Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 09:19 3 603 25

Проф. Иван Иванов пред ФАКТИ: Създаването на резолюции в САЩ е, за да бъдат използвани като официални документи

  • иван-
  • иванов-
  • синсинати-
  • северна македония-
  • българия-
  • сащ-
  • резолюция

Създаде ли се такъв документ, със сигурност ще се използва против българския и световния прочит на историята на емиграцията в САЩ, казва преподавателят в университета в Синсинати

Проф. Иван Иванов пред ФАКТИ: Създаването на резолюции в САЩ е, за да бъдат използвани като официални документи - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължение…
- Защо го правят това македонците. Какво ще им донесе това?
- Това е основният въпрос. Защото с приемането на такава резолюция, в един по-късен етап ще могат да кажат, че ето вижте американски губернатори, разбирайте институциите в САЩ, признават етнически македонци от края на 19 век. Такъв неконкретизиращ времето текст беше приет в Чикаго и българската общност не възрази, защото описаното беше точно и коректно. Сега нашето подозрение е, че ако такъв текст – по начина, по който е написан в момента, бъде приет, той ще се ползва както за вътрешни, така и за международни цели. Просто, пак казвам, че подобна резолюция цели да покаже, че определени институции в САЩ - било губернатор, било сенатор, било американска федерална институция, са приели документ, с който окончателно са признали съществуването на етнически македонци в САЩ от преди повече от един век. Това е целта на елита в Скопие да състави разказ - на базата документи в САЩ, за пред хората в Северна Македония. Такъв документ може да се инструментализира. Въпросът е как ще бъде интерпретирано неговото съдържание - дали това ще бъде само за вътрешна, или и за международна употреба.

Ако се създаде такъв документ, със сигурност ще се използва против България и нейните позиции.

Липсата на яснота при дефинирането на термина „македонец“, включен конкретно в резолюцията на Илиноис, позволява да се твърди, че македонци съществуват – да те са млада държава, но стара земя населена с македонци, които съществуват от хиляди години. Това е нелогично и некоректно от гледна точка на съвременната история.

- Как гледа на това гръцката общност в САЩ?
- Интересното е, че гръцката общност, по мое впечатление, особено след договора от Преспа, е по-скоро пасивна на този етап. Българската общност обаче е чувствителна за неща, които не отговарят и на историята, и на подписаните международни документи. Според ОМД, ако говорим за етнически македонци, те били в САЩ като общност над 500 000 души!? Дали тази бройка е коректна... никой не може да прецени. Но при всички случаи, за да бъде това така, те се позовават на данните за емигриралите в САЩ от областта Македония в продължение на повече от 100 г. А това не е коректно, защото, за да се получи тази бройка, в нея трябва да се включат и наследниците на македонските българи. И така пак идваме до момента, в който се манипулира присъствието на македонските българи, респективно се представя некоректно тяхната историята и наследство.

ОМД си приписва цялото македонското наследство, но без да прави това разграничение между етническите македонци и македонските българи.

Това е притеснението на българската общност. По принцип ние не оспорваме идентичността на нито един представител на друга общност в САЩ. За нас няма да има проблем в САЩ да има общност, която се идентифицира като етнически македонци. Това е тяхно право. Даже сме готови да отбележим заедно септември месец като месеца на „Македонско-американската култура в САЩ“. Това, което ние оспорваме, е текстът на документа, записан по този начин, защото създава възможност за интерпретация в един исторически неправилен контекст, който не отговаря на това, което е записано в световната история на географска област Македония – нейните общностни и етнически характеристики в края на 19-и и началото на 20 век. Ние уважаваме нашите съседи, братя и сестри от Северна Македония, с радост ще отбележим техния празник, по никакъв начин няма им пречим, нито ще ги лишим от правото да празнуват, но

проблемът е с начина, по който тази лобистка организация предлага определени текстове.

Некоректно са написани, некоректно са предложени, защото създават възможности за неправилно, идеологизирано и пропагандно интерпретиране на фактите. Ние – от българската общност, държим американското общество, което си има и много други проблеми, да бъде запознато и с този проблем на изопачаване на фактите, а всичко това още веднъж показва и необходимостта от изчистване на историческия разказ между България и Северна Македония. Това ще е съществена част и важно условие за нормализиране на отношенията между двете страни. Българската общност в САЩ се противопоставя на некоректните опити по административен път да се намери някакво признаване на многовековна етническа македонска идентичност и настоява да се намери решение на едни проблеми и спорове, които, в крайна сметка, световната история и научна литература е решила отдавна. Ние не откриваме топлата вода.

- И какво правите от българската общност?
- Обясняваме. Затова губернаторите на Мичиган и Илинойс категорично приеха фактите и предоставените от българската общност доказателства, базирани на световната история и наука за развитието на миграцията в САЩ. Тук следва да се имат предвид доказателствата от три различни преброявания през този период. Първото е преброяването в Османската империя (1906-1907 година), следват преброяванията в САЩ от 1910 и 1920 година, както и преброяването в кралство Югославия от 1918 година. Във всички тези официални документи се говори за българско население от Македония. Например, когато хората пристигат от Османската империя в САЩ, на въпрос от къде идват и какъв език говорят, те отбелязват – българин от областта Македония, а като език посочват - български. Наистина, на преброяването в САЩ от 1920 година за първи път се включва и категорията „македонски език“, но в тази категория няма записани хора. Имаме категория „други“, в която са се отбелязани само 48 човека. За сметка на това имаме над 2600 човека от Македония, които определят своя майчин език като български. Американската страна го вижда това. Надяваме се и македонската страна да го види. Българската общност по никакъв начин не се противопоставя на правото на македонците да имат собствена етническа и национална идентичност, ние не сме някакви крайни националисти, които да отричат правото на самоопределяне на емигрантите от нашия регион. Няма такова нещо. Просто искаме да има достоверно отразяване на историята.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доцент

    2 26 Отговор
    Този какъв професор е по поддръжка на стативи за картини?

    Коментиран от #2, #5

  • 2 колю

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Доцент":

    По-добре не драскай, като не разбираш.

    Коментиран от #14

  • 3 Минаващ

    18 1 Отговор
    Страна с история от 250г ще определя българите, дали са от македонски произход.
    Ама те двете нации не ги е имало тогава :)

    Коментиран от #11

  • 4 Има ли нещо

    18 3 Отговор
    И някой на света, което да не е против България??? Може ни, защото голяма част от самите българи са против нея - срамуват се от всичко българско, кривят се и подражават на чужденците, а най-комплексираните, с радост се борят за заличаването на България!

    Коментиран от #13

  • 5 Аве

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Доцент":

    Изчезвай срърбски еничар. Браво на българите в Америка, че правят повече за българщината отколкото местните мрънкала и комунисти.
  • 6 Цецо Апартаменто

    2 0 Отговор
    Това е номера на господ Тиква 0888758498,него питайте........
  • 7 Джамбaза

    8 1 Отговор
    Македонци има и в България.
    В Равда дори има улица "Македония", но това са други македонци.
    Това са бежанци от Гърция и нямат нищо общо макетата.
  • 8 Българин

    14 0 Отговор
    Македонец е географско понятие, както добруджанец, тракиец, родопчанин и прочие.
    Днешните македоноиди ни плюят, защото иначе цялата им "античност" и "националност" рухват пред историческите факти и съвременните ДНК изследвания. В Албания има българи, ма в Македония нямало. Ти да видиш...
  • 9 ,у,уеиш

    4 5 Отговор
    Тъпите държави като българия ще изчезнат, а наглите макета ще съществуват!
  • 10 ДЪРТ

    6 0 Отговор
    умните ни политиците вкараха България в този фарс да доказваме че кокошката е снесла яйцето и то е на 240-250години и че македония е просто геогравска даденост като добруджа ,тракия ,мизия и т.н. раздадоха им се хиляди български паспорти срещу рушвети еле па каракачанов да ги накарат да ги върнат и да се правят на шиптари ако искат тука е Българско от как съществува България и да внасят ако искат петиция до светио синот те могат да кажат че са от малмак стига да има някой да им вярва....
  • 11 коя нация

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Минаващ":

    не е имало преди 250 години я се определи какъв си България и Българи е имало преди повече от 100години преди Христа в сегашен Китай е имало три силни Бъларски царства .а на това място на което сме геогравски сега с много изменения и исторически лъжи пребиваваме повече от 1600години накои истори...чети история но не за 5 клас
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Д.Димитров

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Има ли нещо":

    Абсолютно точен коментар! През последните 34 години всички правителства на България усилено работят за нейното заличаване.
  • 14 Кики Пърлето

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "колю":

    Кръчмаро Кольо да си гледа там "Сите цигани заедно" и да не замърсява серо-водородно медийната и околна среда със сосните си пърдежи!
  • 15 ДС-БИЗНЕС мизерията на америк.сцена

    2 2 Отговор
    Още едно "Ванче" и то на квадрат! Което "просвирва" като раздрънкан татовски грамофон изтърканите пропагандни грамофонни плочи с лъжливите и фалшиви македонофобски ДС-опорки! Заедно с другите ДС-Ванчета: ДС-"Ванче" караПрас; ДС-"Иван" Спас Ташев = помак с единствено образование от животновъдния техникум в Ст. Загора, където е ДС-вербуван "докладчик" на 18-год.възраст. През 1990-те е ДС-маршрутиран в МПО и там си купува удостповетрение за "македонски патриот", което веднага е анулирано при оповестяването на ДС-досието му с клетвени декларации за вярност към БКП, ДС, СССР +++ "доклади"-доноси! След това е ДС-маршрутиран като "директор на бълг.култ.център към посолството в Скопие", където се занимава със създаване на мрежа от платени "посредници за бълг.гражданство" и организира ежегодното пропагандно поставяне с последващо чупене от платени шиптарски мафиоти на плочите на Мара Бунева! След провала и на тая му спец-мисия ДС-спасето е ДС-маршрутиран на фронта за "спасяването на евреите през 2.Св.Война", където също се проваля. В последствие е ДС-накичен с "д-р" и "доц." от БАН и аташиран към Румчо на Деса каминото Решетникова като "съветник по македонския въпрос", където е животновъдния "генератор" на провокациите и рекетьорските спец-акции от последните години, провалили се безславно и с лепване на срамно петно на Б-ия чак в Америка! Тия ДС-платените впианчени "Ванчета"-власи от Бълг.Култ.Кръчмета в Битола, Щип, Охрид, Скопие - не заслужават никакво внимание!

    Коментиран от #21

  • 16 ДС-БИЗНЕС мизерията на америк.сцена

    1 2 Отговор
    Още едно "Ванче" и то на квадрат! Което "просвирва" като раздрънкан татовски грамофон изтърканите пропагандни грамофонни плочи с лъжливите и фалшиви македонофобски ДС-опорки! Заедно с другите ДС-Ванчета: ДС-"Ванче" караПрас; ДС-"Иван" Спас Ташев = помак с единствено образование от животновъдния техникум в Ст. Загора, където е ДС-вербуван "докладчик" на 18-год.възраст. През 1990-те е ДС-маршрутиран в МПО и там си купува удостповетрение за "македонски патриот", което веднага е анулирано при оповестяването на ДС-досието му с клетвени декларации за вярност към БКП, ДС, СССР +++ "доклади"-доноси! След това е ДС-маршрутиран като "директор на бълг.култ.център към посолството в Скопие", където се занимава със създаване на мрежа от платени "посредници за бълг.гражданство" и организира ежегодното пропагандно поставяне с последващо чупене от платени шиптарски мафиоти на плочите на Мара Бунева! След провала и на тая му спец-мисия ДС-спасето е ДС-маршрутиран на фронта за "спасяването на евреите през 2.Св.Война", където също се проваля. В последствие е ДС-накичен с "д-р" и "доц." от БАН и аташиран към Румчо на Деса каминото Решетникова като "съветник по македонския въпрос", където е животновъдния "генератор" на провокациите и рекетьорските спец-акции от последните години, провалили се безславно и с лепване на срамно петно на Б-ия чак в Америка! Тия ДС-платените впианчени "Ванчета"-власи от Бълг.Култ.Кръчмета в Битола, Щип, Охрид, Скопие - не заслужават никакво внимание!
  • 17 Продължение-1

    2 3 Отговор
    Като ще давате възможност за публикуване на свободни мнения се надявам, че няма да цензурирате и изтриете такова едно мнение по Македонския въпрос, без да давате предимства само на бюджетно-платените патриотарстващи българофилски БИЗНЕСМЕНИ от БКП+Б3НС+ДС!
    С Решение (Протокол "А" №229 от 31.10.1959г.) на Политбюро на ЦК на БКП (3амфиркьо Яшар - Тато с БКП-псевдоним Тодор Живков - Янко и делиорманския Пънчо Кубъдънъ - Бато-авджията), се разпорежда да се "уреди положението" (т.е. да се опростят криминалните им деяния и се настанят на партийно+ДС-бюджетната богата трапеза) на всички "трудещи се цигани", които са се записали в общината като "българи"!
    През 1963г. на Пленум на ЦК на БКП се основава "Нова българска единна социалистическа НАЦИЯ" от камарадите Тато и Бато-авджията, която нова нация се запълва преимуществено с побългарилите се през 1959 "трудещи се цигани" и техните потомци - днес управляващи "евро-атлантици" и патриотарстващи "българофили" с русофилско минало и уклон!
    За запълване на кухата същност на новата соц-нация БКП създава и щедро многомилионно финансира пропагандно-идеологически и догматично-шпионски структури (БИЗНЕСИ) за "усвояване" (на пра-български разГЕПВАНЕ) на чуждо духовно, материално, символно, книжно и историческо, .... съдържание, обявявано за "българска собственост" - и то от най-върлите комунистически врагове на частната собственост!
  • 18 Продължение-2

    2 3 Отговор
    Като главна цел (най-богата с такова съдържание) за краденето и фалшифицирането бяха клептомански нападнати създадените и изстрадани от Македония и македонците техни Културни, Обществени, Благотворителни и Освободителни организации в България и Пиринска Македония - македонските Братства, така и от Вардарска и Егейска Македония, както и по света!
    След 1990г. БКП се трансформира в задкулисно-олигархична, но продължи да управлява, потиска, граби и малтретрира хората в България чрез многоцветните си партии-клонинги (запълнени с БКП-номенклатурни и ДС-агентурни партийци), действащи на официланата обществена и държавна сцена и срастнали се с държавата до днес - вкл. на държавна партийна бюджетна субсидия, както БКП от преди 1990!
    Партийният пропагандно-догамтичен БИЗНЕС беше приватизиран от ОФ-пропагандистите, селските ТКЗС-агитатори и "културно"-"историческите" ДС-агенти, които се самонакичиха с разни фалшиви титлички: "д-р", "доц.". "проф.", "акад.", ....! Този, вече "частен", БИЗНЕС продължи да се финансира със стотици милиони годишно от бълг.държавен бюджет! А основната му задача бе да обработва патриотарски електората вътре в България, най-вече преди избори, защото извън Б-ия никой без пари не им обръща внимание и им се присмива!
  • 19 Продължение-3

    2 2 Отговор
    БИЗНЕСЪТ се доразви със създаването в Македония на контрабандна мрежа от "посредници за платено бълг.гражданство", която носи допълнителни данъчно-необлагаеми многомилионни постъпления за босовете-бизнесмени от ДС-МВРо: караПрас с Джандбаз, Контрера, Райна Дрангова (ДС-Кремена с 800 стр. доноси!), СиДи, Коце от Маскуда (бивш зам.шеф), ДС-помака Спас Ташев, мургавото бате Харо, ....!
    Отделно от това БИЗНЕСЪТ започна да изпълнява и спец-задания от Центъра в Москва за създаване на нестабилност и междуетнически проблеми в Юго-Източния Европейски фланг на НАТО и ЕС!
    Насадиха се Бълг.Културни Клубове с "нежни" провокационни имена, състоящи се от един микробус платени (някои само с къркачка и лапачка за бюджетна сметка) "македонски българи", повечето от които бивши или настоящи платени агенти и на югославската спец-служба УДБА, и на българската такава ДС+РУМНО! Под девиза на "финния хитлерист" и платен УДБА-агент "Тутунар" от Прилеп: "Ракия ке ми даш - мймун ке се сторам"! Така се създадоха пропагандни условия за български държавен мутро-РЕКЕТ чрез евро-структурите около процеса за присъединяване на Македония към ЕС!
    След решителните мерки на Македония, активно подкрепени от САЩ и ЕС, за прекратяване на бълг.провокации и рекет, за да не секнат многомилионните бюджетни дотации, БИЗНЕСЪТ трябваше да търси други полета за пропагандно-провокационни и догматично-рекетьорските си активности за вътрешно-бълг.обработка на електората преди избори!
  • 20 Продължение-4

    2 2 Отговор
    И напъните бяха насочени към македонската емиграция в САЩ и Канада! Така се появиха едни "професорчета" и агентчета ("plауbоу-tахist"-и) с произход и зомбиране от "новата българска единна социалистическа НАЦИЯ", които да се опитват да завербуват финансово македонските организации и податливите им необразовани и ниско-интелегентни членове за да се опълчат и променят със задна дата етническото самоопределение като македонци на дедите и бащите им - основатели и градители на тези над 100-годишни македонски емигрантски организации, на срамната и обидна (според отец Паисий) категория "македонски българи"!
    Както и официалните цели на ВСИЧКИ македонски обществени и освободителни организации: "СВОБОДНА, САМОСТОЙНА и ОБЕДИНЕНА МАКЕДОНИЯ на МАКЕДОНЦИТЕ"! Които да бъдат заменени със старите български практики, известни в Македония като: "К€к0 п@₽и - т€ку буга₽и во Македония! Н€ма па₽и - н€ма и буга₽и!"

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Продължение 5

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Продължение-4":

    След като разбират за масовото фалшифициране на историята и подменянето навсякъде думата българин с думата македонец, хората с чест и достойнство от държавата на СЕВЕР от Македония напускат това фалшиво и корумпирано място. Заминават за чужбина и повече никога не искат и да се върнат. Поздрави от Пиринска Българска Македония!

    Коментиран от #23

  • 23 Данчо Ментата

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Продължение 5":

    Play-boy taxi-то, престанете да се занимавате с македонските цигании на правешкия ви Тато, а се свъсредоточете на основния въпрос, за който ви се плаща: изкарването на наш Делянчо от Списъците по Магнитски! Че нема да видите повече и стотинка от българския бюджет през 2024 и нататъка!
  • 24 мАнгела Джандбаз моме дамаджанка

    2 1 Отговор
    Ама па каква ceкcи-чупка в кръста е реализирал на американската сцена Ванче на квадрат моме "проф."! Направо да го изхрускаш патриотично с всичките стативи и микрофони!
  • 25 Истиската

    1 0 Отговор
    “История Савянобългарска” не е писана от Пайсии! Той само я е публикувал. Автори са тези от ЦРУ на САЩ, КОИТО подмолно са я подхвърлили в манастира. Той и президента им е северомакедонец Бай-Дан(чо).