Last news in Fakti

31 Май, 2023 09:51 1 904 29

Путин има интерес от война между Сърбия и Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • русия-
  • путин вагнер

Русия увеличава рисковете и заплахите за ЕС, като разполага своите наемници в Европа и провокира въоръжени конфликти на Балканите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на romaniainform.ro

На 26 май започнаха сблъсъци между сърби и албанци в Косово. Официалната причина бяха резултатите от местните избори, след които кметове на няколко града станаха етнически албанци. Етническите сърби започнаха да атакуват албански патрули и да пречат на новоизбраните да достигнат до работните места. Президентът на Сърбия Александър Вучич нареди сръбската армия да бъде приведена в повишена бойна готовност и да се придвижи към границите с Косово. На Балканите се очертават контурите на нова война, от която Русия ще има пряк интерес.

Сърбия традиционно поддържа тесни връзки с Русия, а известната ЧВК Вагнер има скрити клетки на територията на тази страна, опитвайки се да вербува сърби в редиците си. Още през февруари тази година президентът на Косово Вьоса Османи предупреди, че Сърбия, в сътрудничество с Русия, се готви да реализира „кримския сценарий“ за Косово, а в Сърбия се намират наемници от ЧВК Вагнер с опит в бойните действия.

Те ще започнат да се бият, причинявайки хаос и насилие, което ще доведе до това Сърбия да въведе собствена армия, за да обяви защита за сърбите. Междуетническите напрежения в Сърбия винаги са съвпадали със стремежа на Русия за допълнителни лостове за влияние върху Запада: миналия юли, малко след отварянето на зърнения коридор, сърбите започнаха да блокират улици в градовете в Северно Косово, а Вучич нареди на сръбската армия да бъде в повишена готовност.

Тогава Западът успя да сложи край на руската блокада на украинските пристанища и възобнови украинския износ на зърно, което имаше стойност на значително поражение за Русия. Сега Русия отново иска да провали зърнената сделка – в същото време в Косово има междуетническо напрежение, тъй като сърбите са недоволни от изборните резултати. И в двата случая сърбите са тези, които инициират напрежението, което възниква, когато Русия се стреми да упражнява натиск върху Европа. Балканите са изключително уязвимо място в Европа в контекста на потенциални войни и Путин вижда война между Сърбия и Косово като дестабилизиращ фактор за ЕС - той ще бъде доволен от конфликт с всякаква интензивност и ако войната стане неизбежна , вагнеристите ще изпълнят своята функция.

Русия увеличава рисковете и заплахите за ЕС, като разполага своите наемници в Европа и провокира въоръжени конфронтации на Балканите. Ако Сърбия, използвайки руски наемници, започне да воюва срещу Косово, това ще се случи на геополитическо място, заобиколено от страни от ЕС и НАТО. Следователно ще настъпи глобална геополитическа турбуленция, която ще засегне целия Запад. Това се опитва да постигне Путин, като поддържа тесен диалог със Сърбия. Руската хибридна заплаха трябва да бъде изравнена – на Кремъл трябва да бъде даден списък от толкова силни санкции, че всяка страна в ЕС или географска Европа да понесе солидна загуба от сътрудничеството с Русия.

ПреВод: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 де факто де юре

    30 1 Отговор
    А САЩ я провежда, подкрепяйки косоварите. И хич не ни цитирайте мамалигарите, че и те имат много грехове към други народи! българско малцинство, унгарско малцинство, да продължавам ли...
  • 2 Сменям си ник-а

    23 1 Отговор
    А САЩ си стоят У краварника
  • 3 Точно така

    23 1 Отговор
    На глашатаите това им е работата,
    да разпространяват пропаганди и внушения
    иначе няма да има дневна дажба.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сандо

    29 2 Отговор
    Западняците са истински факири,когато се налага да припишат на някого или мераците си,или провалите и престъпленията си.Сега в тая роля е поставена Русия.А да не забравяме,че и нас са ни слагали на пангара,любимците наши с посолство!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 1984

    20 0 Отговор
    невежеството е знание
    войната е мир
    свободата е робство
    ...
    чернто е бяло

    Коментиран от #26

  • 10 ........

    25 3 Отговор
    И понеже има интерес затова в Косово първи почнаха?Интересна работа...всъвсем ни взехте за балъци!
    Пробват се да отворят втори фронт,за да отслабят Русия.Укрите са се молили и на грузинците,и на молдовците да се отвори втори фронт,но са ги отрязали.Молете се Кирчо да не отвори фронт при нас.

    Коментиран от #13

  • 11 Дилема

    20 0 Отговор
    Русия има интерес да започне война с НАТО?
    А не може ли НАТО да има интерес да започне война с Русия?
  • 12 Глупости

    23 1 Отговор
    сащ и англия палят тази война както направиха и през 90-те
  • 13 къде е

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "........":

    Русия, къде е Косово и Сърбия за втори фронт? При такъв вронт Сърбия няма шанс защото е обградена от натовски страни и няма коридор до Русия за помощ.

    Коментиран от #20

  • 14 ИНЖ

    4 16 Отговор
    Русия "подпали" войната в бивша Югославия. Сега историята се повтаря. Нова война ще бъде катастрофална за Сърбия - тя ще се разпадне и ще изчезне от картата.

    Коментиран от #16, #29

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Така така

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "ИНЖ":

    Няма да позволят да се разпадне, но ще започне третата световна

    Коментиран от #25

  • 17 ЕЛЕМЕНТАРЕН ВЪПРОС

    16 1 Отговор
    А ЗАЩО В КОСОВО ИМА АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ?
  • 18 Човек с очи

    4 0 Отговор
    Разбира се, Путин е навсякъде и може всичко. Но полза от Сърбия, изпаднала в нужда, няма.
  • 19 Лелеле

    4 9 Отговор
    Колко русофилчета имало. Я си спомнете КОЙ СЪЗДАДЕ Македония? Българските комундетата, Сталин и Тито. Сърбите абсолютно никога не са харесвали като народ. Братоубийствената война, Русия изтегля ВСИЧКИ свои офицери по българксите земи, на практика казвайки "оправяйте се". Продължавайте да защитавате онези, които ви ръгат нож в гърба. Прост народ, слаба държава.

    Коментиран от #21

  • 20 Реалност

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "къде е":

    Сърбия ще се справи с всяка една държава от НАТО /без Турция/ ако воюват един срещу един, дори и с намбър уан USA джендър арми.
  • 21 Българин

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "Лелеле":

    Не знам кой създаде Македония и не ме интересува, но знам кой ни освободи от турско робство и да ти кажа - не бяха твоите господари от САЩ!!!
  • 22 Путин е велик

    8 0 Отговор
    Според евроатлантците Путин е виновен за всичко случващо се не само на Земята, но и в цялата слънчева система:)
  • 23 Наблюдател

    8 1 Отговор
    Обратното е ЕС и САЩ искат защото Сърбия ги съпева в плановете
  • 24 дядото

    8 1 Отговор
    не знам какъв интерес има путин,но е крещящо видно,че запада силно желае да доведе сърбия и сръбския народ до робско състояние и поведение спряма вас
  • 25 бай Даньо

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "Така така":

    Сърбия няма потенциал да предизвика Голяма война па какво остава за Трета Световна. Сърбия ще бъде смазана напълно от Унгария , Хърватско , България и Румъния и ще престане да съществува за добро на всички . Апропо нашия проблем в РСМ се решава автоматично когато на сърбоманите в Скопие им затворят топлата връзка с Белград .... Дано направят тая грешка "братята сърби" и направят конфликт с Косово това ще им е за последно.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Матей преображенски

    5 1 Отговор
    Според мене американците имат много повече интерес от конфликта,защото те го предизвикаха,а не Путин.Сърбите пък изобщо не са искали тая ескалация,и въпреки това не се оставят да ги магертят,бойки са и инат,ако се направят на разсеяни и в най-добрия случай ще ги изселят от там.Ще си загубят домовете,имотите и цялата покъщнина и само с дрехите на гърба ще се спасят в Сърбия.Но замисълът на американците е друг,да възобновят етническия конфликт,етническото прочистване да стане драматично,с много жертви,за да се предизвика Сърбия да се намеси,а после американците да я изкарат агресор и да се разправят както си знаят,с масирани бомбардировки.Или пък да въвлекат и Русия ,с което целия Балкански полуостров ще бъде като разбунен кошер,ще стане същинско мазало.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.