Отидете към основна версия

7 207 46

Вирусът HPV, който причинява рак, а срещу него има ваксина! Д-р Гергана Николова пред ФАКТИ

  • гергана-
  • николова-
  • лекар-
  • ваксина-
  • рак на маточната шийка-
  • вирус-
  • рак

Ваксината е полезна и за момчетата, казва медикът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Национална, експертна, неправителствена коалиция за действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус (HPV), създадоха изтъкнати специалисти в областта на вирусологията, онкологията, педиатрията и общата медицина. Те бяха подкрепени от Световната здравна организация, Националната мрежа на децата и Портал на пациента. Д-р Гергана Николова е част от тази коалиция. Ето какво сподели тя пред ФАКТИ.

- Д-р Николова, скоро станахте част от една Коалиция за превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус (HPV). Какво ви накара да се присъедините?
- Много ниските нива на ваксинационно покритие у нас срещу един вирус, за който много малко хора знаят, че той не е просто вирус, който се развива в организма. Хората са свикнали, когато говорим за вирус, да го асоциират с нещо подобно на грип - да те боли гърлото, да кашляш, респираторни проблеми. Ние – лекарите, как разбираме, че има смяна на сезонните вируси. Като започнем да сменяме хапчетата за кашлица с такива за разстройство. Това в кръга на шегата. Но този HPV вирус е различен, защото не предизвиква такива симптоми, но той предизвиква рак. Тези HPV вируси са една голяма група и предизвикват различни заболявания, когато попаднат в организма. Тези HPV вируси се предават по полов път, но причиняват различни видове рак. Като цяло у нас програмата е под ръководството на Министерството на здравеопазването и е заложена като борба с рака на маточната шийка, но, за съжаление, HPV вирусите не предизвикват само рак на маточната шийка. Те има доста по-широки възможности, защото могат да предизвикат рак на устата, на езика, на устната кухина, на ларинкса, някой свързват HPV вируса с тумори в белия дроб, може да предизвикват тумори на пениса, на вагината, на маточната шийка, за която вече стана въпрос. Много богати са тези HPV вируси като възможности и се възползват от тях. А в същото време има ваксина. Когато един човек чуе думата рак, когато чете в социалните мрежи и вижда колко много хора се нуждаят лечение и се събират средства, нека се замислят, че има и много заболявания, за които може да си помогнем и ние, защото има ваксина. Тя би могла да предотврати много от тези тумори. Но като чуят хората за ваксина, и някак си затварят вратите пред нас. Като лекар не мога да си обясня как страхът от една ваксина може да е по-голям от едно туморно заболяване. Въпросните тумори засягат хора в млада възраст. Ако в някой случай не доведат до смъртен изход, те могат да доведат до тежки инвалидизации. Когато имаме рак на маточната шийка, много често се налага да се извадят и матката, и яйчниците. Такива жени вече никога не могат да станат майки. Това за мен е една много тежка инвалидизация.

- Програмата е насочена към момичета в по-малка възраст, защото е препоръчително ваксината да се слага между 9 и 14 години…
- Така е заложена програмата, но това не е много коректно. Какво имам предвид. Ваксината е полезна и за момчетата, защото HPV вирусът, както казах, не предизвиква само рак на маточната шийка, а има и много други проявления - рак на пениса, на ануса, на гърлото, на лариса, а това са органи, които ги имат не само момичетата. Затова програмата трябва да се ориентира и към момчетата, защото в случая имаме някаква форма на дискриминация. По програмата държавата заплаща ваксината само за момичетата. Аз съм имала пациенти в кабинета, говоря за родители, които искат да направят на момчето си такава ваксина, но трябва да си я платят. Просто програма у нас е с фокус за борба с рака на маточните шийка, а момчетата не попадат в нея. Добре е в министерството да си помислят как и да направят промени в Наредбата, така че да могат да се профилактират и момчетата.

- Какво е ваксинационното покритие у нас?
- Изключително слабо. В България имаме около 3% с първа доза, а с втора доза около 1%. Ваксината се изпълнява с две дози.

- От колко време вече ваксината се използва?
- Ако искаме да илюстрираме каква е ползата от ваксината, нека погледнем към една Австралия, където при едно ваксинационно покритие от около 80% просто нямат регистрирани тумори, които са предизвикани от HPV вируса. Това е напълно ясен пример.

- А какви наблюдения има върху нейното действие?
- Ваксината като полза вече е напълно доказана. Лекарите в България нямаме проблеми с нейното поставяне. Въпросите все повече са свързани с това, че хората се страхуват от поставянето на ваксини. И това е във време, когато говорим за високи технологии, за изкуствен интелект. Страхуваме се от ваксини, от нещо, което е изобретено преди 200 години и вече е напълно доказано, защото благодарение на ваксините човечеството днес се бори с болести, които преди са били смъртоносни. Нали преживяхме подобно нещо и при Ковид пандемията.

- Защо ваксината се слага в много млада възраст?
- Когато говорим за програмата срещу рака на маточната шийка, ваксината се заплаща от министерството, тя не се плаща от родителите, но няма някакъв проблем да се сложи и след 14-годишна възраст. Идеята да се постави в периода 9-14 години е, че момичето все още не е започнало сексуален живот. И когато е ваксинирано срещу HPV вируса, то вече има максимално покритие и няма как да се зарази. Но не е проблем човек да се ваксинира на 28 години, на 38 години и т.н. Просто тогава се слагат 3 дози, а не две. Аз имам пациенти, които са възрастни хора – на над 30, 40 години, които си поставиха тази ваксина.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 25 гласа.

Свързани новини