Отидете към основна версия

1 925 29

Путин има интерес от война между Сърбия и Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • русия-
  • путин вагнер

Русия увеличава рисковете и заплахите за ЕС, като разполага своите наемници в Европа и провокира въоръжени конфликти на Балканите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на romaniainform.ro

На 26 май започнаха сблъсъци между сърби и албанци в Косово. Официалната причина бяха резултатите от местните избори, след които кметове на няколко града станаха етнически албанци. Етническите сърби започнаха да атакуват албански патрули и да пречат на новоизбраните да достигнат до работните места. Президентът на Сърбия Александър Вучич нареди сръбската армия да бъде приведена в повишена бойна готовност и да се придвижи към границите с Косово. На Балканите се очертават контурите на нова война, от която Русия ще има пряк интерес.

Сърбия традиционно поддържа тесни връзки с Русия, а известната ЧВК Вагнер има скрити клетки на територията на тази страна, опитвайки се да вербува сърби в редиците си. Още през февруари тази година президентът на Косово Вьоса Османи предупреди, че Сърбия, в сътрудничество с Русия, се готви да реализира „кримския сценарий“ за Косово, а в Сърбия се намират наемници от ЧВК Вагнер с опит в бойните действия.

Те ще започнат да се бият, причинявайки хаос и насилие, което ще доведе до това Сърбия да въведе собствена армия, за да обяви защита за сърбите. Междуетническите напрежения в Сърбия винаги са съвпадали със стремежа на Русия за допълнителни лостове за влияние върху Запада: миналия юли, малко след отварянето на зърнения коридор, сърбите започнаха да блокират улици в градовете в Северно Косово, а Вучич нареди на сръбската армия да бъде в повишена готовност.

Тогава Западът успя да сложи край на руската блокада на украинските пристанища и възобнови украинския износ на зърно, което имаше стойност на значително поражение за Русия. Сега Русия отново иска да провали зърнената сделка – в същото време в Косово има междуетническо напрежение, тъй като сърбите са недоволни от изборните резултати. И в двата случая сърбите са тези, които инициират напрежението, което възниква, когато Русия се стреми да упражнява натиск върху Европа. Балканите са изключително уязвимо място в Европа в контекста на потенциални войни и Путин вижда война между Сърбия и Косово като дестабилизиращ фактор за ЕС - той ще бъде доволен от конфликт с всякаква интензивност и ако войната стане неизбежна , вагнеристите ще изпълнят своята функция.

Русия увеличава рисковете и заплахите за ЕС, като разполага своите наемници в Европа и провокира въоръжени конфронтации на Балканите. Ако Сърбия, използвайки руски наемници, започне да воюва срещу Косово, това ще се случи на геополитическо място, заобиколено от страни от ЕС и НАТО. Следователно ще настъпи глобална геополитическа турбуленция, която ще засегне целия Запад. Това се опитва да постигне Путин, като поддържа тесен диалог със Сърбия. Руската хибридна заплаха трябва да бъде изравнена – на Кремъл трябва да бъде даден списък от толкова силни санкции, че всяка страна в ЕС или географска Европа да понесе солидна загуба от сътрудничеството с Русия.

ПреВод: ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 19 гласа.

Свързани новини