Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 09:03 4 944 21

Как тежките отношения между България и Северна Македония се пренесоха и в САЩ? Проф. Иван Иванов пред ФАКТИ

  • иван-
  • иванов-
  • синсинати-
  • българия-
  • северна македония-
  • диаспора-
  • резолюции-
  • чикаго-
  • мичиган-
  • илинойс

Става въпрос за една лобистка организация - нарича се Обединена македонска диаспора (ОМД), която започва да прокарва резолюции с текстове, които са противоречиви, неточни на историческите данни, не отговарят на историята на емиграцията в САЩ от географска област Македония, казва университетският преподавател

Как тежките отношения между България и Северна Македония се пренесоха и в САЩ? Проф. Иван Иванов пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мащабна медийна кампания се разразява в Северна Македония срещу действията на Генералния консул на България в Чикаго Светослав Станков. В основата на атаките срещу Станков в медиите в Северна Македония са решенията на губернаторите на щатите Илинойс и Мичиган да отменят своите прокламации, обявяващи септември 2023г. за „Месец на македонско-американското културно наследство“. Отмяната на прокламациите идва след преразглеждане на решенията на губернаторите oт техните администрации. Пред ФАКТИ по темата говори професор Иван Динев Иванов, който преподава във Факултета по обществени и международни отношения към Университета на Синсинати в САЩ. Той коментира политическите развития в отношенията Скопие-София, както и историческите въпроси, които представляват пречка в македонско-българските отношения в САЩ.

- Проф. Иванов, какво се случва в САЩ и защо Северна Македония започва да води, едва ли не, паралелна „битка“ с България, на база исторически и съседски отношения, но вече зад океана…
- За да отговоря на този въпрос, трябва да поставя нещата в контекст. В САЩ има традиция етнически общности от различни части на света да отбелязват един ден – респективно при повече събития и по-дълго време, на тяхната култура и наследство, с което да запознават обществото на САЩ с историята си. По принцип македонската общност в миналото е отбелязвала такива събития, но проблемът, който настъпи, е от миналата година. Става въпрос за една лобистка организация - нарича се Обединена македонска диаспора (ОМД), която започва да прокарва резолюции с текстове, които са противоречиви, неточни на историческите данни, не отговарят на историята на емиграцията в САЩ от географска област Македония. Тази организация е създадена през 2004 година и тя прокарва в САЩ македонски националистически тези. Когато говорим за разбиране на историята и за миналото, въпросната организация твърди, че по презумпция всички хора, които са дошли в Северна Америка от географска област Македония, са етнически македонци. Говорим през целия период на емиграцията, а е факт, че ние имаме повече от 130 години емиграция в САЩ от географска област Македония. Важно е да се обясни, че ОМД се опитва да представи преди всичко като етнически македонци всички хора, дошли от тази географска област в САЩ до Втората световна война, което не е правилно – нито морално, нито исторически.

- Ако правилно съм ви разбрал, според ОМД излиза, че в края на 19-и и началото на 20-и век българска емиграция в САЩ не съществува?
- Те не казват, че българите не съществуват, но по автоматизъм ги представят като етнически македонци само защото са дошли от географска област Македония. Никъде не се споменава, че те са македонски българи. Това е основният проблем. Знаете, че терминът „македонец“ във времето се е променил. Има едно значение преди 120 години, има съвсем различно значение сега. И точно тук – когато говорим за преди 120 години, се злоупотребява с историята. Самата организация Обединена македонска диаспора е част от проблема, защото е националистическа организация, която се противопоставя на всички международни договори на Република Северна Македония – като се започне от Охридското споразумение, мине се през Договора за добросъседство и сътрудничество с България, през Преспанското споразумение Гърция и се стигне до преговорната рамка и „Френското предложение“, което беше договорено и прието от страна на Европейския съюз, от българска страна и от страна на Северна Македония. Въпросната организация се обявява дори против конституционното име на Република Северна Македония. За тях това име не съществува и те се противопоставят на новото име съгласно преспанския договор с Гърция. Затова в резолюциите, които те предлагат на различни губернатори в САЩ, описват неща, които или са двусмислени, или откровено измислени, несъществуващи и неотговарящи на историческата истина.

- През 2022 година успяха да „произведат новина“, когато обявиха провеждането на този месец на „Македонско-американското културно наследство в САЩ“, а по темата се бяха изказали и видни американски представители…
- За да бъдем по-точни, ще кажа, че миналата година те се опитаха да лансират една резолюция, която беше на федерално равнище. В тази резолюция те намекваха за Драган от Охрид, който според български и македонски митове бил Алонсо де Охеда и стъпил в Америка още с откриването на континента. Доказателства, че това е така няма, но те го твърдяха. Факт е, че бяха изредили като македонци една цяла плеяда интелектуалци, дошли в САЩ през 20-те и 30-те години – непосредствено след Първата световна война, които ясно в различни документи се идентифицират като македонски българи. Говорим, примерно, в Синсинати за братя Кираджиеви, за писателя Стоян Христов, за хирурга и олимпийски шампион Питър Джордж и така нататък. Един куп интелектуалци, които се идентифицират като македонски българи, а ОМД се опитват да ги представят като етнически македонци. И понеже тази резолюция през миналата година не успя - да, тя бе внесена, но нямаше последващи действия спрямо нея в конгреса на САЩ, българската общност започнахме активна кампания за обясняване на историята на тази македонска емиграция, за разликата, която съществува в идентичността между хората, които идват преди Първата световна война, и респективно след Втората световна война. Тези, които идват след Втората световна война, безспорно имат македонска идентичност и това ние не го оспорваме. Измежду тях има хора, които имат принос към американската култура. Въпросът е, че те се смесват с онези другите – дошли преди това, които са били македонски българи, а ОМД се опитва да ги представи всички като етнически македонци.

И понеже тази резолюция не успя, тази година беше направен втори опит, през сената, през сенатор Майк Брон да се вкара подобна резолюция на федерално равнище.

Имаше подобни опити още миналата година на щатско равнище в Охайо, а сега и в щатите Мичиган и Илинойс. Проблемът в тези резолюции е това, че се твърди, че македонска имиграция в САЩ има от повече 100 години, но терминът „македонец“ не е пояснен в самите документи. Така „македонци“ може да се интерпретира в географски контекст, но и като етнически македонци. В този смисъл българската общност е загрижена, че това ще бъде неправилно представено и че македонските българи ще бъдат представяни само като
етнически македонци, което не е коректно.

Именно заради това различни български организации и организации на македонските българи, включвайки интелектуалци, излязохме с писма точно с идеята да обясним за какво става въпрос.

Както и че ние не можем да приемем, че македонската емиграция в края на 19-и и началото на 20-и век е емиграция на етнически македонци, а трябва да бъдат признати в огромното им мнозинство като македонски българи. Това е много важно. Друг вариант е просто да се приеме резолюция, в която да няма позоваване на конкретни дати – да се изключи периодът от края на 19-и началото на 20-и век. Българската общност в САЩ е много чувствителна предвид именно различното и противоречиво тълкуване на историята в този период.

Следва продължение…


Поставете оценка:
Оценка 5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    21 4 Отговор
    Стига ни занимавате с тея безродници !Ще направят всичко за да се почувстват значими ! Просто избиват комплекси.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Свирепият македонизъм

    18 6 Отговор
    ни нокаутира. България е в реанимация.
    Не се очаква да се събуди.
    Това е равносметката.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Маке

    24 0 Отговор
    Айде стига сте лъгали. Македонци в САЩ има от откриването на Америка. Истинското име на Христофор Колумб е Ристе Колюфски, но испанския крал му казал да го смени, иначе няма да му даде кораби. Да не говорим за истинските имена на други известни мигранти: Абрахам Линкълн всъщност е псевдоним на Александър от Линково, Джордж Вашингтон всъщност е Джилю Вашилевски... и т.н. Ама четете бре, много сте непросветени бугарете.

    Коментиран от #8

  • 8 Такае, право е!

    23 0 Отговор

    До коментар #7 от "Маке":

    САЩ са стара македонска земя, заселена от македонци.
    И Барак Обама е антички македонец!
  • 9 Античното Маке

    22 1 Отговор
    Новоизлюпените Северно-македонци минават по същият път, по който минаха гърците в началото на 20 век. Това е избиване на комплекси на младите държави- Гърция държава на 190 г., С.Македония на 33 г.
    "Мегали идея" е проект на гръцкия национализъм от XIX-XX век, които включва тракийската култура към гръцката, и който гръцките лобита разпространяват в страната си и западна Европа. За това стават известни.

    България е хилядолетна държава и никога не се е рекламирала чрез лобита, просто защото сме го знаели и това ни е стигало.
  • 10 ВМОРО

    13 1 Отговор
    Комунистите от Вардарието се взеха много насериозно. Опитват се да променят и историята на САЩ.
  • 11 Някога

    0 6 Отговор
    Независимо кога все пак ще впишат българите в своята конституция

    С това ще се задължим да признаем македонската нация

    Това ще бъде най-голямото предателство към България и българщината въобще
  • 12 Митре Вистинскиот Македонец

    8 1 Отговор
    И сега, кога се докажа дека гувернерите на Илиноис и Мичиген заедно со нивниот претседател Бајден се бугарски платеници и петколонаши, ние вистинските Македонци ќе направиме „Месец на марсовско-македонското културно наследство“ на Марс. Докажано е дека шлемот на Александар Македонски бил пронајден на Марс, а кога археолозите ископале понатаму, го пронашле и неговиот мотоцикл. Нека знаат сите - настанот ќе се одржи во марсовскиот регион Амазонис Планиција, каде што има организирани пивници со српски пејачици, а тоалетите се во темното, во регионот Сиртис Мајор.

    Коментиран от #13

  • 13 ще има и още

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Митре Вистинскиот Македонец":

    па така, што е вистина, вистина е....
  • 14 магически триъгълник

    1 2 Отговор
    Египетският триъгълник, 3-4-5. Така се движи историята. Първият цикъл е 30 годишен 1878г.-1908г., вторият цикъл е 40 годишен 1908г.-1948г., третият е 50-годишен 1948г.-1998г. и после следва пак 30-годишен който свършва 2028г.. Първият 30-годишен свършва с началото на Българската независимост от Турция. Сега ще получим независимост от САЩ, или ще зависим пак от Турция. .. 120 години трае целият цикъл, и почва нещо ново но подобно - преодоляваме тогавашното провалено или го връщаме?. .. Сега сме на нож с македонците, но преди 120 години е било това: В началото на ХХ в. обстановката на Балканите е изключително нестабилна, а това ескалира обществените настроения и нагласи. Неуспехът на Горноджумайското въстание от 1902 г., провокирано от дейци на Върховния македоно-одрински комитет, довежда до разгрома на голям брой революционни комитети и застрашават организацията от нови провали.

    В началото на януари 1903 г. в Солун е свикан конгрес на ВМОРО. Въстанието избухва на 20 юли (Илинден), откъдето идва и неговото име.

    Коментиран от #15

  • 15 просто е

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "магически триъгълник":

    Съединението се повтаря чрез Тройната коалицията.
  • 16 Май само се оплитаме

    3 0 Отговор
    В тая каша. Македонците са гърци. Македонски българи са българите, населяващи областта Македония, а северно-македонци са етническите граждани на Северна Македония 🧐
    Толкова по-лесно и разбираемо е.
    Да си прокарват резолюции за северномакедонската наследство.
    Докато ги наричаме "македонци" ВИНАГИ ще има интерпретации на наш гръб.😤
    Сигурен съм, че и Гърция ще ни подкрепи в това. И те не искат измисленяцитв да им крадат историята 💪
  • 17 Продължение-1

    2 1 Отговор
    Като ще давате възможност за публикуване на свободни мнения се надявам, че няма да цензурирате и изтриете такова едно мнение по Македонския въпрос, без да давате предимства само на бюджетно-платените патриотарстващи български БИЗНЕСМЕНИ от БКП+Б3НС+ДС!
    С Решение (Протокол "А" №229 от 31.10.1959г.) на Политбюро на ЦК на БКП (3амфиркьо Яшар - Тато с БКП-псевдоним Тодор Живков - Янко и делиорманския Пънчо Кубъдънъ - Бато-авджията), се разпорежда да се уреди положението (т.е. да се опростят криминалните им деяния и се настанят на партийно+ДС-бюджетната богата трапеза) на всички "трудещи се цигани", които са се записали в общината като "българи"!
    През 1963г. на Пленум на ЦК на БКП се основава "Нова българска единна социалистическа НАЦИЯ" от камарадите Тато и Бато-авджията, която нова нация се запълва преимуществено с побългарилите се през 1959 "трудещи се цигани" и техните потомци, днес управляващи "евро-атлантици" и патриотарстващи "българофили" с русофилско минало и уклон!
    За запълване на кухата същност на новата соц-нация БКП създава и щедро многомилионно финансира пропагандно-идеологически и догматично-шпионски структури (БИЗНЕСИ) за "усвояване" на чуждо духовно, материално, символно и историческо, .... съдържание, обявявано за "българска собственост" - и то от най-върлите комунистически врагове на частната собственост!

    Коментиран от #18

  • 18 Продължение-2

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Продължение-1":

    Като главна цел (най-богата с такова съдържание) за краденето и фалшифицирането бяха клептомански нападнати създадените и изстрадани от Македония и македонците техни Културни, Обществени, Благотворителни и Освободителни организации в България и Пиринска Македония - македонските Братства, така и от Вардарска и Егейска Македония, както и по света!
    След 1990г. БКП се трансформира в задкулисно-олигархична, но продължи да управлява, потиска, граби и малтретрира хората в България чрез многоцветните си партии-клонинги (запълнени с БКП-номенклатурни и ДС-агентурни партийци), действащи на официланата обществена и държавна сцена и срастнали се с държавата до днес - вкл. на държавна партийна бюджетна субсидия, както БКП от преди 1990!
    Партийният пропагандно-догамтичен БИЗНЕС беше приватизиран от ОФ-пропагандистите, селските ТКЗС-агитатори и "културно"-"историческите" ДС-агенти, които се самонакичиха с разни фалшиви титлички: "д-р", "доц.". "проф.", "акад.", ....! Този, вече "частен", БИЗНЕС продължи да се финансира със стотици милиони годишно от бълг.държавен бюджет! А основната му задача бе да обработва патриотарски електората вътре в България, най-вече преди избори, защото извън Б-ия никой без пари не им обръща внимание и им се присмива!
  • 19 Продължение-3

    2 1 Отговор
    БИЗНЕСЪТ се доразви със създаването в Македония на контрабандна мрежа от "посредници за платено бълг.гражданство", която носи допълнителни данъчно-необлагаеми многомилионни постъпления за босовете-бизнесмени от ДС-МВРо: караПрас с Джандбаз, Контрера, СиДи, Коце от Маскуда (бивш зам.шеф), Спас Ташев, бате Харо, Райна Дрангова (ДС-Кремена с 800 стр. доноси!)....!
    Отделно от това БИЗНЕСЪТ започна да изпълнява и спец-задания от Центъра в Москва за създаване на нестабилност и междуетнически проблеми в Юго-Източния Европейски фланг на НАТО и ЕС!
    Насадиха се Бълг.Културни Клубове с "нежни" провокационни имена, състоящи се от един микробус платени (някои само с къркачка и лапачка за бюджетна сметка) "македонски българи", повечето от които бивши или настоящи платени агенти и на югославската спец-служба УДБА, и на българската такава ДС+РУМНО! Под девиза на "финния хитлерист" и платен УДБА-агент "Тутунар" от Прилеп: "Ракия ке ми даш - мймун ке се сторам"! Така се създадоха пропагандни условия за български държавен мутро-РЕКЕТ чрез евро-структурите около процеса за присъединяване на Македония към ЕС!
    След решителните мерки на Македония, активно подкрепени от САЩ и ЕС, за прекратяване на бълг.провокации и рекет, за да не секнат многомилионните бюджетни дотации, БИЗНЕСЪТ трябваше да търси други полета за пропагандно-провокационни и догматично-рекетьорските си активности за вътрешно-бълг.обработка на електората преди избори!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Продължение-4

    2 1 Отговор
    И напъните бяха насочени към македонската емиграция в САЩ и Канада! Така се появиха едни "професорчета" и агентчета ("plауbоу-tахist"-и) с произход и зомбиране от "новата българска единна социалистическа НАЦИЯ", които да се опитват да завербуват финансово македонските организации и податливите им необразовани и ниско-интелегентни членове за да се опълчат и променят със задна дата етническото самоопределение като македонци на дедите и бащите им - основатели и градители на тези над 100-годишни македонски емигрантски организации, на срамната и обидна (според отец Паисий) категория "македонски българи"!
    Както и официалните цели на ВСИЧКИ македонски обществени и освободителни организации: "СВОБОДНА, САМОСТОЙНА и ОБЕДИНЕНА МАКЕДОНИЯ на МАКЕДОНЦИТЕ"! Които да бъдат заменени със старите български практики, известни в Македония като: "К€к0 п@₽и - т€ку буга₽и во Македония! Н€ма па₽и - н€ма и буга₽и!"