Last news in Fakti

17 Юни, 2023 19:00 2 327 53

Даниел Фройнд: Корупцията още е огромен проблем за България

  • корупция-
  • даниел фройнд-
  • българия-
  • ес-
  • бойко борисов-
  • пп-дб-
  • герб

Участието на ГЕРБ в правителството не трябва да е пречка за разследване на стари случаи на корупция, каза за ДВ евродепутатът Даниел Фройнд

Даниел Фройнд: Корупцията още е огромен проблем за България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Господин Фройнд, бяхте в България по време на протестите срещу корупцията, правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през 2020 година. Оттогава в България пет пъти се проведоха парламентарни избори и страната изпадна в политическа криза, която в крайна сметка беше (временно) разрешена с правителството на “Продължаваме промяната - Демократична България” и ГЕРБ. Как Ви изглежда България днес - три години след протестите?

Даниел Фройнд: Корупцията, особено с европейски средства, продължава да е огромен проблем в България. Неясните и нестабилни отношения в управлението на страната не допринесоха за ефективни решения през последните години. През 2020 г. видях, че борбата с корупцията е едно от основните искания на протестиращите. Не трябва да бъдат разочаровани хората, които излязоха на улицата.

ДВ: Партията на Бойко Борисов - ГЕРБ - е част от новото мнозинство, което избра правителство миналата седмица. И то заедно с ПП-ДБ, доскоро основните противници на Борисов. Как оценявате този ход?

Фройнд: На пръв поглед това е неестествен съюз. Но за тази правителствена коалиция ще можем да съдим само по делата ѝ. Надявам се, че сътрудничеството ще бъде конструктивно и изградено върху доверие. Участието на ГЕРБ в правителството обаче не трябва да е пречка за разследване на стари случаи на корупция и това да доведе до последствия.

ДВ: В България се говори за война между бившите съюзници Бойко Борисов и Иван Гешев. Във Висшия съдебен съвет, където години наред бранеха Иван Гешев, гласуваха за освобождаването му. Какви сигнали изпраща всичко това: че България се променя - или просто, че се пренареждат същите карти?

Фройнд: Тук мога само да повторя, че разглеждането на делата за корупция в България не трябва да става жертва на политически игри.

ДВ: Академик Николай Денков ще е премиер през първите девет месеца, след това на поста ще го замести Мария Габриел, която в момента е външна министърка. Какви са впечатленията Ви от нея като еврокомисар?

Фройнд: В моите области на работа не съм имал взаимодействие с ресора на госпожа Габриел. В Брюксел я възприемаха като динамична - това означаваше също, че изисква много от служителите си. Предстои да видим дали може успешно да ръководи правителство.

ДВ: България води и друга война - срещу руската дезинформация и пропаганда. Според последния доклад на GLOBSEC България е страната в Европа след Словакия, в която най-много хора обвиняват Запада за войната в Украйна - 32%. Само 44% от българите обвиняват Русия. Как си обяснявате това и как можем ефективно да се борим с руската пропаганда в Източна Европа?

Фройнд: Продължаващото влияние на руските дезинформационни кампании в Европа е плашещо. Това не е само източноевропейски проблем. Разбира се, България е особено уязвима дори заради езиковата си близост с Русия. Само заедно, като европейци, ще можем успешно да водим борбата срещу фалшивите новини и кремълската пропаганда. Това включва подкрепа за независимите и свободни медии в ЕС и предотвратяване на превръщането на социалните медии в двигател за пропагандни кампании. Чрез Европейски законодателен акт за свободата на медиите се опитваме да въведем по-строги правила - включително срещу медийни компании, които разпространяват дезинформация от трети държави.

Даниел Фройнд е евродепутат от Групата на Зелените и Европейския свободен алианс. През 2020 година той посети София и събра лични впечатления от масовите протести срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор. По време на това пътуване той се срещна с редица политици, активисти и експерти в България. С него разговаря Александър Детев.

Автор: Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    10 7 Отговор
    Айде бе лъжеш .Новото прокурорче ще излови корумпираните като щъркел крастава жаба

    Коментиран от #12

  • 2 Естествен Интелект

    24 1 Отговор
    Интервю на Карбовски с Йончева: Пази ли ЕНП боцко?
  • 3 Град Симитли

    15 4 Отговор
    "... Само заедно, като европейци, ще можем успешно да водим борбата срещу фалшивите новини и кремълската пропаганда. Това включва подкрепа за независимите и свободни медии в ЕС...."
    .... ТайвЪ у простия серсеммм!
  • 4 Сандо

    17 2 Отговор
    Тоя пък защо страда?Та нали корупцията триумфално се настани по нашите земи с цялата си красота и могъщество заедно с насадените ни евроатлантически ценности!А и се оказа мощно превъзпитателно средство за политици,бизнесмени,управници от всякакъв калибър,медийни гастарбайтери и още много други известни и не толкова известни представители на всякакви професии и призвания.

    Коментиран от #20

  • 5 обективен

    17 2 Отговор
    Ами пращайте съдии и прокурори от ЕС. а нашите да се закриват тотално , защото милиарди отиват за тоз де вее , а те си и получават милиони подкупи от мафията !

    Коментиран от #9

  • 6 видя се

    16 0 Отговор
    Изгониха вълка-шеф на ВСС , И назначиха на неговото място лъва , който лапа пет пъти повече !
  • 7 Така ще бъде

    10 1 Отговор
    и за в бъдеще. Баце и гуци си назначиха нов прокурор собствен харвард четата се пързалят по наклонената плоскост към забвението.
    Еееееее спите нали. Спете спете.
  • 8 провинциалист от провинция Тракия

    14 0 Отговор
    "можем да съдим само по делата" - последното дело на Тиквун, неработещата Държавна петролна компания, трябваше да изгради близо 100 бензиностанции. Нямаме нито една, но за миналата година в бюджета бе заложен трансфер към нея от 815 000 лв.
  • 9 Сандо

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "обективен":

    Че те като ги пратят и веднага се включват във веригата.А и още ли живееш с наивната вяра,че Запада е почистен от корупция?Недей така,влез в реалността,колкото и нереална и плашеща да е тя.Вярата я остави на вярващите във всевишните сили.
  • 10 Любо

    11 0 Отговор
    А бе Тиквата къде се покрил, да не е емигрирал при бившия си шеф Пламен Галев.
  • 11 Далеч от България

    11 0 Отговор
    Ако искате да живеете нормално с честен труд на заплата.
  • 12 САМО НАПОМНЯМ 😉

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":



    "Даниел Фройнд: Корупцията още е огромен проблем за България"


    Докато сме в НАТО и ЕС, винаги ще е огромен проблем. Преди 89-та нямаше подобни неща. И мутри нямаше.



    Коментиран от #26

  • 13 Путинофил

    3 6 Отговор
    Корупцията е характерна за путинофилските територии!
  • 14 400 000 имота

    6 4 Отговор
    Руснаците имат 400 000 имота в България благодарение на нашите продажни политици. Повечето от собствениците на тези имоти са руски генерали и полковници. Това е истинска заплаха за националната ни сигурност, защото утре може да им скимне и да обявят "референдум".

    Коментиран от #18, #46

  • 15 Рускините го измислиха!

    4 3 Отговор
    Рускините си хващат някой германец-пенсионер и го карат да се заселва в България. Той като гражданин на ЕС без проблем може да живее в България, а рускинята като негова жена се урежда с море, пляж, кафешачки, ресторанчики и докладват на путин!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Къде е ДАНС?

    5 1 Отговор
    Във Външно Министерство работят национални предатели! България е единствената страна от ЕС, която издава визи на руснаци!
  • 18 Народа

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "400 000 имота":

    Тези 400к имота доприносоха много за икономиката на БГ. Какт и преди 33 г построяванете на структуроопределящи
    обекти. Какво крупно е построено през последните 3 десетилетия? Освен разграбване, унищожаване на народа?
    Дайте пример.
  • 19 🇧🇬🇪🇺⛈️💯

    2 1 Отговор
    Трябва да се направи връзка с всички наводнени места, от сутринта не е спирало, вали солидно до утребсутрин ще има олеле, хора и домашен добитък.

    Алоуу, Кирцата Лъжата ко прай, Асан Василева къде сте ве, Щаба ко прай, май, май утре че ревем на умряло?

    На застрашените да държат връзка чрез Форума на Факти, хората да се организират, не чакайте “смотаното правителство” на Мутрата и двамата от Запаса, Кирцата Швейк, Асан Рамадан Василева.
    Съобщавайте за бедствия, всеки час е от значение, с боза, халва и баклава или без?
  • 20 🇧🇬🇪🇺💯

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Това ена опашата лъжа!
    Истината е следната, Българите са най крадливото племе на света в което робува “tribalism”,Корупция, непукизъм, нихилизъм и всякакви други отпадъчни “изми” като комунизъм, фашизъм и так далее…!
  • 21 Емигрирал следовател

    2 1 Отговор
    България Смърди от корупциа ако търсиш истината те Убиват.Във Англиа съм отврътен от идиоти .

    Коментиран от #25

  • 22 Киро

    2 0 Отговор
    Е Мутра смени си пола за Боико
  • 23 Хм хм хм

    1 1 Отговор
    А нещо за западната пропаганда на ДВ под диктата на вашингтонските господари да кажете? Тя пропагандата не е само от едната страна.

    Коментиран от #30

  • 24 Гост

    4 1 Отговор
    Тая "държава" без корупция не знае как да функционира

    Коментиран от #37

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Търновец

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "САМО НАПОМНЯМ 😉":

    Приятелю през 1985 според официален доклад се самоубие генерал Кашев - личен довереник на Т. Живков и шеф на пето главно управление на ДС. Тодор го беше натоварил да следи членовете на ЦК и близките им. Знаеш ли защо защо години наред Кашев беше на антидепресанти, а най накрая посегна към пистолета? А вилите в полите на Витоша? Как Дън се справи с корупцията в Китай?

    Коментиран от #27

  • 27 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Търновец":

    Неудобните Биват Отстранявани под една или друга форма
  • 28 Пасъмас

    5 3 Отговор
    Интелигенция с Каскети, дойде на власт у нас.
    Неуки-неграмотни, едва със трети клас.
    Дойдоха на Девети, със много шум и глъч.
    Отнеха ни земите и дядовия пръч.
    В нивята плодородни издигнаха комини.
    От глад на дядо пръча бързо се спомина.
    Опоскаха до шушка хамбари и витрини.
    Накрая всеки с куфар, замина за чужбина.
    Днес техните потомци, отново са на власт.
    С ДиплОма от “Свободния” във Перник и Бургас.
    И “Школата” за кадри, от наш’те редове.
    Със гръмкото си име, Колеж на МеВеРе!
    Изучил е Йористи и главни прокурори.
    Които се вживяват на много Важни хора.
    И за капак на всичко, днес тези тарикати.
    Имунитет ще искат на накой депутатиН.
    Но цялата система, на наш’то Кривосъдие.
    Оказа се Зависимо, като скачени съдове!
    ЗаместникЪТ, на Главния наточил е балтия.
    И само чака сгода до дъно да забие.
    Но Главния Каскет, отвръща със закана.
    Той има тайна “папка”, скрита на тавана.
    Във нея има данни, за разни далавери.
    За всекиго по нещо там ще се намери.
    А ние като зрители, на тази нова сага.
    Ще чакаме развитие, тъй както се полага!

    Коментиран от #35

  • 29 Адам Хилтън

    3 2 Отговор
    Иде тва от най-корумпираната държава в Европа - Германия която 2 години по платена поръчка на СЗО и Бил Гейтс започна истерията с мерките, маските, изолациите на хора и ваксините. 0-лева корупция щото е легализирана имат.
  • 30 мдаа

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хм хм хм":

    Когато си застанал от едната страна, както е в случая, ти се струва, че пропагандата идва от другата страна. Когато си застанал по средата, какъвто е нашият случай, ти се струва, че пропагандата идва от всички страни, което си е самата истина. Ако си озовал по средата имаш избор, избираш тази пропаганда, която отговаря на твоите вярвания и принципи, поради което аз избирам руската пропаганда.
  • 31 Пха ха ха ха

    2 1 Отговор
    Най корумпираните продажници са на власт
  • 32 Редник

    4 4 Отговор
    Руска пропаганда, дезинформация и прочие простотии може да каже само евро чиновник. Къде е тази руска пропаганда, че нещо не я чувам и виждам. Виж евроатлантическа слушам и гледам от сутрин до вечер. И като я гледам и слушам все повече се убеждавам, че това не е за мен, обикновения българин. Не ми харесва това, което ме карате да правя, и как да живея и дали съм мъж или социално полов. И тъй като мисля, значи руснаците са виновни. Те ме дезинформират и се поддавам на тяхната пропаганда. Абе вие така и няма да разберете, че сте пълни юрдеци, както ви нарича проф. Витанов. Колкото повече се пенявите, толкова повече ме отвращавате.
  • 33 да ви у нацистите баш

    0 1 Отговор
    Ни съ коркайте фашагите , са ще я преустроим на лобизъм и шъ опраим нещата по американски модел , а вие сте им гоуеми почитатели и още нещо на американците .
  • 34 Дедо Пене

    1 1 Отговор
    В 1996г. купих на старо 3годишен Опел Астра от Хамбург. Колата беше фирмена и имаше ДДС около 1100DM и затова оформих документите и минах през Чехия за да ги подпечатат, че съм изнесъл колата от ФРГ. Изпратих всички документи на приятел-инженер от Хелм, който ги взе и ми преведе парите, като ми се обади и ми каза, че само ден след това е блокирано изплащането на ДДС, АРЕСТУВАНИ 138 МИТНИЧАРИ. И ГРАНИЧНИ ПОЛИЦАИ ЗА КОРУПЦИЯ.... ЗАЩОТО ПО ДОКУМЕНТИ ЗАРАДИ ДДС СА ИЗНЕСЕНИ ПОВЕЧЕ СТАРИ АВТОМОБИЛИ ОТ ПРОИЗВЕДЕНИТЕ ОТ WV ЗА ГОДИНА!!! ТОВА ЛИ СА "ЧЕСТНИТЕ" ГЕРМАНЦИ, КОИТО ЩЕ НИ УЧАТ ДА БОРИМ КОРУПЦИЯТА ОТКРАДНАЛИ 1,5МЛРД.DM ОТ БЮДЖЕТА И НИТО ЕДИН ВЕСТНИК, РАДИО ИЛИ TV НЕ СПОМЕНА И ДУМА!!!
  • 35 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Пасъмас":

    Много приятна поема, на която трябва да драйфаме от мъка!!!
  • 36 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Овладяване на Държавата Това Желае мафията

    Коментиран от #39

  • 37 Оптимист

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Приятелю не съм поддръжник на КОМУНЕТАТА и ненавижда овчаря бай Тошо, но преди 1989г в България царуваше "МОЙ ЧОВЕК" и почти нулева корупция! Живял съм в Чехословакия, където за една справка трябваше да бутнеш мангизи и за всички беше нормално. В България можеше да те арестуват и съдят, ако се опиташ да подкупи някого. Усвояването на държавни средства в такива размери се наказваше с 20г и повече затвор от убийство. Сега се издигат в култ мутри, плеймейтки, крадливи политици, прокурори и съдии. Всеки който изкарва с труд парите си е за подигравка, а от крадците се възхищават! ИМА НЕЩО СБЪРКАНО В ДАНИЯ/БЪЛГАРИЯ? ДА БЪДЕМ, ИЛИ ДА НЕ БЪДЕМ - ТОВА Е ВЪПРОСА?

    Коментиран от #38, #40, #52

  • 38 ТрампЛин

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Оптимист":

    Бедна ти е фантазията мой човек, бедна. Не само че Нямаше да те арестуват за подкуп, ами милиционерите сами си искаха подкупи. Позволи ми да знам от Първа ръка. За чиновниците в Общинските съвети, където се кандидат ставаше за жилища пък няма и да започвам….
  • 39 ТрампЛин

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Искаш да кажеш че Държавата не е овладяна?Тя е оБладана много отдавна, като последните 12 години обладаването е Брутално!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 оня с коня

    3 4 Отговор
    Разбрах че Д.Фройнд е Евродепутат от "Зелените" но не разбрах ОТ КОЯ ДЪРЖАВА Е?И смея да мисля че УМИШЛЕНО не пише, за да не го питам Не е ли АДЖЕБА Корупцията в неговата държава доста по-голяма от българската.Ма от къде си бе Фройнд - БЕЗДОМНИК ТАКЪВ,кой те вкара в ЕП бе ЗЕЛЕНчук?...Като видя Зелени и почвам да гледам като Бик на червено...
  • 43 Безспорно

    4 1 Отговор
    Американското посолство "ожени" Петков и Борисов. Доган е първият му проект...
  • 44 За кого не е проблем,

    1 0 Отговор
    Бе мен, а и да знаеш БГ признава съществуването на австрийски език
  • 45 Дойчето веле

    2 0 Отговор
    Дали знае, че има австрийски език, БГ признава австрийски език
  • 46 Сащ

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "400 000 имота":

    Са заплаха за националната ни сигурност. Оставиха ни без армия и въоръжение, Посолството от 30 г кадрува из българската политика и прокуратура. То създаде политическата мафия и я държи с компромати. Сплашиха Боко с имунитета и той веднага "пристана" на Петков... Сега Боко става пак недосегаем.

    Коментиран от #47, #48

  • 47 ТрампЛин

    2 4 Отговор

    До коментар #46 от "Сащ":

    Тиквата е за предпочитане пред Копейката!
  • 48 ТрампЛин

    3 3 Отговор

    До коментар #46 от "Сащ":

    До вчера Рейгън беше враг номер едно за Тутраканската селищна система, ти какво очакваш? Да ни въоръжат и да ни дадат да пазим Федералния Резерв? Ако не бяхме 90% руски рубашки, нямаше да е така!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Абе геносе фройнд,

    3 0 Отговор
    опраавете си първо бакиите у вас, какво ще кажете за ваксите дето ек нсчело с урсулето купи по 10 бр. за всеки евр. гражданин, или пък за оня ваш политик търгувал със събраните помощи за украина, или за шефа на енп вземащ пари от тиквата за чадър , огромни мащаби се ширят в целия ес
  • 52 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Оптимист":

    Преди години със скрита видео камера Китайци филмираха как тогавашния шеф на Българския Олимпийски Комитет и челен на МОК Иван Славков получава пачка банкноти, а след това гласува. По цял свят клипа беше показан но не и тук - НРБ. В САЩ това са две федерални престъпления за които Славков отива на топло поне за 10 години, у нас прокуратурата не го арестува. А стюардесата от БГА Балкан? А какво хора се играеха по разни резиденции и вили?
  • 53 Алооооооо

    1 0 Отговор
    ДАНИЕЛЧО ЗЕЛЕНИТЕ СА НАЙ КОРУМПИРАНАТА ПАРТИЯ ВЪВ ФРГ И НАЙ ВЕДНАТА ЗА НЯКОЙ АМЕРИКАНСКИ ДОЛАР ЗАТВОРИХТЕ 26 ЯДРЕНИ РЕАКТОРА И ДОКАРАХТЕ ГЕРМАНИЯ ДО СТАГНАЦИЯ ТА ЩО НЕ МЛЪКНЕШ И НЕ СИ СЕДНЕШ НА ОС......НИЯ ЗЕЛЕН ЗА....НИК