониран кадрови дипломат":

    А ти Другарю, дето си Пенсиониран кадрови дипломат / ergo си бил действащ по време но социализЪма / това от ПУЦ-а ли го знаеш ? P.S. - ПУЦ - пъдар учи за цар.
  • 28 Запознат

    6 1 Отговор
    Добре, че махнаха този некадърник Паташко. Има вуйчо владика, който го уреждаше, но сега и той ще слезе скоропостижно от трона. Паташеви и Пройкови са организаторите на църковната мафия в Католическата църква в България!