Отидете към основна версия

3 665 25

Проф. Иван Иванов пред ФАКТИ: Създаването на резолюции в САЩ е, за да бъдат използвани като официални документи

  • иван-
  • иванов-
  • синсинати-
  • северна македония-
  • българия-
  • сащ-
  • резолюция

Създаде ли се такъв документ, със сигурност ще се използва против българския и световния прочит на историята на емиграцията в САЩ, казва преподавателят в университета в Синсинати

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължение…
- Защо го правят това македонците. Какво ще им донесе това?
- Това е основният въпрос. Защото с приемането на такава резолюция, в един по-късен етап ще могат да кажат, че ето вижте американски губернатори, разбирайте институциите в САЩ, признават етнически македонци от края на 19 век. Такъв неконкретизиращ времето текст беше приет в Чикаго и българската общност не възрази, защото описаното беше точно и коректно. Сега нашето подозрение е, че ако такъв текст – по начина, по който е написан в момента, бъде приет, той ще се ползва както за вътрешни, така и за международни цели. Просто, пак казвам, че подобна резолюция цели да покаже, че определени институции в САЩ - било губернатор, било сенатор, било американска федерална институция, са приели документ, с който окончателно са признали съществуването на етнически македонци в САЩ от преди повече от един век. Това е целта на елита в Скопие да състави разказ - на базата документи в САЩ, за пред хората в Северна Македония. Такъв документ може да се инструментализира. Въпросът е как ще бъде интерпретирано неговото съдържание - дали това ще бъде само за вътрешна, или и за международна употреба.

Ако се създаде такъв документ, със сигурност ще се използва против България и нейните позиции.

Липсата на яснота при дефинирането на термина „македонец“, включен конкретно в резолюцията на Илиноис, позволява да се твърди, че македонци съществуват – да те са млада държава, но стара земя населена с македонци, които съществуват от хиляди години. Това е нелогично и некоректно от гледна точка на съвременната история.

- Как гледа на това гръцката общност в САЩ?
- Интересното е, че гръцката общност, по мое впечатление, особено след договора от Преспа, е по-скоро пасивна на този етап. Българската общност обаче е чувствителна за неща, които не отговарят и на историята, и на подписаните международни документи. Според ОМД, ако говорим за етнически македонци, те били в САЩ като общност над 500 000 души!? Дали тази бройка е коректна... никой не може да прецени. Но при всички случаи, за да бъде това така, те се позовават на данните за емигриралите в САЩ от областта Македония в продължение на повече от 100 г. А това не е коректно, защото, за да се получи тази бройка, в нея трябва да се включат и наследниците на македонските българи. И така пак идваме до момента, в който се манипулира присъствието на македонските българи, респективно се представя некоректно тяхната историята и наследство.

ОМД си приписва цялото македонското наследство, но без да прави това разграничение между етническите македонци и македонските българи.

Това е притеснението на българската общност. По принцип ние не оспорваме идентичността на нито един представител на друга общност в САЩ. За нас няма да има проблем в САЩ да има общност, която се идентифицира като етнически македонци. Това е тяхно право. Даже сме готови да отбележим заедно септември месец като месеца на „Македонско-американската култура в САЩ“. Това, което ние оспорваме, е текстът на документа, записан по този начин, защото създава възможност за интерпретация в един исторически неправилен контекст, който не отговаря на това, което е записано в световната история на географска област Македония – нейните общностни и етнически характеристики в края на 19-и и началото на 20 век. Ние уважаваме нашите съседи, братя и сестри от Северна Македония, с радост ще отбележим техния празник, по никакъв начин няма им пречим, нито ще ги лишим от правото да празнуват, но

проблемът е с начина, по който тази лобистка организация предлага определени текстове.

Некоректно са написани, некоректно са предложени, защото създават възможности за неправилно, идеологизирано и пропагандно интерпретиране на фактите. Ние – от българската общност, държим американското общество, което си има и много други проблеми, да бъде запознато и с този проблем на изопачаване на фактите, а всичко това още веднъж показва и необходимостта от изчистване на историческия разказ между България и Северна Македония. Това ще е съществена част и важно условие за нормализиране на отношенията между двете страни. Българската общност в САЩ се противопоставя на некоректните опити по административен път да се намери някакво признаване на многовековна етническа македонска идентичност и настоява да се намери решение на едни проблеми и спорове, които, в крайна сметка, световната история и научна литература е решила отдавна. Ние не откриваме топлата вода.

- И какво правите от българската общност?
- Обясняваме. Затова губернаторите на Мичиган и Илинойс категорично приеха фактите и предоставените от българската общност доказателства, базирани на световната история и наука за развитието на миграцията в САЩ. Тук следва да се имат предвид доказателствата от три различни преброявания през този период. Първото е преброяването в Османската империя (1906-1907 година), следват преброяванията в САЩ от 1910 и 1920 година, както и преброяването в кралство Югославия от 1918 година. Във всички тези официални документи се говори за българско население от Македония. Например, когато хората пристигат от Османската империя в САЩ, на въпрос от къде идват и какъв език говорят, те отбелязват – българин от областта Македония, а като език посочват - български. Наистина, на преброяването в САЩ от 1920 година за първи път се включва и категорията „македонски език“, но в тази категория няма записани хора. Имаме категория „други“, в която са се отбелязани само 48 човека. За сметка на това имаме над 2600 човека от Македония, които определят своя майчин език като български. Американската страна го вижда това. Надяваме се и македонската страна да го види. Българската общност по никакъв начин не се противопоставя на правото на македонците да имат собствена етническа и национална идентичност, ние не сме някакви крайни националисти, които да отричат правото на самоопределяне на емигрантите от нашия регион. Няма такова нещо. Просто искаме да има достоверно отразяване на историята.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.

Свързани новини