Отидете към основна версия

5 146 96

Велизар Шаламанов пред ФАКТИ: Шойгу и Герасимов могат да паднат като изкупителни жертви на Путин

  • велизар-
  • шаламанов-
  • русия-
  • украйна-
  • пригожин-
  • путин

Тази война може да свърши, само когато и последният руснак бъде изтласкан от Украйна, казва експертът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че създаденото от руския президент Владимир Путин чудовище "Вагнер" се обръща срещу него и го "хапе". Показва ли руската политическа система уязвимост. Очаква се ЕС да вземе решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на стойност 3,5 милиарда евро за Украйна. Какво предизвика похода на Евгений Пригожин към Москва… Пред ФАКТИ темата коментира Велизар Шаламанов, бивш военен министър.

- Г-н Шаламанов, походът на собственика на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин към Москва и президента Владимир Путин, който беше в рамките на 24 часа, от какво бе продиктуван…
- От слабото управление на Москва като цяло в сектор сигурност, защото секторът е много раздробен, има много частни „актьори“ в руската армия. Така че това бе естествен резултат, защото липсва цялостна визия за развитие на сектора за сигурност в руската армия. За съжаление, това е риск във всеки един такъв тип държави, в които по същество няма политическа система, а те се управляват от малка група хора от специалните служби.

- Все пак чухме, че Пригожин внимателно говореше към Путин, а основно неговият гняв бе насочен към генералите Шойгу и Герасимов, които пряко отговарят за бойните действия в Украйна?
- Чухме го, но на това трябва да гледаме като на част от борбата между различните силови групи, които в случая желаят да прехвърлят изцяло вината за провала в Украйна на руската армия върху Шойгу и Герасимов. Така различните групи се опитват да запазят устоите на тази система, но в същото време да придобият и допълнителна власт, ако това е възможно. Все пак властта на специалните служби около Путин е много голяма.

- Президентът на Беларус Лукашенко ли се явява „спасителят“ на Путин. В случая виждаме неговата намеса до какво доведе. Пригожин отиде в Беларус?
- За мен тук има по-скоро системен проблем, защото видяхме решение, което се базира по-скоро на лична основа. Това показва, че тук става не става въпрос за една институционално укрепнала държава, за каквото ни представят Русия, а по-скоро за държава, близка до третия свят, базираща се в управлението основно на лични отношения и частни връзки.

- Когато Пригожин напредна към Воронеж, светът малко замълча. И това е така, защото там има над 1500 бойни ядрени глави. Преди това бойците на „Вагнер“ минаха като на парад през Ростов на Дон…
- Ето това е сериозен проблем. Ние видяхме как конвенционалната руска армия определено не се справя в Украйна, търпи щети, а другите два компонента на руската мощ са ядрения ѝ потенциал и възможността за разузнаване, дезинформация и пропаганда. Какво се оказа? Че ядрената мощ на Русия може да се окаже на нивото на конвенционалната руска армия – че не е добра. Ето защо наистина имаме огромен проблем и това е въпрос, който трябва да се дебатира между страните членки на ООН, включително и от Китай. По този въпрос трябва сериозен международен разговор и да не се спира да се търси най-доброто решение. Надяваме се и знаем, че хората в Русия, които са професионално свързани с ядрените сили, са на необходимото високо ниво. Дано и да продължи да бъде така.

- Походът на Пригожин как ще отрази на бойните действия на фронта в Украйна?
- Със сигурност в следващите дни ще има ограничени възможности за мобилизация и доставка на боеприпаси и техника към руските сили на фронта. И затова в момента е много важното да се окаже максимална помощ на Украйна. Просто походът на Пригожин със сигурност е внесъл смущение в руските части. Добре е и Украйна да направи пълна мобилизация и да се възползва от тази ситуация. Реално тази война може да свърши само когато и последният руснак бъде изтласкан от Украйна. Така че всичко, което може да помогне на Украйна в момента, е добре да се даде. Това е от полза и за Европа, и за България.

- Отслабена ли е позицията на Путин след това, което се случи?
- Определено Путин има проблем и е с отслабена позиция. Той със сигурност ще си търси решение и най-вероятно Шойгу и Герасимов могат да паднат като изкупителни жертви. Путин може да жертва Шойгу и Герасимов. Шойгу е човек, който е изключително близо до Путин, но стане ли въпрос за такъв тип интереси, когато става въпрос за оцеляването на системата, която е изградил Путин, да се жертват дадени хора е част от играта.

- И сега Пригожин е в Беларус, а Полша следи всичко с много голямо внимание. Има ли място за притеснение?
- Времето е такова, че трябва да се правят много внимателни анализи на рисковете. Просто и България трябва да е в пряко взаимодействие с нашите съюзници от НАТО, за да следим нещата. Разбрахме, че американското разузнаване е било наясно с този очакван поход на Пригожин, който, сам по себе си, бе сериозна заплаха по силата на своята непредсказуемост. Пригожин разполага с въоръжени групировки на различни места по света, а той вече е на границата с Полша. Много по-сериозно трябва да се следят тези рискове, защото те бързо могат да прераснат в реална заплаха и за България. У нас има много руска собственост, много руски граждани, много медии, също и дадени партии, обслужват руския интерес у нас. Кремъл има изгода да дестабилизира всяка страна от НАТО и Европейския съюз, а България е много удобна мишена.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.

Свързани новини