Last news in Fakti

21 Юни, 2023 19:00 14 989 55

Разгром, рухване на България? Така ли е наистина?

  • бойко борисов-
  • развитие-
  • българия-
  • герб-
  • пп-дб-
  • иван гешев-
  • разруха-
  • румен радев-
  • иво беров

Всъщност рухват и се разнищват корумпираните институции, а пред България се отваря възможност

Разгром, рухване на България? Така ли е наистина? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иво Беров:

Преди време той сам разкри същността и особеностите на политиката си. Отстъпвал бил една-две крачки, за да може след това, при изгоден момент, да се засили и да нападне. Похват, явно заимстван от някой боен спорт - в случая карате. И разбира се, споделен от Бойко Борисов.

Така че онези, които се осмеляват да се надяват, че Борисов се е съгласил на споделено управление, отстъпвайки управленчески възможности в името на евроатлантизма, бюджета, Плана за възстановяване и устойчивост, общественото благо или други подобни причини, само показват, че лековерието надвишава смелостта им.

В изчаквателна позиция

Оттук нататък Бойко Борисов ще си остане в дебнещо-изчаквателно състояние, като нападките срещу ПП-ДБ, негови лични или чрез негови партийни хора, ще стават все по-стръвни. Сегашното му отстъпление е доста по-продължително не заради някакво въображаемо смирение, а заради все още възможните разкрития на бившия му ортак и бивш главен прокурор Гешев. С увеличаването на вероятността да не му бъде поискано отнемане на имунитета, смирението му, дори въображаемо, ще започне да изчезва.

И тук вече ще се разбере дали новият временен главен прокурор действително е преживял някакво душевно сътресение, за да се противопостави на Гешев или всичко опира до политически игрички, наподобяващи похватите на мафията. И ще се разбере тъкмо по това дали Сарафов ще оттегли искането да се свали имунитетът на Борисов (Кирил Петков вече се отказа от своя имунитет).

При всички случаи изборът на ВСС в полза на натоварения с обществено недоверие Сарафов за временен главен прокурор показва, че една съдебна реформа няма да е истинска, без да се смени начинът по който се избира ВСС.

А имунитетът на Борисов не бива да се оттегля по политически причини, колкото и добронамерени да са те, защото прочутите кюлчетата и вилата в Барселонавече не са явления от областта на правото: те се превърнаха в приказка, предание, легенда и показател за това дали обществото ни е в състояние да изгради правова държава.

Каква е правната стойност на обвиненията

А имат ли някаква стойност обвиненията и доказателствата срещу Борисов може да се разбере само ако една комисия в Народното събрание се запознае с тези обвинения и доказателства. Иначе най-будната част от обществото ни - онази, която две години негодуваше срещу неговото управление, отново ще остане с усещането за несправедливост и непостигнати цели.

А към бъдещите нападки на ГЕРБ срещу ПП-ДБ просто ще се добавят тези, които президентът, ИТН, "Възраждане" и БСП вече отправят. От страна на Възраждане - дори със закани за нарушение на демократичните закони и Конституцията, от страна на президента - с явно нарушение на установени вече демократични обичаи, от страна на БСП - заради Украйна и бюджетния дефицит, а от страна на ИТН - с нелепото дори за сценаристите от "шоуто на Слави" обвинение : "Ние ще гласуваме за Делян Пеевски и ще го подкрепим, за да разобличим депутатите от „Демократична България“, които не гласуваха за него, а иначе го подкрепят".

Може ли да има истинска промяна?

Основният въпрос пред партиите на промяната все пак си остава следният: дали, как и доколко може да се осъществи промяна заедно с тези и този, срещу които тази промяна беше насочена? Отговорът на този въпрос не е чак толкова сложен. Политически компромис - да, това се прави достатъчно често в демократичните държави, когато се налага. Компромис с правото - не, когато това се случи в някоя държава, тя престава да бъде демократична.

И оттук вече могат да се провидят добрите страни на това, което се случва в България, въпреки че мнозинството, ако не и всички социолози, анализатори, политолози и, разбира се, журналисти го обявяват за безредие, разгром, рухване на държавността и все едни такива страховити оценки.

Всъщност рухват и се разнищват мафиотизираните и корумпирани институции, а пред България се отваря възможността да ги съгради отново, така че да служат на обществото и държавата. Изключителна, макар неосъзната и неспомената заслуга на държавата ни е и това, че всички сблъсъци, цялото обществено напрежение и всички противоречия се разрешават съобразно законите и Конституцията на страната.

А затрудненията при търсенето и тълкуването на най-малките подробности от тези закони карат все повече хора да вникват в смисъла и на демократичните процеси, и на демокрацията като цяло. Така една набързо, от историческа гледна точка, съградена демокрация, каквато е нашата, възприела по-скоро външните ѝ белези, нежели същността ѝ, и затова оправдано наричана "фасадна", а и недоразбирана в продължение на десетилетия е на път да бъде разбрана и осмислена за няколко седмици само.

Онова, което спираше развитието на България

След всички сегашни неуредици вече ще бъде много трудно, ако не и невъзможно, да се подхванат отново онези унаследени от едно предишно управление уклони към сливане на властите, прокурорски произвол и корупционни зависимости, които забавяха развитието на държавата ни.

Като все пак остава вероятността, и тя не е никак за пренебрегване, политическите лутаници и несигурността да налеят гласове в една фашизоидна проруска партия, знае се коя.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    33 18 Отговор
    28 год изтича 150 годишният наем.

    Коментиран от #3

  • 2 Българин 🇧🇬

    82 19 Отговор
    От 2009 България се управлява пряко от Брюксел и Козяк. 2009 по време на Тройната коалиция са се родили 72 000 деца набор 2009 външния дълг е едва 4.8 милиарда долара.

    Коментиран от #17, #23

  • 3 Професора

    16 40 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Турците могат да предявят претенции за източна Румелия.

    Коментиран от #7

  • 4 Зеленски съм - 6оливуд комеди

    65 6 Отговор
    Такива кат Буцито отведнъж се сгромолясват, да видим само кога...
  • 5 прифронтовака

    81 13 Отговор
    Така подлъгваха и Украйната за отварящите се възможности..
  • 6 Ха ха ха

    40 9 Отговор
    Скелетът от гардероба коментира...
  • 7 честен ционист

    15 30 Отговор

    До коментар #3 от "Професора":

    Те затова вдигнаха национален стадион в Разград?

    Коментиран от #27

  • 8 Град Симитли

    59 7 Отговор
    Иво Дрънкалов,
    Ти къде беше от 2009 г. досега?!
    .... Чешехте си езиците и лулите с георги коритаров в топлите студиа?!!!
  • 9 Спецназ

    38 4 Отговор
    Гешев и Баце едновременно няма начин да са ФАКТОРИ в България.
    Така беше и досега(Гешев беше минус).

    Или единия ще е минус отново, или и двамата!!

    Така е в мафиотските кръгове- идва и време да те "пенсионират" (занулят).
  • 10 🇧🇬🇪🇺💯

    47 5 Отговор
    Германецът ноо да не дава акъл ами да се стяга за Източният Фронт?
  • 11 долно веле

    47 11 Отговор
    Политическата "криза" беше започнала да изчиства системата по естествен път, докато ППДБ не продадоха избирателите си.
  • 12 истина ти казвам

    39 3 Отговор
    Ква промена,кви 5лв. бе? През 20-те и 30-те години на миналия век във Америка е било нещо бодобно! Който иска да си пра изводи на какъв етап на развитие сме!
  • 13 Жа омра

    48 2 Отговор
    Живея до маалата с братчедите,една от хилядите.Каква България кви 5 лева бре,всяка 14 годишна има дете а 16 годишните по две.
  • 14 Живко

    71 6 Отговор
    Разгром? Рухване? Това са слаби думи! Ако човек не излиза от София може и да вярва, че нещата не са толкова зле. Извън София положението е неспасяемо! Реално имаме ресурс да задържим територията и държавата максимум до 15,хайде нека са 20 години. Тези които сега са по-млади ще са свидетели на краят й.
  • 15 ханс

    43 9 Отговор
    Немско зеле, къш от тука !
  • 16 Папа Люга

    51 9 Отговор
    добре че са козяците да ни казват колко добре живеем, че иначе никой няма да забележи
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гастербайтер

    41 9 Отговор
    Прибирам се за месец лятото, разпада на държавата BG e тотален и до голяма степен е необратим, демографията е плачевна, за всичко това- поздрави! Ако не беше толкова зле трябваше да обмислям преместване, а така ми се спестява хамалогията
  • 19 Начи

    33 5 Отговор
    Надежда тука сяква оставете.
  • 20 реалист

    47 10 Отговор
    Целта на Запада е да унищожи България казва го Афган Сидик -световно признат професор по математика.

    Коментиран от #24, #28

  • 21 Бачо Киро

    27 3 Отговор
    Явно в Дойче зеле имат големи очаквания от каратистките умения на Праните гащи. Явно никога не са чували мнението на Найденов....
  • 22 Кал Пак

    54 6 Отговор
    чужденци ни пазят въздушното пространство, чужденци ни взимат златото и водата, но иначе ганио си е супир
  • 23 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    12 23 Отговор

    До коментар #2 от "Българин 🇧🇬":

    ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ-БСП ,ДПС И ЦАРЯ-правителство начело със СТАНИШЕВ.Сформирано на 17 авгуат 2005 г. разпуснато на 27 юли 2009 г.ВЪНШЕН ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2005 Г-11,7 МИЛИАРАДА ЕВРО ,А ПРЕЗ 2009 Г ВЪЗЛИЗА НА 36 МИЛИАРДА.За 4-годишно управление на тази коалиция дълга нараства с близо 25 милиарда.

    Коментиран от #25

  • 24 Българин

    18 2 Отговор

    До коментар #20 от "реалист":

    И що пък точно България? Що не Исландия, която има огромни залежи и населението е 300 000 души?
    М?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ерор 404

    19 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ерор 404":

    Стойностите са евро , а не в лева, грешката е моя!
    5 милиарда евро срещу 20 милиарда евро към 2022, а в момента е още повече!
  • 27 Стадион Скендербеу

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Скоро и националния стадион на РСМ ще се казва така! А не на нещастни певци!
  • 28 ха ха

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "реалист":

    Разсмя ме... с глас...
  • 29 патриот

    30 5 Отговор
    Такава е истината след кражбите от евроатлантиците след време ще сме като афганистанците 20 год. ги крадоха и сега българите ги лекуваме за наша сметка. Но с иди--и които величаят бомбандировачите на СОФИЯ и им позволили да построят паметник на убийците на 2000 БЪЛГАРИ ЩЕ НИ ЗАТРИЯТ РОДИНАТА тия отр---и
  • 30 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    7 6 Отговор

    До коментар #25 от "Ерор 404":

    Държавен дълг е една бира а брутен външен дълг е друга.Напишете в ,, ГУГЪЛЯ,, брутен външен дълг на БЪЛГАРИЯ 2005 Г ЯНУАРИ И 2009 Г ДЕКЕМВРИ И ЩЕ СЕ УВЕРИТЕ( СЪОТВЕТНО11,5 МИЛИРДА И 37 МИЛИАРДА ЕВРО)Не съм специалист но мисля ,че държавният дълг касае задлъжнялостта на държавата във вътрешен план

    Коментиран от #33

  • 31 Леля Гошо

    29 5 Отговор
    Абе Иво, абе Беров, пиша бавно, ИМУНИТЕТЪТ НА ЛИЦЕТО БОЙКО МЕТОДИЕВ НЕ БЕ ПОИСКАН ЗАРАДИ КЮЛЧЕТА И ВИЛАТА, А ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ С НЕДЕКЛАРИРАН ИЗТОЧНИК И В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ. Имам чувството че в ДВ ви избират по критерии по-уместни за труженички в публичен дом
  • 32 Артилерист

    24 7 Отговор
    Беров не изневерява на себе си и "кой не скача е червен". Беров не посочва ни един положителен резултат от нашенската проамериканска демокрация, но не пропуска да ни предупреди, че проруското е фашизоидно. Така че, ако слушаме Беров трябва да сме послушни, да си траем и силно да се надяваме, че американската демокрация няма начин един ден, незнайно кога, да не ни озари с неземната си благодат. На такива съновидения народът им вика: "трай кондьо за зелена трева". Иначе 33 години се нагледахме на реформи, демонтажа, разруха и демократически обещания, колко му е да се стегнем за поне още толкова, а пък за после пак ще се намерят надеждни обещания. Само като си помисля, колко хиляди достойни български офицери бяха реформено изхвърлени като мръсни парцали на улицата, а каква мощна армия беше демонтажно ликвидирана, ми иде да багославям съвсем демократически до девето коляно...
  • 33 На Стамат вуйчо му

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    Продължавай да мислиш, не пречиш на никого

    Коментиран от #39

  • 34 Бълтария е на прага на

    25 7 Отговор
    гражданска война ,срещу нелегетимното управление на държавата

    Коментиран от #38

  • 35 Колко си жалък

    21 9 Отговор
    Продажни грантаджии! Кога се навъдихте толкова боклук в България, стоящи зд националните предатели ПП и ДБ!

    Коментиран от #41

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Това е проблема на рубладжийте

    10 17 Отговор
    И на мафията....Всъщност рухват и се разнищват мафиотизираните и корумпирани институции, а пред България се отваря възможността да ги съгради отново, така че да служат на обществото и държавата.
  • 38 И като се събуди

    3 5 Отговор

    До коментар #34 от "Бълтария е на прага на":

    Целия в пот и крака ти отвит
  • 39 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    4 7 Отговор

    До коментар #33 от "На Стамат вуйчо му":

    .БОКО ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ИМ ИЗДАДЕ ДЪРЖАВАТА С ДЪЛГ ОТ 41 МИЛИАРДА ЕВРО СЕГА В МОМЕНТА Е 45 МИЛИАРДА.Послушах съвета ВИ и това ,,ИЗМИСЛИХ,,.
  • 40 С такива подлоги

    17 5 Отговор
    Като ПП-ДБпуделите и ШвабскитеСвине рухването е неизбежно, но не и България. Ще ви палел и бесим свинеКвичащи.
  • 41 Този боклук

    14 3 Отговор

    До коментар #35 от "Колко си жалък":

    Е не повече от 5% , но им дават подиум на изява само на тях. Всичко ще си дойде на мястото. На мен лично ми писна, ще започнем тихомълком да ги хвърляме в канавките обезглавени.
  • 42 Хайде стига

    22 5 Отговор
    Борисов го натисна американското посолство да се съюзи с другия им клан ПП.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Съвременна България

    23 6 Отговор
    Пълен провал и липса на морал!

    Виновни? Всички ние - съвременните българи, данъко(не)платци и овчедушни страхливци!

    Защо да не ни обяздат разни му наглиицемерни кравари и да ни доят укри-нацисти?
  • 45 реалист

    15 2 Отговор
    Целта на Запада е да унищожи България казва го Афган Сидик -световно признат професор по математика.
  • 46 рухване казвате а

    9 0 Отговор
    тези не ги чета !!! хигиена просто нищо лично! та бългатия е рухнала много отдавна тия пак се опитват да вменят на хората нереалността за реалност…
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 незнайко

    3 1 Отговор
    Кирил Петков се отказал от своя имунитет а от канадското гражданство кога ще се откаже ? Ще се "изсухли" в Канада като, ни лук ял ни лук мирисал !!!
  • 50 Румен

    4 0 Отговор
    България е страна на милионери, кучета и пенсионери
  • 51 Истини

    0 0 Отговор
    От 1984 деца българета не се шегувам, не се раждат, казват го бкпдс децата им, който ги направи богати на държавна
  • 52 Анонимен

    2 1 Отговор
    Нинова лъже итн лъже по панорама и искате народа да гласува, къде е истината, всеки е против всеки, дпс отсъстват, мълчат и ви гледат сеира
  • 53 Хххи

    0 0 Отговор
    Очен лекар с две операции на очите, др пенсионер и едвам се движи, остаря и той, добряк е онкодерматолог и деляне асене чакан апаратура, и дай боже, да не страдат хората от кожно. Алерголожка и тя пенсия, що бойко всички негови пенсионери колеги не ги предложи и народа ще гласува за онкодерматолога и куче ще му подари и може нещо да прати за провинцията. Делянчо ще има ли апаратура в онкодерматологиията. Много млади хора има болни. Борисов, ако може да мисли, нека помисли и е време лекарите да ги подмени, и крадимира и тя е възрастна. Всичко е с вренето си, а за съд прокуратура без коментар. Добре са материално на бойко Борисов хората в системата, не става, всички входиве. Празни и само стари хора. Кажете какво ще става, а кво ни трябва едно и също да дъвчитендватри месецани от много години Барселона гей, има много по важни неща за решаване кофти народ, нищо общо с Татово той, много народ, а сега къщи отвънка не поддържани, блокове в центъра до стола на военните псували, мизерия, а в центъра бяха давани на най големите комунисти, явно без пари нищо не става. Във входа и целият блок няма деца малки, тишина спокойствуе и балносанаториум безплатен
  • 54 Хахаха

    0 0 Отговор
    Малко са по така от др град. Баба с минижуп и мъжа с много къс гаха, а при нас булгар си крие карантините и българ директор не дава жена цяло лято с дълъг черен панталон, нито едната крайност нито другата.. Минижуп и черен панталон.
  • 55 Оцелее

    0 0 Отговор
    Иво Беров?! До този ли спиртосан ... три точки опряхте. И отново ДойчеВеле