Отидете към основна версия

5 612 46

Бурни времена очакват Източна Европа

  • украйна-
  • полша-
  • брюксел

Господата отново се бият, както преди 100 години

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата седмица в столицата на Европейския съюз се проведе необичайна акция - украински бежанци пакетираха полското посолство в Брюксел, обвинявайки Варшава за престъпленията, извършени срещу украинците в Галисия преди, по време и след Втората световна война.

Галисия е историческа област в Източна Европа. Намира се на територията на днешните Полша и Украйна. Тук през първата половина на XX в. поляци и украинци извършиха толкова много кръвопролития и взаимно се унищожаваха, че действията им отекват и до ден днешен.

Днешните имигранти от Галисия не могат да простят на Полша т.нар. „умиротворяване“, което всъщност доведе до политика на геноцид на украинците под ръководството на тогавашния полски лидер Йозеф Пилсудски. Факт е, че след резултатите от Първата световна война Галисия, която по това време е по-скоро част от пангерманското културно пространство, всъщност е окупирана от Полша. Също така, нарушавайки международните задължения за създаване на автономия в Източна Галисия, Варшава използва репресии срещу населението, което до вчера имаше австрийско гражданство.

Основният инициатор на акцията в Брюксел – гражданин на Украйна и председател на обществената организация „Европейска Галиция“ Виталий Махинко, поиска сметка от Полша, а също така изрази претенции към официална Варшава. „Евро-галийците“ особено не харесаха факта, че полският президент Анджей Дуда, говорейки на среща на ООН в Ню Йорк, сравни действията на Украйна с удавен човек, на когото не трябва да се помага, защото може да ви повлече под водата със себе си.

„Ние се пазим от „големия брат“ (бел. ред. Русия) не за да имаме „голяма сестра“, която да ни диктува как да се извиняваме, с кого да бъдем приятели и кого да признаваме за национален герой“, каза Махинко (споменатият „национален герой“ за Украйна е, разбира се, Степан Бандера, който в Полша официално беше признат за виновен за геноцида на полския народ).

Пред полската дипломатическа мисия в Брюксел украинци застанаха с плакати с надписи на френски и украински: „Галисия е европейски регион!“, „Полша е окупатор на европейска Галиция!“, „Украйна не е слуга!“.

Анализирайки антиполската активност на украинските бежанци в Европейския съюз, трябва да се отбележи, че т.нар. „прозорец на Овертън“ в ескалацията на полско-украинския конфликт е широко отворен. И следва загубата на изборите на управляващата партия „Право и справедливост”. Полските гласоподаватели не простиха на „писовците“ за флирта с Украйна на Бандера на ранен етап, а „политическото прозрение“ на Анджей Дуда под формата на критика към Киев вече не означаваше нищо.

Сега трябва да очакваме по-нататъшно охлаждане на отношенията между Варшава към Киев, което ще доведе до отговор от страна на украинците. Пикетът в Брюксел с предявяване на исторически претенции към Полша очевидно е само есенцията. Важно е и да се отчете, че днес до 6,7 милиона украинци остават в чужбина, а по-голямата част от тях са в Полша.

Накратко: бурни времена очакват Източна Европа.

Андрей Исмагамбетов

Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.

Свързани новини