Last news in Fakti

8 Януари, 2024 21:55 5 363 23

Най-опасните държави в ЕС

  • насилие-
  • ес-
  • години-
  • класация

Грабежи, убийства, изнасилвания – кои са най-сигурните и опасни страни

Най-опасните държави в ЕС - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Били ли сте жертва на обир, кражба или взлом? Близо 35 000 европейци от 15 държави-членки на Европейския съюз (ЕС), както и от Полша, Унгария и Естония, споделят техния опит относно „обикновените престъпления“. Институтът за социологическо изследване Gallup и Института Max Planck за чуждестранно и международно наказателно право, също анкетираха 2000 германци.

За разлика от обичайната полицейска статистика, която естествено може да представлява само случаи, регистрирани от властите, изследователският проект „Европейско проучване на престъпността и безопасността“ (EU ICS) включва и онези престъпления, при които жертвите са се въздържали да ги докладват, пише германското издание Spiegel.de.

Какви са резултатите?

Ирландия е най-опасната страна в Европейския съюз, следвана плътно от Великобритания. Над 20% от респондентите в Ирландия и Великобритания посочват, че са били жертва на „обикновено престъпление“ поне веднъж в рамките на изминалата година. Нещата изглеждат особено мрачни в британската столица Лондон. Там процентът е дори над 30%. Това прави Лондон по-опасен от Ню Йорк и Истанбул.

След британската столица в списъка на най-опасните градове са: Амстердам, Дъблин, Белфаст и Копенхаген. Според проучването Лисабон е най-сигурната столица на Европа, където само 10% от жителите са били засегнати от обикновена престъпност.

Проучването показва, че броят на престъпленията също е намалял във Великобритания, но не в същата степен, както в повечето други страни от ЕС. Никъде не са ставали повече кражби с взлом, отколкото в Обединеното кралство. Освен Ирландия и Великобритания, Естония, Дания и Холандия са сред горещите точки на престъпността в ЕС.

Най-опасните държави от ЕС:

  1. Ирландия

  2. Великобритания

  3. Естония

  4. Холандия

  5. Дания

  6. Белгия

  7. Швеция

  8. Полша

  9. Германия

  10. Финландия и Люксембург

В Германия ситуацията е по-добра. Според проучването, във ФРГ броят на т.нар. обикновени престъпления като кражби с взлом и грабежи е намалял с 4% от 1999 г. насам и следователно е малко под средното за ЕС. Само, когато става дума за сексуално посегателство - от опипване до по-лошо, числата в Германия се различават значително от тези на европейските партньори: те са с 60% над средното.

Едно от обясненията за рязкото нарастване на сексуалните престъпления може да е, че германците имат относително високо ниво на доверие в своята полиция и следователно са по-склонни да ги докладват. Поне това гласи окончателният доклад на проекта. 74% смятат, че полицията там, където живеят, върши добра работа. В Естония и Полша по-малко от 50% от анкетираните са на това мнение. Лидери в тази категория са финландците с 90%.

Въпреки това броят на неотчетените случаи, особено когато става дума за сексуални посегателства, все още е изключително висок - доверието в полицията не може да обясни видната позиция на Германия по отношение на сексуалните посегателства в проучването на ЕС. Изследователите посочват наличие на по-голяма еманципация на жените и по-голяма информираност на обществото чрез медиите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    69 2 Отговор
    Великобритания в ЕС??? Тая статия кога е писана?

    Коментиран от #9, #23

  • 2 Великобритания???

    53 6 Отговор
    Тия рияндета кога точно се върнаха в ЕС?

    Fake news! Като и останалите ви дописчици за урки и нефелното ни предателско правителство.

    Коментиран от #4

  • 3 Варненец

    11 29 Отговор
    Не забелязвам тук хвалби за рушка, още едно доказателство, че тролчета са платени, не пишат там, където не им се плаща.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ццц

    34 2 Отговор
    Извинете, но Полша, Унгария и Естония са членки на ЕС, а Великобритания не. Така както е написано излиза обратното и реших да спаделя. От хорска срама.
  • 6 Бегай

    30 7 Отговор

    До коментар #4 от "Варненец":

    и си скрий веднага по камъчето, изпод което мазно изпълзя, евроатлантическо джендърче нефелно.

    Запомни: 2024-та!

    Годината на разплатата. Прошка няма да има и Народния съд ще ви се види като невинно чаено парти на 70-годишни дами.

    Коментиран от #15

  • 7 Лелеее

    34 3 Отговор
    кво дирим в тоя престъпен ес-ес ?
  • 8 В.В.П.

    14 5 Отговор
    Най безопасно е в Киеф ,Идесса , Харков..и други..
  • 9 Колега

    34 4 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    Не обръщай внимание,то и Турция не в ЕС,а за Франция какво да кажа, това Марсилия, Тулуза, Тулон,а в Париж и предградие Саинт-Денис, ми там е по зле от Албания през 1992г.Виждал съм много, а и съм патил от тая сигурна демокрация, по зле ще става в Гейропата.
  • 10 ХАХАХА

    26 2 Отговор
    От всички изброени опасни държави няма ни една "бяла" държава ! Нали имат гости все инджинери, доктори и ай ти специалисти ! ОХ бели държави !

    Коментиран от #12

  • 11 Сандо

    15 2 Отговор
    Този който я е писал статията поне чете ли написаното?Проверява ли доколко то отговаря на истината?Такова падение в тоя занаят надали някога е имало.

    Коментиран от #22

  • 12 Сандо

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "ХАХАХА":

    Е,това и затова в тази горда класация липсва бялата държава България.Но този пропуск скоро ще го поправят,мерките вече са взети.

    Коментиран от #20

  • 13 Артилерист

    24 4 Отговор
    Не виждам България в тази класация, което ми дава основание да заключа, че тя не е обективна. От това което четем и гледаме по западняшките филми, кражбите, отвличанията, убийствата и другите зулуми, основно са свързани с нападения на богати милионери от бедни разбойници или ОПГета. В България почти НЯМА (или над, примерно 90%) градски дом, селска къща, вила, земеделски имот, стопански предприятия, търговски обекти, банки, автомобили и прочие, които да не са били поне веднъж крадени и обирани с взлом. Циганската напаст по селата е по-масова от еничерската. Градските специализирани бандитски обири са ежедневни или по-точно денонощни. Мой приятел отива със синовете си-тийнейджъри-и купува за Нова година плазма-телевизор. Оставят го апартамента и отиват да вземат майка им от работата й. Когато се връщат входната врата разбита, домът, с все новия телевизор, обран. Това е един нищожен щрих от огромната картина на масовия бандитизъм в "демократическа" България. За отнемане на бизнеси, побоища, пладнешки убийства, рекети, КТБ, ХИДРОИНЖЕНЕРА, тръбите на "Напоителни системи", "Хасковогейт" и прочие няма място да отваряме дума...

    Коментиран от #14

  • 14 Отряд1

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Артилерист":

    Не, просто България не е в Европа... сори братле.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 дядото

    18 3 Отговор
    какво става с великия ви ес,където ни набутахте насила.това ли е бленуваната ви демокрация.
  • 17 адаша

    9 0 Отговор
    Тази "класация" успя да ме учуди и разсмее. В десетката са Финландия и Люксембург. Галъп да си нав... "изследването" на тъмно, топло и влажно.
  • 18 Иво

    4 0 Отговор
    скоро ще окрайна стане членка ..))
  • 19 флипп

    6 1 Отговор
    Сега с поредното предателство на окупационната администрация и ние ще влезем в тази престижна класация
  • 20 истина една

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сандо":

    Когато няма какво вече да ти откраднат не участваш в тая класация. С трън да влачиш няма какво да закачиш.Кражбите си ги делят управляващите .Дребните айдуци нямат шанс.
  • 21 Боби

    4 0 Отговор
    Към коментар3
    Ти само почакай да се събудят и гледай какво става!
    Тролчетата вече и по улиците ги познавам!
    Гадни и долни човечета!
  • 22 истина една

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    Най добре се крадне от средната класа, но в България е няма, от богатия не можеш да окраднеш ,от бедния няма какво. Изхода е да станеш политик че да си краднеш законно от държавната ясла.Затова всички айдуци бързо се ориентираха станах общински съветници министри
  • 23 Хи Хи Хи

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    Ами май ще е от преди падането на Берлинската стена.. щото от тогава ФРГ престана да съществува.