Last news in Fakti

13 Юни, 2023 06:00 10 571 39

Борисов, Борислава, Барселона: един филм не за любов

  • бойко борисов-
  • барселона-
  • барселонагейт-
  • корупция-
  • мафия-
  • герб-
  • борислава йовчева-
  • модел-
  • афера

Преди няколко години Европейската комисия беше силно критична към България в доклад за икономическите политики

Борисов, Борислава, Барселона: един филм не за любов - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Този пълнометражен филм няма да бъде “прожектиран” в Европарламента тази седмица от главния прокурор Иван Гешев, нито в българския парламент, ако се удовлетвори искането му за изслушване при закрити врати. Депутатите ще видят само откъси от него, засега четат изпратените от прокуратурата документи по повод искания имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Част от тях вече намериха и медиен излаз.

Но някои разкрития на прокуратурата станаха известни на обществото още преди няколко години благодарение на Гражданското сдружение БОЕЦ, сайта БиволЪ и евродепутатката Елена Йончева (S&D/БСП). А след като три години прикрива цяла мрежа от довереници и близки на Борисов и прехвърляне на милиони с неясен произход, прокуратурата го посочи като източник на средствата, с които през 2013 г. е купена къща за 2,9 млн. евро в Барселона на бившата манекенка Борислава Йовчева. Тя и близките ѝ нямат средства за придобиване на такъв имот, а в каталунската столица Йовчева е притежавала и моден бутик за 1,7 милиона евро.

Прането на пари - тест за прокуратурата

На фона на недоказани по съдебен път предположения за тежка корупция в трите мандата на ГЕРБ и Бойко Борисов, тези няколко милиона евро изглеждат като пари за семки и бонбонки. Прокуратурата отбелязва, че не могат да имат легален произход, тъй като в периода 2009-2013 г. Борисов е заемал висша публична длъжност. Същественото са доказателствата (ако разполага с такива) за криминалния произход на средствата - защото, за да има пране на пари, най-напред трябва да се обоснове, че са мръсни.

В документите, публикувани от BIRD и Биволъ, няма доказателства за престъпленията, генерирали корупционния доход. Журналистите допускат, че е възможно да са в папките, оставени за депутатите. Има обаче документиран интерес от страна на прокуратурата, в това число искане за молба за правна помощ до Турция по подозрения, че соченият за близък до Борисов Бейзат Яхя е изнесъл в Турция 300 милиона лева и е закупил за Йовчева луксозен имот след 2015 година. Яхя е бивш шеф на любимото на Бойко Борисов ловно стопанство “Паламара”, а неговият син е за пети път депутат от ГЕРБ.

Съмнителни трансакции не се разследват

Държавното обвинение, дресирано и държано на каишка от политици и обръчите им като куче-пазач, няма опит в дела за пране на пари. Преди няколко години Европейската комисия беше силно критична към България в доклад за икономическите политики на страните-членки, според който две трети от сигналите на банките до ДАНС за съмнителни трансакции се отнасят до местни политици, но до правораздаване не се стига. Друга констатация на ЕК е, че така и не се изследват пречките да няма разследвания и обвинителни актове на прокуратурата.

През 2016 г. прокуратурата се отказа от обвинението си към политика от ДПС Христо Бисеров, разследван за пране на пари заедно с доведения си син - нямало доказателства, че имуществото им е придобито чрез престъпна дейност. И преди този случай, и след него държавното обвинение на държава, сочена като една от най-корумпираните в ЕС, избягва да свързва “политици” и “пране на пари” в едно изречение. Какво от това, че в България повечето политици и дори преминали за кратко през политиката забогатяват, а добрата карма застига и хора от близкото им обкръжение. Същото, по подразбиране, се случва и с висши магистрати и техни роднини. А насреща е НАП, която никога не открива нарушения, проверявайки сметки и имоти в чужбина на служители на Темида и хора на висши държавни постове.

Даваш ли, даваш…

Въпросът е може ли да бъде доказано, че парите за имотите в Барселона са от корупция или други противозаконни действия. От 2001 г. Борисов е извън частния бизнес, тъй като последователно е главен секретар на МВР, кмет на София и министър-председател до 2020 г. с едногодишно прекъсване. Дали е участвал по някакъв начин във финансовите трансакции, чрез които милионите за Барселона са били прехвърляни от едно в друго дружество и прекарвани през офшорки, за да се заметат следите?

Няма как да се чуят отговорите, ако няма дело. А няма как да има дело, ако Бойко Методиев Борисов е с депутатски имунитет. Той няма да се откаже доброволно от имунитета си, според вицепремиерката Мария Габриел - щял да изчака да се изпълни съдебната (конституционната) реформа. Същата, в която е включено и ДПС, и най-новото конституционно острие Делян Пеевски, заедно с ГЕРБ и ПП-ДБ.

Имунитетът на Борисов

Ако такава изобщо се състои, ще отнеме месеци, а краката на главния прокурор Гешев вече се клатят. Имунитетът на Борисов засега изглежда устойчив, крепен от парламентарните групи на коалициите зад редовното правителство - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Искането за снемане на имунитета му е в ръцете на председателя на 49-ото НС Росен Желязков от ГЕРБ, който ще реши да го изпрати ли за разглеждане в комисия или не. Няма краен срок кога парламентът да вземе решение по искане за имунитет.

“ПП-ДБ ще настояват за прилагане на европейската практика, която включва създаване на комисия, която да прецени дали да бъде свален имунитетът или да бъде отказано това искане на прокуратурата”, заяви вчера по БНР депутатът Ивайло Мирчев. ГЕРБ държат на тезата си, че Борисов е бил без имунитет две години, в които е трябвало прокуратурата да се задейства. Само че през това време преписката за “Барселонагейт” е пътувала от Специализираната прокуратура до Софийска градска прокуратура.

Фабрика за наказателни поръчки

Няма никакво съмнение защо в последните седмици прокуратурата се разрази като Немезида и удря със силата, с която досега затаяваше разследвания. Иван Гешев отмъщава на онези, които пазеше и които се отвърнаха от него. ГЕРБ и ДПС, заедно с други политически сили, гласуваха механизма за разследване на главния прокурор. А опитът за покушение и последващи разкрития на Гешев насочиха предположенията откъде идва командата за enter-a (му). ПП-ДБ смятат искането за освобождаване на главния прокурор за резултат от „политическа сделка“ между ГЕРБ и ДПС, заяви в средата на май депутатът Атанас Славов, днес вече правосъден министър.

Прокуратурата сега не прави нищо по-различно от онова, което е вършела и преди. Само сменя мишената. Но ако в папките по “Барселонагейт” има доказателства за корупция, те не трябва да се затварят и последната дума трябва да има съдът.

А корупцията може да изяде децата си също като революцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    42 28 Отговор
    въобще да не ви пука , кой ,,управлява,, тази държава и без тва не се управлява от тука! крадете от държавата ако и колкото можете!!само семейството и приятелите са важни!
  • 2 Местния Козар

    68 9 Отговор
    Дрън,дрън, те щото от ЕС нямат никаква представа къде отиват парите които ни дават, пък Кьовеши не знае къде е България на картата, иначе лошо им се пише......приказки от 1001 нощи....
  • 3 Миризлив пор

    25 58 Отговор
    Ще е интересно ако се окажат, че детето не е на Боко и не могат да му препишат къщата. Каква ли опорна ще извадят Боец?

    Коментиран от #5

  • 4 Бонев

    89 6 Отговор
    Човекът работил за демографската криза ,ние пак недоволни. Е цялата сметка плащаме ние с тънкия асфалт ама нищо. Овцете пак ще гласуват за ГЕРБ.

    Коментиран от #34

  • 5 Българка

    38 8 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    Няма да има теза от Боец. Кофата е плисната , дали е чиста вода или друго, ще реши съда. Вярнам в правото и се надявам най-накрая да има съдебни решения. Виновен, невинен, както за Боко, така за Киро, така за Гешев, за Курни и Солунгейт, за Ристо и парите от една фондация и т.н.

    Коментиран от #8, #14

  • 6 Никой

    57 27 Отговор
    не коментира националното предателство на Петков -василев и компания към чужда държава - Сащ. И фалшифицирането на изборите!

    Защо ли!
  • 7 Перо

    49 3 Отговор
    Не нужно да се доказват парите от прокуратурата, дали са мръсни или не и какъв им е произхода! Достатъчно е да се установи собственика на средствата и дали може да докаже прихода и платените данъци. Ако не може, значи са “мръсни” и собственика отговаря по НК!
  • 8 Реалист

    62 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Това със присъдите тук няма как да се случи. Единствения осъден политик е кметицата на Младост. А нея я сготвиха, защото застана срещу строителната мафия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 То пък

    43 4 Отговор
    голямата Убавица "мис Гащи" и Мутрьо Банкенски , че сума ти игри и далавери покрай тях ! И изтекли стотици милиони безнаказано.....
  • 12 Уса

    41 9 Отговор
    На американците не им трябват хора,които да оправят държави и прокарват американските закони и заплати.На тях им трябват предани слуги готови да разграждат,разделят и подаряват каквото остане на соросоидните фондации,които спонсорират и манипулират,завладяват и ограбват

    Коментиран от #16

  • 13 среднощен

    15 1 Отговор
    "...Само че през това време преписката за “Барселонагейт” е пътувала от Специализираната прокуратура до Софийска градска прокуратура...";

    Без коментар...
  • 14 Роко

    27 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Много сте наивна корумпирания български съд да отсъди честно.

    Коментиран от #28

  • 15 Гарта на гарга око не вади,

    25 6 Отговор
    тези панаири са само за наивници, че уж нещо се прави, "продължаваме промяната", а само клатим влака и си мислим, че той се движи. Българино, не разбра ли, че вече сме корония на САЩ, и от твоето блеене нищо не зависи. Истинско стадо овце сме, само за доене и стрижене.
  • 16 среднощен

    25 5 Отговор

    До коментар #12 от "Уса":

    Много точно казано! Само едно уточнение - така работят всички "велики сили"... Целта на този "механизъм" е - не адекватно правосъдие, а зависими политици...
  • 17 Минувач

    25 6 Отговор
    Козарите така са стиснали за топките политическия ни “ елит” , че сега ще свиват уши и ще вият врат под строй. А си мислим , че всичко е доброволно и демократичко. Квото каже бай янки туй ще е. Другото е бошлаф и зрелища за лапнишаранчета.
  • 18 Роко

    8 26 Отговор
    Да за пореден път ни занимават с тази глупост. Източниците на информацията провели "разследване" са един път фашизоидите от Боец, Евродепутатката Елена Йончева (известна сред народа като Милиончева) единственото и постижение в журналистиката е усвояването на едни бюджетни милиони докато спеше с премиера Станишев и Биволь оръжието за разправа на Костов с политическите опоненти (провеждат разследванията си избирателно които се опълчи на командира получава разследване от Биволь). Не че Тиквата не е престъпник но испанската прокуратура още преди години заяви "лицето Бойко Методиев Борисов няма отношение към делото". За пореден път ще се харчат едни държавни пари за безмислено дело. Колко ли прокурори и съдий ще отидат на държавни разноски до Барселона? Решихме всички проблеми на държавата и остана само да решим дали Тиквата си е лягал с тази.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вор в законе

    8 7 Отговор
    Някой ми каза , мисля , че са негови , предполагам че парите са от корупцив , агенция Bird ( спонсорирана от Цецо мустака) е източник на цялата информация!!!
    Пълни смешници !!!!
  • 21 Босоногото дете

    12 3 Отговор
    Тате, тате, на кого ме оставяш....
  • 22 Край

    16 3 Отговор
    Боци що ти трябваше бе. Тая и на свиждане няма да ти дойде ...с баница в бохчата.
  • 23 Ха ха ха

    14 6 Отговор
    Голям смях , ако някой си мисли ,че с претоплени вкиснали помии ще може да спре Баце Боко . Той просто ,както винаги ще излезе сух от бълвоча и както и този път показа , няма кой до го надиграе в собствената му игра , така че , много поздрави на платените жълтопаветници ......

    Коментиран от #25

  • 24 чичо стамат шумков

    15 4 Отговор
    Стига с тази къща.Най важното в момента е да се направи съдебна реформа ,ама истинска и цялостна ревизия за така нареченият преход.МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ ,КОСТОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ (МАРИЦИТЕ,НЕФТОХИМ БГА И МН ДР,)ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ(25 МИЛИАРДА ЕВРО ЗАЕМИ И ЗА КАКВО СА ИЗПОЛЗВАНИ) И Т.Н. Дори да е изтекла давност да се посочат виновните за тези меко казани безобразни действия на нашите управляващи през последните 33 години.

    Коментиран от #26

  • 25 Платените жълтопаветници

    11 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ха ха ха":

    Са тези които бранят в момента бате ти Божко. Нещо си се объркал
  • 26 пери

    16 0 Отговор

    До коментар #24 от "чичо стамат шумков":

    Стига с тая къща, ама пък е хубаво точно с нея да се почне. Докато някой (Боко) не влезе в затвора трайно, няма да мръднем и метър. А къщата и цялата история около нея са чудесен повод. Най-малкият, даже. Но все от някъде трябва да се започне.
  • 27 Ихаааа

    20 3 Отговор
    Пак Барцелонагейт. Щоу без край. За една къщичка и една хитра мацка. Е Баце му трепнало сърчицето и си пуснал семенцето. И цяла България от години само цирк гледа за една къщичка и една мацка. А Баце си строии незаконните магистрали и си пълни чувалчетата. Европейски парички за нашите гладни политички. Мафията тук си е у дома. Колумбийската ряпа да яде. Там е извън закона, а тук тя е закона. Надминали сме и американската и италианската. Министри, президенти, "Народни представители" са нейното лице. И даже не се и крият. Те са ни управляващите. Оказа се, че и прокурорите ни са от тяхната черга и че правосъдието ни е подчинено на мафията. Ами от едно котило са - БКП и ДС! А сега тия хора ще ни пишат и конституцията - Баце и Прасчо. В каква идиотщина живеем и какъв извратен цирк гледаме. Ама си го гледаме и отглеждаме. Щом Копейкин взе да се издига и замириса отново на руски ботуш направо сме я втасали. Чакаме Доган да дойде и да каже какво ще става пак тук. Чий вилает ще ставаме. Дали ще останем хамерикански, дали ще смае пак руски или направо турски. То като гледам, май на никого не трябваме. Разградили сме държавата и караме на автопилот. Жалко за децата, които все пак са още българи и на които завещаваме само една просташко-мафиотска структура!
  • 28 Българка

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "Роко":

    Не са всички корумпирани. Има и доблестни съдии. Проблема е в безнаказаността. Как в Италия и Гърция изкорениха корупцията в полиция и съд?!? Спокойно можем да вземем наготово решения. Трябва само политическа воля. Топката отдавна е в НС.

    Коментиран от #29

  • 29 Край

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Българка":

    ти да не си Наивна. Нито в Италия нито в Гърция са изкоренили корупцията. Такива като теб са обречени на стригане и доене /ама не онова за което си мислиш/, а накрая и дране. Казват им овце.
  • 30 Факт

    8 2 Отговор
    то па вече ми омръзна да чета все едно и също всеки ден и да се надявам нещо да се случи или да влезе някой в затвора.
    Вече само мога да кажа евала на Боцко боцнал нещо младо, могъл крал като има такива да го избират постоянно.
    Българският Берлускони.
    Пък и Меркел защо ли го прегръщаше и цункаше , към нея също са валяли кюлчета и изпрани Евро.
  • 31 Българин

    6 6 Отговор
    Възраждане ще издуха цялата плява на следващите избори.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 мдаа

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бонев":

    Работил е, ама преди 30 години. Останалото е толкова очевидно ...
  • 35 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Еми лесно е да плюеш една млада жена, но ако ти припомним твоето минало, и колко мамула си изяла, ако ти ги лепната на гърба, ще заприличаш на таралеж. На Кре шарлатана, ще искаш ли ДНК анализ, да Киро или Миро са я опрашили.
  • 36 шесто

    0 0 Отговор
    Бойко е дал сперма на испанците преди два дни
  • 37 банкер

    0 0 Отговор
    речите на Борисов и то на банкянски диалект и с класическото му мекане и сменени ударения на думите !
  • 38 чефо

    1 0 Отговор
    тая миска ако ми падне ще и обърна маатката честно
  • 39 За протокола

    2 0 Отговор
    Години наред цяла България е занимавана с някаква си къща в Барселона за 1.5 милиона.
    А през това време милиарди изтичат и се преразпределят.
    Но там никой не гледа и за това никой не пише.
    Нито за изчезналите милиарди по време на управленията на БСП, НДСВ, Тройната коалиция и т.н.
    Ясно е, че с Барселона само се вдига пушилка, замазват се очите на хората и се отвлича вниманието от други, много по-големи кражби и пранета на пари.
    Нека действат по "случая Барселона", но да не забравят и другите.
    Там, обаче, е пълно мълчание.