10 Април, 2023 16:00 2 124 28

Игра на войници

  • ученици-
  • студенти-
  • военно обучение-
  • мерки

Прокарвате бутафория, вдъхновена от часа по патриотизъм, въведен в Русия с цел промиване на мозъците на учениците

Игра на войници - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на февруари служебното правителство и негласният му премиер Радев блеснаха с патриотична инициатива - Проект на Наредба за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството. Това коментира за news.bg Милена Петкова.

Наредбата, чието обществено обсъждане приключи, регламентира процедурата по кандидатстване и обучение на български граждани, отговарящи на условията за придобиване на квалификация "Офицер от резерва". Според вносителите така ще бъде преодоляна "съществуващата празнота в действащия акт на МС".

Като втори раздел от същата наредба детайлно се формулират "знанията и уменията на учениците свързани със защитата на родината и действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили".

Странно как точно този миролюбив кабинет с миролюбивия му президент предложиха такъв проект за наредба. При студентите се предвиждат финансови поощрения във вид на плащане на част от семестриалната такса (25%) от държавата за тези от тях, които решат за станат резервисти. Учениците в 10 и 11 клас ще усвояват учебно съдържание с тематична насоченост - ще придобиват знание и умения за защита на родината; ще се образоват за същността и съдържанието на гражданско-военните отношения; ще се учат да оказват помощ на населението при кризи от военен характер; да оцеляват при откриване на невзривени боеприпаси; ще съдействат на въоръжените сили в борбата срещу разпространението на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на същите и тероризъм. Ще се обучават и в защита на населението и критичната инфраструктура в спасителни и евакуационни дейности.

В единадесети клас нещата са по-патриотични, защото се предвижда запознаване с въоръжените ни сили - история и настояще; с мисиите, които армията ни изпълнява, със задачите на резерва, въоръжението и екипировката на видовете въоръжени сили. Най-интересна е петата точка от втория раздел, която предвижда "приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България". Някак неусетно стигнахме от начално военно обучение до приемане на военна служба?

Прави впечатление колко старателно обмислен е пътят от часовете по патриотично възпитание до приемане на военна служба. Детайлно са разписани датите, до които директорите трябва да предадат в местните военни окръжия броя на паралелките, после седмичните разписания за първи и втори срок. Следват подробно разписани срокове за подбор и обучение на тези, които ще водят часовете. И всичко това в тясно взаимодействие между училищата и военните окръжния.

Към проекто-документа е приложен доклад от двамата министри - военния и образователния, в който единодушно предупреждават, че ако не бъде въведена нова форма на подготовка, въоръжените ни сили няма да разполагат с подготвени граждани, годни в някакъв момент да бъдат мобилизирани.

Според експертната им оценка военното обучение на учениците ще им създаде "умения за защита на родината и оцеляване при военни кризи".

Както става видно от правителствената платформа, общественото обсъждане на проекта, което приключи в края на март, е предизвикало крайни реакции. Едни поздравяват служебното правителство с патриотичната инициатива - "най-сетне грижа за патриотичното възпитание на българската младеж". Други не са толкова екзалтирани от идеята:

"Малоумие на квадрат!. Вместо да предложите смислено обучение от сорта на: оказване на първа помощ; адекватна реакция при земетресения; адекватна реакция при бомбардировки; самоотбрана - вие се опитвате да прокарате бутафория, вдъхновена от часа по патриотизъм, въведен в Русия с цел промиване на мозъците на учениците. Този проект трябва да отпадне въобще!"

Прав е потребителят. Подозрително еднакво мислене демонстрират правителствата на България и Русия. В държавата, която осъществява специална военна операция, от следващата учебна година се въвежда базово военно обучение към часовете, които са мъгляво формулирани като "основи на безопасността на живота".

Не че идеята е нещо ново. Промени в Закона за резерва на въоръжените сили бяха приети още преди три години, когато ГЕРБ управляваше с вече изчезналите от политическия пейзаж Обединени патриоти. А още по-отдавна, преди 10 години, в самия закон бе уредена подготовката на гражданите за защита на отечеството като резерв на въоръжените сили. Задължително военно обучение в училищата не се въвежда за първи път, защото като възможност вече съществува.

Повече вълнения предизвика питането на правителството до Конституционния съд. Кабинетът поиска задължително тълкуване на текст от Конституцията, с въпрос дали се допуска въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни?"

Отговорът на Конституционния съд укротява амбициите на служебното правителство, защото най-общо казано му заявява, че подобни промени не са негова работа, а на парламента, и че разбирането на правителството, че "воинските задължения" означават единствено "задължителната наборна военна служба", не е вярно.

"Конституцията създава задължение за парламента да уреди със закон подготовката на гражданите за защита на отечеството", гласи становището на ВКС.

За какво е целият шум? Началното военно обучение в училищата беше коментирано преди години, когато патриотичните партньори на ГЕРБ решиха да трупат дивиденти пред избирателите си. Тогава коментарите бяха снизходителни, често иронични. Сега, в контекста на войната в Украйна, чувството за хумор избледнява. Каквито и да са били намеренията на радевите министри - да копираме активност на братското руско правителство или да отвлечем общественото внимание в исканата посока, едва ли някой има нужда от подобна игра на войници. Било то и само като предмет на обществено обсъждане.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 7 Отговор
    Стягайте мешките за Източния фронт.

    Коментиран от #18, #26

  • 2 Милена Петкова коментира

    28 3 Отговор
    Ти да видиш бабите пред блока как коментират! Всеки ден мога да правя подкаст с техните изяви. А госпожа Петкова не различава патриотичното от професионалното. И не, не съм русофил.
  • 3 Теле

    32 8 Отговор
    В русия има патриотизъм и морал, в европа да не казвам какво има, че ще ме забършат с кеф
  • 4 ПЕСИМИСТ

    29 6 Отговор
    И ЗА КОГО ДА СЕ ПРАВИ.ПРИ СОЦА ДЪРЖАВАТА Е БИЛА НАРОДНА , СЕГА Е НА КОВАЧКИ , ТУЛУПА , КАРАДАЙЪТО И КЛИЕНТЕЛАТА ИМ , МАГАЗИНИТЕ НА ЧУЖДЕНЦИТЕ.НАЙ-ДОБРЕ Е ДА БЯГАШ ДА СПАСЯВАШ ЖИВОТА СИ
  • 5 Пич

    35 4 Отговор
    Никъде не останаха кретени , които да вярват в победата на НАТО и ЕС , над Русия !!! И това е заключението на самото НАТО ! Тези , които платено пишат такива статии , не са кретени , защото работят ! Единствените ктетени са тия , които се препират с Вашингтон и ЦРУ , когато горните кажат , че за Украйна победа няма да има !!!

    Коментиран от #23

  • 6 Диамантената ръка

    5 26 Отговор
    Радев ще ги праща в армията на Путин, затова не дава оръжие на украинците щото ще стрелят по нашите... Кво да измисли тоя празноглав шапкар...

    Коментиран от #7

  • 7 Теке

    19 3 Отговор

    До коментар #6 от "Диамантената ръка":

    Празноглав ама президент, напасе ли козите

    Коментиран от #22

  • 8 Евроатлантик

    19 6 Отговор
    Нали сме в НАТО, а НАТО не воюва. Това са само учения и проверки нали, няма страшно.
    Това, че ще ни вкарат във войната са само конспирации...
  • 9 Марко Тотев

    26 4 Отговор
    Г-жо как не ви е срам да пищите тия глупости. Вие и вашето жендърско обкръжение доведохте България до този хал.

    Коментиран от #28

  • 10 Eдин

    22 2 Отговор
    То добре е една държава да има армия! Ама сега аз ако съм войник и ако ме пратят да воювам - питам се за кого или за какво , каква ще бъде мотивацията ми да се сражавам? Заради Бойко, Цв.Цв, Радан, мераклията за цар Симеончо и прочие свита, заради партия - някоя си, заради "Евроатлантическите ценности" , заради великата американска демокрация ? Неееееееее! Заради никое от това! Остават само 2 варианта - заради пари (ако съм наемник и плащат добре ) или за задоволяване на садистични наклонности (ако ги имам)!
  • 11 Тиква

    14 4 Отговор
    Първо пишете бандеровците колко години и как промиват мозъците! След това драскайте за Русия! Поне в Русия няма нацисти!
  • 12 Българин

    15 4 Отговор
    Тая Петкова ако и направят изпит на четене с разбиране ще изкара -2 максимум. Аман от вресливи недоразбрали пачи с обществено мнение
  • 13 психо

    8 0 Отговор
    може пък някой да научи нещо... аз от казармата си спомням че съм стрелял веднъж 22 патрона втория път валеше дъжд и стрелбата се отложи... голяма резерва съм предполагам усвоил съм всичко

    Коментиран от #15, #25

  • 14 и кво от това?

    4 10 Отговор
    Президента е шашкънин и платен агент на КГБ!Само това може да измисли!
  • 15 Офицер от запаса

    18 4 Отговор

    До коментар #13 от "психо":

    Аз бях кашик - добре погърмяхме навремето - минимум по два пълнителя на стрелби. Ама днес повечето набори, които все още са живи са в трагична форма - бели коси, шкембета, високо кръвно. Засега държа фронта, ама определено не заради дебили, дето искат да ни вкарат в чужда война...

    Коментиран от #24

  • 16 без имена

    8 3 Отговор
    време е да се даде отпор на повсеместната джендър идеология налагана у нас.дали е проруска тази работа не е толкова сигурно. но пък е пробългарски интерес.
  • 17 Гешевче

    8 1 Отговор
    Като няма защо няма, като има защо има. И най-обичам статии без автор
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ура

    5 0 Отговор
    Офицер от резерва, взводен? 5 минути живот в атака, ден, два в отбрана.
  • 20 Забележете

    10 0 Отговор
    Военното обучение е нещо лошо, а джендър идеологията в учебниците - добро

    Докъде ни докараха!?
  • 21 Вирус

    6 0 Отговор
    На ценностите не им се иска да имаме национално самосъзнание камо ли да кажеш родина отечество хаха
  • 22 Диамантената ръка

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Теке":

    Президент, ама празноглав, иначе не всички сме козари като теб, има и други професии, които ще ти предизвикат мозъчен оток, ако можеше да ги упражняваш, слава богу при теб е невъзможно...
  • 23 Да ти кажа..

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Абе може и да си пич, ама със сигурност ти миришат чорапите! А ти кога разбра , че НАТО воюва с Русия...да не би да те пратиха край Бахмут..или някой турски или испански редовен войник да се бие там? Тия изтъркани опорки, дето ти ги спуска варненското копанарче не фащат дикиш сред хорта, дето мислят..все пак имаш право да се изкажеш и ти де...иначе ..слаб 2 и наесен на поправителен..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Стар кашик

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "психо":

    Еиии..аман от скатавки..имам сума ти ВОС- автоматчик, картечар, бордови мерач на БТР, мех.водач на МТЛБ, САУ2С1 и всичко на тяхна база...командир на химизирано отделение в състава на ротата.. Никога до сега не съм ходил запас, колкото и да са ме викали. Иначе съм сигурен, че ще направя отлични стрелби дори сега...а колко боеприпас съм изстрелял само аз от ротата..даже и Онзи горе не знае..поне тон има...И да...клел съм се в името на НРБ, а не да защитавам Копейки, Каракочани, Тикви и кратуни. Така че , аз съм пас. Стане ли нещо- прибирам се в чужбина, па вие се опрааите както можете...РЕКОХ!!!
  • 26 Да питам..

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе много ги разбираш ти!!! А сандъче с грес и пясък имаш ли подготвено?Че кат дойдат брадчедите да си те приберат обратно под крилото на султана, вазелинът ще е кът...
  • 27 😆😆😆

    1 0 Отговор
    Кой го е шубе да не отиде на фронта 🤣
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.