Last news in Fakti

14 Юни, 2024 09:02 1 803 12

Д-р Елиз Тазимова пред ФАКТИ: Разработването на ваксина за карцином на гърдата е активно изследвана област

  • елиз-
  • тазимова-
  • доктор-
  • рак на гърдата-
  • пациенти-
  • ваксина

И профилактиката, и скринингът трябва да са приоритет на държавно ниво, но това не е факт, казва медикът

Д-р Елиз Тазимова пред ФАКТИ: Разработването на ваксина за карцином на гърдата е активно изследвана област - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

27 български и 6 чуждестранни лектори представиха новостите в онкологията пред 150 делегати на първата Научна конференция, посветена на съвременното лечение на рака на гърдата, която се проведе в България по-рано през месеца. Събитието бе лицензирано от Европейското дружество по медицинска онкология и се организира от Института за изследване лечението на рака на гърдата. Водещи онколози коментираха пред медиите за „Предизвикателствата и постиженията в лечението и профилактиката на карцинома на гърдата“. Пред ФАКТИ по темата говори д-р Елиз Тазимова.

- Д-р Тазимова, защо ракът на гърдата представлява най-честият злокачествен тумор при жените…
- В световен мащаб карциномът на гърдата държи първенство по заболеваемост сред женския пол и второ място при двата пола. Близо 2 300 000 са новодиагностицираните случаи на годишна база. Многофакторна е причината за тази констелация – женските полови хормони играят важна роля в развитието на заболяването и съответно продължителната експозиция увеличава риска от развитие на карцином на гърдата. Това, от своя страна, означава, че с напредване на възрастта се увеличава и рискът от поява на това онкологично заболяване. Това отговаря и на въпроса защо честотата му се увеличава след 50 годишна възраст. Освен това определящи са и генетични фактори - като BRCA генните мутации и не само, които значително увеличават риска и са причина за наследствените форми на карцином на гърдата. Начинът на живот, фактори като наднормено тегло, ниска физическа активност, употребата на алкохол и тютюнопушене също имат роля в заболеваемостта и е важно да им се обърне внимание.

- В България около 4000 жени всяка година се сблъскват с тази диагноза. Честотата се увеличава след 35-годишна възраст, а пикът е между 60-64 години. Защо?
- Именно комбинацията от дълга експозиция на женски полови хормони определя тази динамика, която се наблюдава в честотата на заболеваемост при пациентите с карцином на гърдата в различните възрастови групи.

- Какъв процент е наследствената обремененост…
- Наследствената обремененост и съответно форми на рак на гърдата се наблюдават при около 10% от новодиагностицираните пациенти. За тях е характерно освен наличието на родственици с карцином на гърдата, а също и данни за карцином на яйчниците, простата, панкреаса. Също така характерно за наследствените форми на карцином на гърдата е появата в по-ранна възраст, засягане и на двете гърди и/или поява и на карцином на яйчниците. Към настоящия момент разполагаме с ефективна таргетна терапия при тези пациенти, но също така имаме по-различен подход и поглед върху болестта. Имаме и препоръки за специфично проследяване при установено вече заболяване или при знание само за носителство на такива мутирали гени, увеличаващи риска от развитие на онкологично заболяване.

- На какво ниво е профилактика у нас?
- За съжаление, на ниско. И профилактиката, и скринингът за карцином на гърдата трябва да са приоритет на държавно ниво, но това не е факт.

- Колко е важно да се определи статусът на хормоналните рецептори на рака?
- Това е основен момент при определяне на цялостната стратегия при пациентите с карцином на гърдата. Рецепторният статус ни дава информация за характеристиките на болестта, но освен това определя и цялостната стратегия, последователност на терапевтични подходи и използвани лекарствени възможности, прогноза на пациента.

- Все повече се говори за ваксина. Разкажете повече… Каква е, как действа, на какво ниво са изпитанията и какъв ефект се гони с нея?
- Разработването на ваксина за карцином на гърдата е активно изследвана област, но към настоящия момент няма одобрена такава. В процес са проучвания за профилактични и терапевтични ваксини в различни етапи на своето развитие. При ваксините се цели стимулиране на имунната система да разпознава и атакува раковите клетки. При профилактичните ваксини се цели предотвратяване развитието на раково заболяване при здрави хора с висок риск, а терапевтичните ваксини целят лекуване. Има различни разработени модели, някои в много ранни фази на проучване, други с начални докладвани вече резултати. Но въпреки активното търсене и докладваните обещаващи резултати, все още не можем да кажем, че те са част от наличния арсенал в борбата с карцинома на гърдата.

- Диагнозата е животопроменящо събитие. Как я съобщавате…
- Съобщаването на тази диагноза е много ключов момент. Важно е пациентът да е напълно информиран за наличието на болестта, за стадия, за предстоящото комплексно терапевтично поведение, различните етапи, през които се очаква да премине, както и правилно да се дефинират целите на целия процес. Правилната нагласа и подготовка на пациента и активно участие са важни за постигане на заложените цели. Важна е правилната комуникация между лекар и пациент, както и връзка между тях.

- Кое е най-важното нещо, което онкоболните пациенти трябва да знаят?
- Карцином на гърдата е диагноза, не присъда!

----------------------------------------------
Д-р Елиз Тазимова работи в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Тя е член на European Society for Medical Oncology (ESMO), American Society for Clinical Oncology (ASCO), Българско научно дружество по имуноонкология. Д-р Тазимова има публикации в научни издания на теми лечение на рак на гърда, белодробен карцином, уро-генитални тумори и адренокортикален карцином. Участва в редица национални и международни конференции и обучителни програми. Д-р Тазимова е зам.-председател на Онкологична комисия за рак на гърда към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РНК прозорче, на Овертон

    13 1 Отговор
    Значи, ако си направите труда да прочетете интервюто ще разберете, че "ваксините" не били в арсенала за борба с рака на гърдата и са най-малко разглеждани в статията, но в заглавието се акцентира върху тях, защо г-н Каменов?
  • 2 Докторите в тази клиника

    14 1 Отговор
    гледат на пациентите с рак на гърдата като на трезора на БНБ. В мазите на клиниката до ХМС седят и си чакат реда нещастни хорица, а каките на гишенцето само инкасират кинти. При преглед те овикват, че досега лечението не е дало резултати, но да се запознаеш с ценоразписа, защото тук лекуват най-добре.
    Стига ГЛУПОСТИ!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сталин

    14 3 Отговор
    Всички ваксини са отровни, само някой с половин мозък може да се инжектира с тая еврейска токсична по върня
  • 5 Доц. Денев:

    6 0 Отговор
    "Човешкият организъм - съвкупност от клетки ! "
  • 6 Пострадала

    11 2 Отговор
    Ракът на гърдата не е заразно предавана болест. За пари сте готови да пускате най-откровени лъжи.
  • 7 От много

    7 0 Отговор
    години се разработва , нищо ново госпожа !
  • 8 цербер

    1 0 Отговор
    казва медичката
  • 9 волан

    2 1 Отговор
    Искам тази пухкава дуда да ме гушка,люшка и да суча от нея, като бебок!
  • 10 Нова

    3 1 Отговор
    Ей такива захилени па чи, ако им позволите, ще ви накълцат и обезобразят завинаги под претекст, че ви спасяват от сигурна смъъърт. А в поне 90% от случаите са доброкачествени бучки или каквото там е. Ще ви оставят инвалидизирани и всичко за парите ви. Трябва обезобразените жени да отидат и да ги тричаттт до по си ране подобни алчни, зловредни манипулаторки. Силата е във вашите ръце. Не сте парче дефектно месо!
  • 11 Стойте далече от тия мошеници

    3 0 Отговор
    Ако ви е мил живота...без "диагностиките" и "терапиите" им за рак хората живеят дълго, почнат ли да ви "диагностицират" и "лекуват" от рак - до 5 години ще в гробищата...
  • 12 Скоротечни ракове

    1 0 Отговор
    След иРНК "ФАКсината - милиони