Отидете към основна версия

2 144 28

Игра на войници

  • ученици-
  • студенти-
  • военно обучение-
  • мерки

Прокарвате бутафория, вдъхновена от часа по патриотизъм, въведен в Русия с цел промиване на мозъците на учениците

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на февруари служебното правителство и негласният му премиер Радев блеснаха с патриотична инициатива - Проект на Наредба за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството. Това коментира за news.bg Милена Петкова.

Наредбата, чието обществено обсъждане приключи, регламентира процедурата по кандидатстване и обучение на български граждани, отговарящи на условията за придобиване на квалификация "Офицер от резерва". Според вносителите така ще бъде преодоляна "съществуващата празнота в действащия акт на МС".

Като втори раздел от същата наредба детайлно се формулират "знанията и уменията на учениците свързани със защитата на родината и действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили".

Странно как точно този миролюбив кабинет с миролюбивия му президент предложиха такъв проект за наредба. При студентите се предвиждат финансови поощрения във вид на плащане на част от семестриалната такса (25%) от държавата за тези от тях, които решат за станат резервисти. Учениците в 10 и 11 клас ще усвояват учебно съдържание с тематична насоченост - ще придобиват знание и умения за защита на родината; ще се образоват за същността и съдържанието на гражданско-военните отношения; ще се учат да оказват помощ на населението при кризи от военен характер; да оцеляват при откриване на невзривени боеприпаси; ще съдействат на въоръжените сили в борбата срещу разпространението на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на същите и тероризъм. Ще се обучават и в защита на населението и критичната инфраструктура в спасителни и евакуационни дейности.

В единадесети клас нещата са по-патриотични, защото се предвижда запознаване с въоръжените ни сили - история и настояще; с мисиите, които армията ни изпълнява, със задачите на резерва, въоръжението и екипировката на видовете въоръжени сили. Най-интересна е петата точка от втория раздел, която предвижда "приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България". Някак неусетно стигнахме от начално военно обучение до приемане на военна служба?

Прави впечатление колко старателно обмислен е пътят от часовете по патриотично възпитание до приемане на военна служба. Детайлно са разписани датите, до които директорите трябва да предадат в местните военни окръжия броя на паралелките, после седмичните разписания за първи и втори срок. Следват подробно разписани срокове за подбор и обучение на тези, които ще водят часовете. И всичко това в тясно взаимодействие между училищата и военните окръжния.

Към проекто-документа е приложен доклад от двамата министри - военния и образователния, в който единодушно предупреждават, че ако не бъде въведена нова форма на подготовка, въоръжените ни сили няма да разполагат с подготвени граждани, годни в някакъв момент да бъдат мобилизирани.

Според експертната им оценка военното обучение на учениците ще им създаде "умения за защита на родината и оцеляване при военни кризи".

Както става видно от правителствената платформа, общественото обсъждане на проекта, което приключи в края на март, е предизвикало крайни реакции. Едни поздравяват служебното правителство с патриотичната инициатива - "най-сетне грижа за патриотичното възпитание на българската младеж". Други не са толкова екзалтирани от идеята:

"Малоумие на квадрат!. Вместо да предложите смислено обучение от сорта на: оказване на първа помощ; адекватна реакция при земетресения; адекватна реакция при бомбардировки; самоотбрана - вие се опитвате да прокарате бутафория, вдъхновена от часа по патриотизъм, въведен в Русия с цел промиване на мозъците на учениците. Този проект трябва да отпадне въобще!"

Прав е потребителят. Подозрително еднакво мислене демонстрират правителствата на България и Русия. В държавата, която осъществява специална военна операция, от следващата учебна година се въвежда базово военно обучение към часовете, които са мъгляво формулирани като "основи на безопасността на живота".

Не че идеята е нещо ново. Промени в Закона за резерва на въоръжените сили бяха приети още преди три години, когато ГЕРБ управляваше с вече изчезналите от политическия пейзаж Обединени патриоти. А още по-отдавна, преди 10 години, в самия закон бе уредена подготовката на гражданите за защита на отечеството като резерв на въоръжените сили. Задължително военно обучение в училищата не се въвежда за първи път, защото като възможност вече съществува.

Повече вълнения предизвика питането на правителството до Конституционния съд. Кабинетът поиска задължително тълкуване на текст от Конституцията, с въпрос дали се допуска въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни?"

Отговорът на Конституционния съд укротява амбициите на служебното правителство, защото най-общо казано му заявява, че подобни промени не са негова работа, а на парламента, и че разбирането на правителството, че "воинските задължения" означават единствено "задължителната наборна военна служба", не е вярно.

"Конституцията създава задължение за парламента да уреди със закон подготовката на гражданите за защита на отечеството", гласи становището на ВКС.

За какво е целият шум? Началното военно обучение в училищата беше коментирано преди години, когато патриотичните партньори на ГЕРБ решиха да трупат дивиденти пред избирателите си. Тогава коментарите бяха снизходителни, често иронични. Сега, в контекста на войната в Украйна, чувството за хумор избледнява. Каквито и да са били намеренията на радевите министри - да копираме активност на братското руско правителство или да отвлечем общественото внимание в исканата посока, едва ли някой има нужда от подобна игра на войници. Било то и само като предмет на обществено обсъждане.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 26 гласа.

Свързани новини