17 Октомври, 2024 21:01 1 408 53

Майката, партията, гимназията: тормозът срещу НПМГ

  • емилия милчева-
  • нпмг-
  • гимназия-
  • възраждане-
  • училище-
  • ученици-
  • образование-
  • ани кирилова-
  • мон

Една майка, една националистическа партия и едно елитно училище са основните действащи лица в един скандал, придобил застрашителни размери

Майката, партията, гимназията: тормозът срещу НПМГ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Емилия Милчева

Може ли двойка на деветокласник да се превърне в предизборно оръжие? Да, когато се намесят амбициозен родител, националистическа партия и елитно училище, а всичко това се подправи с малко сол и пипер като Истанбулската конвенция. Само така скандалът е наистина сготвен.

За десетина дни случаят придоби застрашителни размери. Родителят Ани Кирилова е събрала два класьора с документи, в т.ч. нотариално заверени Фейсбук постинги на учител, които, по думите ѝ, ще прецени кога да използва заедно с адвоката си. Партия "Възраждане" пък е изпратила три въпроса към просветния министър и твърди, че Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) "Акад. Любомир Чакалов" е нарушила забраната за политическа дейност. Ученици и учители в училището са под огромно напрежение, но остават единни срещу натиска и тормоза. В социалните мрежи има силна вълна на подкрепа от бивши и настоящи възпитаници на НПМГ с хаштага #НеПипайМоятаГимназия, както и от страна на възмутени от скандала хора. Плакати с този текст са поставени на входа на училището, което е в топ 10 на гимназиите в София, където се влиза с най-висок бал.

Министерството на образованието и науката (МОН) завършва тази седмица тридневната си проверка и ще обяви резултатите. На въпрос на ДВ по чий сигнал е предизвикана, пресцентърът обясни, че е заради "шума, вдигнал се в публичното пространство".

Лавината тръгва от малка снежна топка. Ученикът от 9 клас Р. А. повтаря класа заради двойки по география, включително на четирите поправителни изпита - два преди началото на учебната 2024/2025 г. и други два по-късно. "Поправките" са предшествани от месеци на ескалиращо напрежение между майката на Р. А. и учителя по география, също и с други преподаватели на момчето, заедно с директора на НПМГ Ивайло Ушагелов. Кирилова оспорва методите на преподаване и засипва учители със съобщения и коментари по всяко време. Тя твърди, че слабите оценки не са резултат от незнание, а заради субективизъм.

Истанбулската конвенция се появява в тази история, след като учителят по география Даниел Христов дава на класа на Р. А. самостоятелна задача - учебна работа с документи. Тя е по желание - за повишаване на оценки, научи Дойче Веле, а условието е да анализират конвенцията срещу домашното насилие и да отговорят аргументирано на въпроса: "Заплаха ли е за традиционното семейство".

Седем ученици са изпълнили задачата, пет от тях са били "против", а оценките са отлични, тъй като са изпълнили критериите: прочели са документа, имат позиция и са я защитили. Р. А. не пише по темата, макар да има двойка за поправяне.

Майката

На въпрос на Дойче Веле дали е против Истанбулската конвенция, Ани Кирилова отговаря: "Смятам, че не е редно деца, които са на 15 години, да обсъждат юридически текст, който не е одобрен от нашия Конституционен съд (КС)... Не е хубаво да има пропаганда, докато те съзряват, тъй като частта от мозъка, която отговаря за критическото мислене, не е развита и се разчита изцяло на отделянето на допамин". Тя разяснява връзката между допамина и пропагандата и в специално 10-минутно видео в YouTube. Децата получават шестици, следователно се отделя допамин - "и в твоето подсъзнание вече приемаш Истанбулската конвенция", обяснява тя в разговор с ДВ.

Казва, че е подала сигнал до етичната комисия на училището за Даниел Христов заради коментари, свързани със сайта ѝ. Кирилова е специализирана в "ясновидство, консултации, Ленорман, нумерология, восъколеене, ритуали и регресия", а на сайта е обявен и онлайн магазин (затворен в момента) за "кодирани восъчни свещи", "кодирана изворна вода", "кодирана морска сол" и др.

Запитана как очаква да приключи случаят, Ани Кирилова отговаря, че настоява за публично извинение от училището за "уронващи престижа на семейството ѝ коментари". Очаква още МОН да преразгледа всичките 4 работи, които синът ѝ е представил на поправителните сесии по география. "Ако те не се произнесат по удовлетворяващ ме начин, ще споделя цялата документация със заличени имена", заявява тя за ДВ. Потвърждава обаче, че от НПМГ са предоставили възможност на нея и сина ѝ да прегледат отговорите му, но е недоволна, че времето било ограничено и не им дали копия. Очаква "сериозни проверки". "Може да бъде сменено и ръководството, знае ли човек, ако институциите си свършат работата", казва Кирилова.

На въпрос на ДВ как си обяснява, че партия "Възраждане" се включва в скандала, Кирилова отговаря, че не знае как - не членува в политически партии.

Партията

"НПМГ има огромен проблем. С нас". В свой пост депутатът от "Възраждане" и кандидат за нов мандат от 4-ти МИР-Велико Търново Ангел Янчев твърди, че в гимназията има непоносимост към ученици, "възпитани в традиционни ценности".

На въпрос на Дойче Веле дали Кирилова го е посетила в приемната му, за да го запознае със случая, Янчев е лаконичен: "Обърнете се към пресцентъра". Във Фейсбук обаче националистите са речовити - и Янчев, и лидерът Костадин Костадинов, който дори посвещава специално 13-минутно видео на случая. В него партийният водач също така напада бившия премиер и кандидат за депутат от ПП-ДБ Николай Денков, защитил НПМГ и свободата на учителите в името на добре образовани граждани.

За "Възраждане" случаят с Р. А. обаче не е само предизборно оръжие, а и способ да докажат, че т.нар. закон за "джендър пропагандата" в училищата, предложен от тях и приет от 50-ото НС, не е мракобесен и безсмислен, а нужен. Срещу промените, забраняващи "пропагандата" на "нетрадиционна сексуална ориентация" и "полова идентичност, различна от биологичната" в училищата, имаше остри реакции от ООН и Еврокомисията.

"Възраждане" пусна в социалните мрежи и "черен списък" на учители, обявили се срещу техния закон, с призив да им бъде потърсена сметка. Списъкът се базираше на подписка от педагози и психолози от цялата страна, а създателят на тази петиция бе учител от НПМГ - Борис Илиев, който преподава български език и литература. В нея се включиха и над 20 негови колеги от гимназията. Макар през август прокуратурата да се самосезира за разпространения от "Възраждане"-Варна списък с имената на учители, резултати от проверката няма.

Гимназията

В публично становище от НПМГ излагат хронология на случая, заявявайки, че "през последните две години учителите, обучаващи детето на г-жа Кирилова, са постоянно атакувани относно методите на преподаване и оценяване", а тя самата отказва да приеме констатациите, направени при проверки на МОН и РУО. От гимназията обясняват, че са се решили да огласят позицията си, след като очевидно са въвлечени в предизборна кампания и проблемът се е политизирал.

"Не искаме това, не желаем политиците да се месят в един частен образователен случай, който е от компетенциите на институцията МОН", казва пред ДВ заместник-директорът на гимназията Деница Кожухарова. "Въпреки тормоза, на който сме подложени, се опитваме да сме диалогични. С поведението си даваме урок на децата - и не мога да си позволя да се сниша и да съм мижитурка", заявява тя.

Солидарност с призива #НеПипайМоятаГимназия заявиха много бивши възпитаници на гимназията, както и ученически съвети от 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", 31 СУЧЕМ "Иван Вазов", Първа английска езикова гимназия, 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски" и много други. От НПМГ смятат да заведат колективен граждански иск за уронване на престижа на училището, след като се изчерпят всички средства за разрешаване на проблемите.

А Кирилова избягва отговора на въпроса как очаква, след всичко случило се, синът ѝ да се върне отново като ученик в НПМГ. И как би се чувствал сред съучениците си, които са написали: "НПМГ е семейство и всички заставаме срещу лъжите, лицемерието и клеветите".

Според злонамерени твърдения участниците в клипа били бивши възпитаници на НПМГ. Константин Димитров е ученик от 12 "ж" клас и говори на прима виста в това видео.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 20 Отговор
    В НПМГ учеха само деца на номенклатурата.
  • 2 Еднозначно

    93 11 Отговор
    Без да знам кой крив, кой прав, щом ДВ е на страната на някого, значи другите са прави!!!

    Коментиран от #10

  • 3 родител

    70 9 Отговор
    Всички учители гласуват за ОПГ-ГЕРБ , защото банският мафиот им вдигаше заплатите за да гласуват за него ,а образованието ни е вече и под нулата !!
  • 4 Българин

    82 17 Отговор
    Подкрепям майката и детето.

    Коментиран от #27

  • 5 ПРИПОМНЯНЕ

    51 10 Отговор
    ...не е "ДВОЙКА" , а 10 (ДЕСЕТ) ДВОЙКИ по география
    за срока...

    Коментиран от #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Точен

    87 13 Отговор
    Като 40-годишен учител ще кажа, че заради такива статии образованието в България се срина. Недопустимо е да са дава в час по география задача на тема Истамбулската конвенция. Тази задача е закононарушение на учителя и ученикът има право да търси наказание за учителя и пълна амнистия за себе си.

    Коментиран от #9, #26

  • 8 име

    77 10 Отговор
    Айде, поредната чалгаджийска статия на ДойчеВЦ. Жената обясни че ИК не влиза в учебната програма, тръгна да защитава сина си а сopoснята прави от това проблем!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 име

    51 6 Отговор

    До коментар #2 от "Еднозначно":

    Хубавото е че все оже си има хора за всичко и на учителя няма да му се размине.
  • 11 Мръспите НПО подлоги

    63 9 Отговор
    Не се свенят да посегнат и на невинните деца!

    Народен съд трябва!
    Даже вече е късно...
  • 12 нашия

    68 5 Отговор
    дойче зеле се опитва да насърчава неспазването на законите в България.....истамбулския парцал е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН -обявен за такъв от конституционния съд....защо трябва учениците да пишат по тая тема ????!!!!!! още повече в час по ГЕОГРАФИЯ...
  • 13 Хе хе

    10 40 Отговор
    Костя и компания колкото лошо си правят, цял един народ неможе да им направи хе хе хе
  • 14 Завършил НМГ

    32 5 Отговор
    Към 1: Не е вярно. Влизаше се с конкурс, и сега е така. Много силно училище :-)
  • 15 Бибитко също е завършил

    23 5 Отговор
    НПМГ, но като частен пожарникар, пардон, ученик.
  • 16 ФЕЙК - либераст

    31 12 Отговор
    Не закачайте учителя по география, той е модерен евро от нашите! Подготвя отлично децата за бъдещото евро общество в което ще живеят и от сега ги запознава с неговите евроатлантически ценности ! Да жУвей евролиберализма! Да жУвей Европейския съюз! Да жУвей Урсула!
  • 17 Порно

    51 3 Отговор
    Та какво общо има географията с Истамбулската конвенция?

    Коментиран от #50

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    37 3 Отговор

    До коментар #5 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    ...ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ СА НАРУШЕНИ ВСИЧКИ НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ НА МОН, за работа с изоставащи ученици и ДИРЕКТОРЪТ НА НПМГ трябва да бъде уволнен НЕЗАБАВНО!!!
  • 19 Продажник

    2 13 Отговор

    До коментар #6 от "12340":

    Кой плашиш бе продажник долен чаршаф
  • 20 Афроатлантик инстанбулец конвенционалист

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "Както":

    Аз иска теб изтряска конвенционало, по истанбулски.
    Може и в час по география.
  • 21 Ивелин Михайлов

    37 5 Отговор
    А тормозът срещу инакомислещите ученици от джендър-даскалите пеперасти?
  • 22 Ивелин Михайлов

    25 5 Отговор
    Ние от Величие публично ще линчуваме въпросният хомодаскал!
  • 23 Просто човек

    8 29 Отговор
    Затова тази страна няма да прокопса - некадърни деца о глупави и амбициозни майки...А Израждане те са ясни...

    Коментиран от #49

  • 24 име

    17 2 Отговор
    Обаче има нещо гнило, не знам как е стигнал да повтаря годината?! Като получиш 2 за годината, има дна изпита, веднага след учебната година и втори преди началото на следващата. Темите на тези изпити са от конспекта по предмета и провеждащите и проверяващите не са учителя който води занятията през годината. Поне по мое време беше така.
  • 25 Анонимен

    7 26 Отговор
    Ще завърши с масов протест в защита на нпмг и вън на русофилското дете.

    Коментиран от #30

  • 26 дедо

    36 6 Отговор

    До коментар #7 от "Точен":

    Точно в целта! Какво общо може да има обучението по предмета география с Истанбулската конвенция?! Оттам следваше да започнеш анализа в статията си, госпожо Милчева.

    Коментиран от #31, #35

  • 27 Друг българин

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Майката е чаровна...и аз я подкрепям...
  • 28 Интересно

    28 2 Отговор
    Какво се случи с директора на 51во СОУ София и голите му снимки в нета?
  • 29 Рупа ли рупа

    13 7 Отговор
    Милчева рупа ли рупа и тази вечер спечели още 10 гласа за Възраждане.
  • 30 име

    23 6 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    Именно изказвания в стил "вън русофилското дете" направиха най-много за разпространението на русофилията, щото козяците сте толкова обратно на широко скроени, че не можете да схванете как отблъсквате с простотията си.
  • 31 Анонимен

    7 16 Отговор

    До коментар #26 от "дедо":

    Има виж учебниците 15г назат за средно образование по география и се образовай, учи се икономика общество, отдавна са завършили кое къде се намира още в 6клас,географията не е само карта, а карта на икономика и световна такава а тя освен това се програмира и от политика на страните и обществата

    Коментиран от #32

  • 32 Тези

    12 5 Отговор

    До коментар #31 от "Анонимен":

    Песни любовни на някой джендър ги разправяй
  • 33 Хе хе

    5 13 Отговор
    Тоя двойкар да ходи да учи в помощното училище хе хе хе.
  • 34 Укр@инската посланичка

    27 5 Отговор
    Даскала е взел малко пари от някое нпо и тамън да си ги харчи на воля и случая се р@зсмърдя
  • 35 Мда

    7 13 Отговор

    До коментар #26 от "дедо":

    А какво общо има между ИК с това, че ученика е останал, след като той дори не е взел участие в тази задача и никой не го е карал? Какво общо има ИК с двегодишния тормоз от ясновидката? От де акъл в изрожденеца да си зададе тези въпроси?
  • 36 е-МОН

    18 2 Отговор
    Винаги е имало учители комплексари, опитващи се да смажат някой ученик със слаби оценки.
    Дали е такъв случаят, може да се произнесат след проверка, както на училището, така и на ученикът.
    Едностранно разглеждане на случаят, води до изкривяване на реалността.
    Чакам резултата от проверката с интерес.
  • 37 az #СВО

    12 3 Отговор
    Накратко:

    Яснооо, Емилия Милчева е джендър!
  • 38 Не разбрирах !

    6 8 Отговор
    Какво е отсъдил съдът?

    Истанбулската конвенция противоконституционна ли е ?

    След като "Възраждане" пусна в социалните мрежи "черен списък" на учители, оказа ли се , че някои учители са в този списък без да знаят ?

    Гореписаното манипулира ли??
  • 39 az #СВО

    14 3 Отговор
    Ако джендърите продължават да насилват децата на българите, неминуемо ще се лее и кръв...

    За децата си българинът е готов на всичко.
  • 40 Аз съм

    1 18 Отговор
    Копейкин и израждане гледат да искат полза и известност от всичко възможно.Като Русия нападна своята съседка Копейкин хукна към Украйна, ама го изгониха като мръсно коте. После се получи същото с протестите на земеделските производители... сега с тази майка магьосник и ясновидец ...то не бяха ваксини с чипове, джендъри и изобщо само простотии....
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ха ха ха а така

    11 4 Отговор
    Пак ли тая долнопробница емилиЯ милчевА ......
  • 43 az #СВО

    15 3 Отговор
    Дайте името на учителя по география!
    Защо криете името на джендър?!?!
  • 44 Мдаа

    9 8 Отговор
    Разгледах сайта на въпросната Ани Кирилова, с една дума професия шарлатанка.

    Коментиран от #46

  • 45 az #СВО

    10 3 Отговор
    Видях кой е "учителят" по география.

    Тоя го пращам на Източния фронт с еднопосочен билет!

    Коментиран от #47

  • 46 Мдаа

    5 2 Отговор

    До коментар #44 от "Мдаа":

    И с голямо самочувствие, ето част от текста за нея, как се самоопределя:

    Аз определям правилата, часовете за консултация и прочие!

    С мен не се спори, обикновено ЗНАМ и МОГА повече отколкото просто-смъртните биха умели някога!
  • 47 az #СВО

    11 3 Отговор

    До коментар #45 от "az #СВО":

    Да обясни за евроатлантическите ценности в "Истанбулската конвенция" на бойците от "Ахмат"... 🤣🤣🤣
  • 48 ........

    8 1 Отговор
    Никой няма право да занимава подрастващите под 18 г. с политика иначе нарушава правата им.Ако имат право да гласуват е друг въпрос,но нямат.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Моряка

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Порно":

    Общото е ЛГБТ пропагандата, забранена в училищата със закон.Нерде география,нерде пидерасия.
  • 51 Тодоров

    8 0 Отговор
    Глупостите на дойче веле. Не сме канарчета! Знаем какво се прокарва в училищата напук на забраната! Времето ви свършва обаче!
  • 52 Мдаа

    0 1 Отговор
    Прочетох по темата, малкия не е влизал нито първия, нито втория срок, после следват два поправителни от независими комисии(група учители) и там се е издънил, тормозела учители през нощта и т.н. изобщо няма нищо общо това, че повтаря заради някакви конвенции и да питам, мислите ли, че някое училище ще го вземе с такава майка, макс в ТМТ-то шлосер или нещо такова.
  • 53 Трак

    1 0 Отговор
    Ционист бо-клук еврейн ВЕЛЕ отново с поредната доза по-мия по българските традиционни нормални ценности и срещу европейските цивилизационни ценности с единствена цел - разрушаване на бялата европейска раса чрез разврат кръвосмешение зоофилия с не-гри деградация и превръщане на белия мъж в женствен из-род докато ориемат закони да вкарват на конвейр африкански животни които да изнасилват бялата жена и да е развращават сексуално . Приоми те са всякакви - кино култура пропаганда през образованието замърсяване на кръвта през здравни центрове медии облъчване общество всичко . А за по психично стабилните които дават яростен отпор има бухалка чрез правосъдие милиция и да те наричат расист ксенофоб хомофоб сексист и къв ли още не само защото не се подаваш на еврейската ционистка отрова на тяхните сайтчета като ЦИОНИСТ ВЕЛЕ - и да — ХИТЛЕР БЕШЕ ПРАВ