Last news in Fakti

18 Април, 2023 08:00 57 820 28

Смут сред дипломатите! Май не всички нови назначения ще станат факт...

  • дипломати-
  • паташев-
  • ватикана-
  • рокади

Ще стане ли един бъдещ редовен кабинет заложник на амбициите на Румен Радев да “дърпа конците” на външната ни политика 

Смут сред дипломатите! Май не всички нови назначения ще станат факт...  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Май не всички нови дипломатически назначения ще станат факт... Това научи ФАКТИ от свои източници в дипломатическите среди. Както е известно, служебният кабинет на премиера Гълъб Донев предприе редица странни рокади в дипломатическите мисии зад граница. Това стана буквално часове преди изборите на 2 април - 31 март (петък).

Първо бе взето решение за смяна на посланиците ни в НАТО, Ватикана, Молдова, Словения и Норвегия, а след това имаше и нова партида от неочаквани рокади, които засягат Хърватия, Швеция, Ирландия, Виетнам, Индия, Германия, Йордания, Ливан и Израел.

Но какво се оказва...

След като служебното правителство е взело решение за рокадите, се оказва, че част от смените са предизвикали голямо недоволство и сред самите дипломати. Най-вече се смята за неприемлив начинът, по който това се прави.
Припомняме, че за нито едно от изброените по-горе вече 14 решения не е обявено публично като взето от Министерския съвет, а всичко се вижда като “взето”, но в графата „решения“ на страницата на МС. Човек доста трябва да се потруди, за да ги види. Съобщение за заседание на правителството няма, нито пък има съобщение за предложенията. И още нещо. Във Външно министерство със сигурност потриват доволно ръце на рокадите, защото там “кадровчици” има. А това кой къде и как ще бъде назначен се коментира, след което нещата се “поднасят” на Гълъб Донев.
И сега...

След като резултатът от изборите вече е ясен, а първите две големи партии обсъждат обща програма с приоритети, темата за рокадите в дипломатическите ни мисии също е била поставена. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си поставят въпроса и се чудят защо президентът Румен Радев толкова прибърза с предложенията за дипломатически рокади. В момента тече срок за одобрение на кандидатурите от приемащата страна, въпреки че не е много сигурно и дали са изпратени самите нови имена. Отделен е и въпросът дали новият Министерски съвет, ако се състави кабинет, ще ги одобри.
Всеки нов Министерски съвет може да отмени решения на предишния, но как ще изглежда България, ако се стигне до ситуация, в която служебният кабинет е предложил кандидат, приемащата страна е казала “ОК”, а новият Министерски съвет не го одобри и го смени. Въпрос на гледна точка...

Именно тази неяснота в момента играе ролята на “спирачка”, а предложенията на Гълъб Донев не е ясно дали ще се изпълнят на 100%.

Ако партиите в 40-то Народно събрание не излъчат кабинет, ако отидем на нови избори, което означава, че пак ще имаме служебен кабинет, то тогава почти сигурно дипломатическите рокади, заложени в този им вид, може да станат факт.

И тук идва голямата въпросителна?

В една парламентарна република - нали всички твърдят, че България е парламентарна република, има ли право държавният глава - който и да е той, да определя външната политика.
Когато имаме редовен кабинет, който е сформиран на база народния вот, хората са гласували кой да ги управлява, имаме управляващо мнозинство, редовен кабинет и премиер.

И точно този кабинет, който има и определена концепция за външната политика, може да я прокарва чрез дипломатите си зад граница. Кой и защо дава право на президента Румен Радев, чрез прибързаните си назначения, първо - да определя външната политика на страната, второ - да поставя бъдещия редовен кабинет в зависимост на своите назначения.

Някак все едно Радев казва на следващия премиер: “Ще работиш с моите хора (б.р. - разбирай с назначените от мен и Гълъб Донев дипломати)?”

И всичко това води до едно напрежение както сред дипломатите у нас, така и сред тези, които се водят за “новоназначени”. “Новоназначен” за няколко месеца или “новоназначен” за пълен мандат.
Иначе самата процедура по извършването на рокадата може да отнеме и месеци. Типичен пример за такъв ход е смяната на украинския посланик у нас Виталий Москаленко с Олесия Илашчук.

Документално България е казала “да” на Олесия Илашчук още през декември 2022 година, а физическата рокада стана в края на март.

Сега на ход са политиците в 49-то Народно събрание. Ще оставят ли външната политика в ръцете на Румен Радев, или ще предприемат рокади? Ако сменят някой от предложените дипломати, това какъв “печат” ще е в CV-то му. Предложен, но сменен. Аха за малко да стане... Някак българска работа. Но какво в момента в държавата ни е у ред, за да си мислим, че и при дипломатите ни не се следва практиката на “... този е много мой човек”. Прибързани назначения или не, външната ни политика е сериозна работа, а такова бързане едва ли е най-доброто решение. Добре е, че при повечето ни посланици, които се спрягат да бъдат заменени с нови, не им изчита мандатът “утре”, а има още време. Това, все пак, отваря възможността за някаква вариативност. Но ще видим...


Поставете оценка:
Оценка 3 от 48 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    14 94 Отговор
    Само Борисов е способен дани спаси

    Коментиран от #3

  • 2 Ужаст!!!

    73 11 Отговор
    Гугутчо изрита копанките на някои от нефелните хрантутници и те остават без помийка, на аванта. Как ще преживяват за напред като друго, нищичко не си и могат?! Глад идва, майка, глад . . .
  • 3 Ъхъ!

    66 19 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    За дванадесет години ни редуцира с над 1 милион. Ууубаво ни спасява.

    Коментиран от #25

  • 4 ХАХАХА

    68 10 Отговор
    Абе откога двете големи "партии" обсъждат обща програма с приоритетите? Че те председател на НС не да избрали да не говорим ,че още в Нс не са отишли ,вече обсъждали обща програма! Мале, мале ама какви свободни съчинения

    Коментиран от #16

  • 5 вятъра на промяната

    45 78 Отговор
    Радев е единствения български президент който нагло си позволява да надвишава правомощията си дадени му по конституция. България е парламентарна държава и всички решения касаещи страната се вземат единствено от парламента. Да не се изненада когато му поискат импийчмънт.
  • 6 плюс минус

    40 17 Отговор
    Дори и в предишните 12 години назначенията да са били съмнителни,
    все пак е странно МС, който, може би, отива в историята,
    в последната секунда да назначава дипломати.

    Коментиран от #17

  • 7 Никой

    61 5 Отговор
    Докато родните политикани не проумеят , че има национални назначения, а не политически и външната дипломация, е" лицето и ръцете" , на българската държава и позиция няма да има оправия.
    Време е, са се "скъса" с назначения като;
    аграрната "финансистка"М.Плугчиева в Швейцария, Е.Сугарев( в Монголия, дъщеряга на" вечната "Сабрие от ДПС във Финландия, секретарката на Баце бивш вътрешен министър , посланик в Тел Авив, Ал.Йорданов(седесарчето), обиколил Варшава и Скопие, като посланик, понастоящем в Брюксел!
    Тази политика в МнВР, е пагубна за България.
    Линия , която започна с безумната лустрация 1995г.

    Коментиран от #12

  • 8 Гешевче

    55 12 Отговор
    Каменов, без значение какво е правителството назначаването на посланици става от президента. А мрънкането защо това става сега - става защото има закон за дипломатическата служба и правителството го спазва, т.е. мандатът на всеки дипломат е 4 години и след това се назначава нов. Аман от тъпана ри. Явно президентът много пречи на някого
  • 9 М3 голд

    48 5 Отговор
    Нямате ли друга работа, че да дращите по имиджа на Президента? Я се върнете назад и вижте любимия ББ. Как назначаваше в последния момент висши държавни служители, а и посланици. Сега се предлагат дипломати, а преди - най вече заслужили политици на заслужил отдих. За пример Бъчварова: секретарка, шеф на кабинет, министър на вътрешните работи и сега посланик в Израел. А? И какви различни политики ще има България, ако не сменя доктрината? Този не е толкова НАТОвец и европеец спрямо онзи? Хайде спрете се, защото ще видите, че редовно правителство няма да има и всичките фишеци в тази статия са на вятъра
  • 10 Гост

    33 5 Отговор
    Странни са глупостите които пишеш. На много са изтекли мандатите, одължавани даже по-няколко пъти. Колко да ги чакат за да направят редовно правителство.
  • 11 мучо

    28 2 Отговор
    калинчо пиле шарено, каква е тази звучна "българска" дума "кадровчищи"; вероятно става дума за кадровици бе тъпанар......
  • 12 Да не забравим

    26 0 Отговор

    До коментар #7 от "Никой":

    и Маринелчето от Виетнам-снаха на Д. Здрав. която е посланик N-броя години

    Коментиран от #28

  • 13 То е ясно

    20 2 Отговор
    Че сегашните дипломати не стават, но и тези които се предлагат едва ли ще вършат работа.
  • 14 Перо

    30 0 Отговор
    Първо трябва да се направи нова Наредба в дипломатическото ведомство за критериите за назначаване на служители в министерството и чужбина, като основен критерии трябва да е магистърска степен за професионално образование /МО или МИО/, следвано от изискванията за езици! Не може лица с всевъзможно образование и специализации от новосъздавани университети, които ги няма в никакви европейски и световни листи и гимназии с допълнително преподаване на чужд език да се назначават в това ведомство! Също е крайно време да се разбере, че специализацията и следдипломната квалификация не е висше образование по специалността!!! Политическите назначения трябва да бъдат сведени до 3% и то за лица, занимавали се с външна дейност! Броят на дипломатическите представителства в чужбина с персонала е прекалено раздут и трябва да се направи преоценка за ефективност! Единствено натоварено звено в дипломатическото представителство е консулската служба, другите паразитни длъжности, трябва да бъдат съкратени до мин. 50%., а заплатите на оставащите професионалисти, увеличени!

    Коментиран от #20

  • 15 Али Бабата

    29 0 Отговор
    Абе къде е Пацо терасата ? Още ли го играе консул във Валенсия?
  • 16 Така е

    3 12 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    Правилно. Целта на ПП-ДБ е Радев да продължи да управлява!
  • 17 Избори

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "плюс минус":

    на есен!
  • 18 Дядо

    20 7 Отговор
    Статия га войнолюбец. Президентът не съвсем успява, но поне се опитва да предотврати войната, дотако тикви и джендъри ще ни хвърлят при първа възможност. Само за да си приберат паричките от запада.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Хуан

    20 0 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Мога да добавя и закриване на посолства във всякакви измислени държави дето българин не стъпва.
    Пример - Афганистан, Пакистан , Палестина и т.н. А още нямаме тука посолства на Австралия ОАЕ и др.
  • 21 Демократ

    18 9 Отговор
    България е единствената държава в ЕС, която няма обучение за дипломати и така е от 80 г. Посланиците,които са изпращани от комунистическия режим са хора от кол и въже, които не знаят дори правилен български, а чужд език е немислимо. Няма никакво професионално изискване. 45 г. посланиците бяха срам за България и тази практика продължава и сега. Има и вечни посланици, като Райков например, сменят вечно все хубави държави и сами назначават себе си.Това безумие се нарича външна политика, която определя мястото на държавата в световната политика. Важното е кой на кого какъв е и кого за какво е определила ченгеджийницата. Професията дипломат в нормалния демократичен свят е образованост,култура,ерудиция,авторитет. Така е било в България и преди злокобната дата 9.09.1944 г.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Димитър

    11 0 Отговор
    Президента също отговаря за външната политика,а правителство може редовно да няма до края на годината
  • 23 В грешка си

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Демократ":

    Много си писал, но неистини. И преди 30 години България имаше дипломати от кариерата. И тогава имаше политически назначения като Коен, Бъчварова, Николай Василев, Ал. Йорданов. Но нямаше назначения като преводачката Надежда Нейнски за министър на външните работи. Сигурно си достатъчно малък или с промит мозък да не знаеш за това. Дипломати се обучаваха в Москва или там се преквалифицираха висши кадри. Сега какво имаме: специализации на Запад и наченки за обучение у нас. Но си имаме сериозно лансирани военни специалисти за дипломатическа кариера.Но пък си имаме дипломатическо дружество.
  • 24 нее

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Демократ":

    Що за глупости говориш? Точно след злокобната дата 10.11.89 започна масовото назначение на не-дипломати и наши демократи. Спомнете си разните женички по Австрия и Швейцария, колко мандата си ги прехвърляхя една на друга. Спомнете си Тодор Колев в Канада. Та за каво дипломатическо образование говорите? Министър Надежда Михайлова, и прочие!
  • 25 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ъхъ!":

    Не борисов а посолствата си поръчват работна рака то просто е момче са мокри поръчки затова го харесваха но вече няма кво не е готова следващата реколта от крепостници на власт за експорт не забравяй кафе живееш и как е създадена на хартата на Александър 2 за реформата на крепостничеството в изнесен вариант както Америка изнася демокрация принципа е същия и резултата е същия изчезват резултатни етноси с добавена стойност
  • 26 Веска

    1 0 Отговор
    Прочетох по-надолу няколко коментара и започвам да си мисля, че коментаторите години наред са следили назначенията на дипломатите от всички досегашни правителства. Не само са ги следили, а и са познавали посланиците, тяхното образование и кариери в дипломацията. Някои дори смятат, че родените извън София не могат да бъдат дипломати. никито, кумеца на мутрата преминава от един дипломатически пост в друг, но за него не се чува нищо. Един временен външен министър се самоназначи за посланик...Нали знаете, че всички държавни постове са с квоти 7 на президент, на МС, на НС и така те си назначават близките, съпартийците. така е при демонокрацията. Това са част от евроатлантичесеките ценности, които непрекъснато ни ги говорят, но никъде не са ни ги написали като точки, подточки.
  • 27 Енчо Дянков

    0 0 Отговор
    След толкова много изписани глупости и предположения, ще кажа само няколко факта, а изводите оставям на вас.
    След 13.07.1992 г, една година след приемане на новата година, във едногод. срок до 13.07.92 г. трябваше да бъдат приети всички основополагащи закони, разпоредби,включително и регистрации и пререгистрация на полит.партии. НИЩО ОТ ТОВА НЕ БЕШЕ НАПРАВЕНО, КОЕТО АВТОМАТИЧНО ВОДИ ДО НЕЛИГИТИМНОСТ НА ВСИЧКИ
    ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ, ПРЕЗИДЕНТ, ПАРЛАМЕНТ, ПОЛИТ. ПАРТИИ, МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ, КОНЦЕСИИ, СПОРАЗУМЕНИЯ И КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ, ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ СЕ ВОДИ ВЪВ СВЕТОВНИЯ МИР КАТО ТЕРИТОРИЯ.
    ДРУГО, ПРЕЗ 2005 Г. САКСКОБУРГОТСКИ РЕГИСТРИРА БЪЛГАРИЯ КАТО КОРПОРАЦИЯ ВЪВ САЩ. КАТО ТАКАВА ФОРМАЦИЯ ПОЛИТ. ПАРТИИ И ИЗБОРИ СА НЕСЪВМЕСТИМИ И НЕЛИГИТИМНИ, ЗАЩОТО ВЪВ КОРПОРАЦИЯТА НАЧИНА НА УПРАВЛЕНИЕ Е КОРЕННО РАЗЛИЧЕН, КОЕТО ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ВОДИ ДО НЕЛЕГИТИМНОСТ НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ПАРЛАМЕНТ И ПОЛИТ. НЕЗАКОННИ ПАРТИИ.
    ЦИРКА, КОЙТО ЗАЕДНО СЪС АМЕРИКАНСКИЯТ РЕЗИДЕНТ РАДЕВ РАЗИГРАВАТ Е ЕДИНСТВЕНО СЪС ЦЕЛ ДА ВКАРАТ БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНАТА, ПРИЕМАНЕ ИК, ЕВРОТО И ПАНДЕМИЧНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ НА СЗО.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.