Отидете към основна версия

5 550 23

Най-опасните държави в ЕС

  • насилие-
  • ес-
  • години-
  • класация

Грабежи, убийства, изнасилвания – кои са най-сигурните и опасни страни

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Били ли сте жертва на обир, кражба или взлом? Близо 35 000 европейци от 15 държави-членки на Европейския съюз (ЕС), както и от Полша, Унгария и Естония, споделят техния опит относно „обикновените престъпления“. Институтът за социологическо изследване Gallup и Института Max Planck за чуждестранно и международно наказателно право, също анкетираха 2000 германци.

За разлика от обичайната полицейска статистика, която естествено може да представлява само случаи, регистрирани от властите, изследователският проект „Европейско проучване на престъпността и безопасността“ (EU ICS) включва и онези престъпления, при които жертвите са се въздържали да ги докладват, пише германското издание Spiegel.de.

Какви са резултатите?

Ирландия е най-опасната страна в Европейския съюз, следвана плътно от Великобритания. Над 20% от респондентите в Ирландия и Великобритания посочват, че са били жертва на „обикновено престъпление“ поне веднъж в рамките на изминалата година. Нещата изглеждат особено мрачни в британската столица Лондон. Там процентът е дори над 30%. Това прави Лондон по-опасен от Ню Йорк и Истанбул.

След британската столица в списъка на най-опасните градове са: Амстердам, Дъблин, Белфаст и Копенхаген. Според проучването Лисабон е най-сигурната столица на Европа, където само 10% от жителите са били засегнати от обикновена престъпност.

Проучването показва, че броят на престъпленията също е намалял във Великобритания, но не в същата степен, както в повечето други страни от ЕС. Никъде не са ставали повече кражби с взлом, отколкото в Обединеното кралство. Освен Ирландия и Великобритания, Естония, Дания и Холандия са сред горещите точки на престъпността в ЕС.

Най-опасните държави от ЕС:

Ирландия Великобритания Естония Холандия Дания Белгия Швеция Полша Германия Финландия и Люксембург

В Германия ситуацията е по-добра. Според проучването, във ФРГ броят на т.нар. обикновени престъпления като кражби с взлом и грабежи е намалял с 4% от 1999 г. насам и следователно е малко под средното за ЕС. Само, когато става дума за сексуално посегателство - от опипване до по-лошо, числата в Германия се различават значително от тези на европейските партньори: те са с 60% над средното.

Едно от обясненията за рязкото нарастване на сексуалните престъпления може да е, че германците имат относително високо ниво на доверие в своята полиция и следователно са по-склонни да ги докладват. Поне това гласи окончателният доклад на проекта. 74% смятат, че полицията там, където живеят, върши добра работа. В Естония и Полша по-малко от 50% от анкетираните са на това мнение. Лидери в тази категория са финландците с 90%.

Въпреки това броят на неотчетените случаи, особено когато става дума за сексуални посегателства, все още е изключително висок - доверието в полицията не може да обясни видната позиция на Германия по отношение на сексуалните посегателства в проучването на ЕС. Изследователите посочват наличие на по-голяма еманципация на жените и по-голяма информираност на обществото чрез медиите.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.

Свързани новини