Отидете към основна версия

2 342 53

Даниел Фройнд: Корупцията още е огромен проблем за България

  • корупция-
  • даниел фройнд-
  • българия-
  • ес-
  • бойко борисов-
  • пп-дб-
  • герб

Участието на ГЕРБ в правителството не трябва да е пречка за разследване на стари случаи на корупция, каза за ДВ евродепутатът Даниел Фройнд

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Господин Фройнд, бяхте в България по време на протестите срещу корупцията, правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през 2020 година. Оттогава в България пет пъти се проведоха парламентарни избори и страната изпадна в политическа криза, която в крайна сметка беше (временно) разрешена с правителството на “Продължаваме промяната - Демократична България” и ГЕРБ. Как Ви изглежда България днес - три години след протестите?

Даниел Фройнд: Корупцията, особено с европейски средства, продължава да е огромен проблем в България. Неясните и нестабилни отношения в управлението на страната не допринесоха за ефективни решения през последните години. През 2020 г. видях, че борбата с корупцията е едно от основните искания на протестиращите. Не трябва да бъдат разочаровани хората, които излязоха на улицата.

ДВ: Партията на Бойко Борисов - ГЕРБ - е част от новото мнозинство, което избра правителство миналата седмица. И то заедно с ПП-ДБ, доскоро основните противници на Борисов. Как оценявате този ход?

Фройнд: На пръв поглед това е неестествен съюз. Но за тази правителствена коалиция ще можем да съдим само по делата ѝ. Надявам се, че сътрудничеството ще бъде конструктивно и изградено върху доверие. Участието на ГЕРБ в правителството обаче не трябва да е пречка за разследване на стари случаи на корупция и това да доведе до последствия.

ДВ: В България се говори за война между бившите съюзници Бойко Борисов и Иван Гешев. Във Висшия съдебен съвет, където години наред бранеха Иван Гешев, гласуваха за освобождаването му. Какви сигнали изпраща всичко това: че България се променя - или просто, че се пренареждат същите карти?

Фройнд: Тук мога само да повторя, че разглеждането на делата за корупция в България не трябва да става жертва на политически игри.

ДВ: Академик Николай Денков ще е премиер през първите девет месеца, след това на поста ще го замести Мария Габриел, която в момента е външна министърка. Какви са впечатленията Ви от нея като еврокомисар?

Фройнд: В моите области на работа не съм имал взаимодействие с ресора на госпожа Габриел. В Брюксел я възприемаха като динамична - това означаваше също, че изисква много от служителите си. Предстои да видим дали може успешно да ръководи правителство.

ДВ: България води и друга война - срещу руската дезинформация и пропаганда. Според последния доклад на GLOBSEC България е страната в Европа след Словакия, в която най-много хора обвиняват Запада за войната в Украйна - 32%. Само 44% от българите обвиняват Русия. Как си обяснявате това и как можем ефективно да се борим с руската пропаганда в Източна Европа?

Фройнд: Продължаващото влияние на руските дезинформационни кампании в Европа е плашещо. Това не е само източноевропейски проблем. Разбира се, България е особено уязвима дори заради езиковата си близост с Русия. Само заедно, като европейци, ще можем успешно да водим борбата срещу фалшивите новини и кремълската пропаганда. Това включва подкрепа за независимите и свободни медии в ЕС и предотвратяване на превръщането на социалните медии в двигател за пропагандни кампании. Чрез Европейски законодателен акт за свободата на медиите се опитваме да въведем по-строги правила - включително срещу медийни компании, които разпространяват дезинформация от трети държави.

Даниел Фройнд е евродепутат от Групата на Зелените и Европейския свободен алианс. През 2020 година той посети София и събра лични впечатления от масовите протести срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор. По време на това пътуване той се срещна с редица политици, активисти и експерти в България. С него разговаря Александър Детев.

Автор: Александър Детев

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Свързани новини