Отидете към основна версия

1 573 19

Зависимостите не са само в съдебната система, има ги и в медиите

  • нотариуса-
  • медии

Как и защо стана така, че станали и разказани преди години от жертвите престъпления изведнъж се появиха в емисиите на телевизиите и на първите страници на големите медии

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Смъртта на Мартин Божанов – Нотариуса разбуни духовете. И малко неочаквано започнаха да се появяват факти, които допреди месец би било немислимо да очакваме. Медиите се развихриха – то не са остри въпроси, то не са покани към доскоро неприемливи за тях събеседници, то не са спомени за гръмки разследвания.

Обаче в бързината да се покажат „по-по-най“ някои журналисти и водещи извадиха на бял свят факти, които досега не бяха представени на общественото внимание. Същото направиха и някои от участниците в разиграващата се пред очите ни съдебно-политическа драма. И които нагледно доказаха, че зависимостите не са само в съдебната система, а и в медиите, особено в така наречените мейнстрийм медии.

Фактите са красноречиви.

Например „24 часа“ е имал информация за рекета, на който са били подложени гръцки инвеститори от схемата на Нотариуса от лятото на 2023 година. Обаче не са разследвали това, да не говорим за публикуване. Това призна водещият разследващ журналист на вестника пред национална телевизия. Да, вярно, че те първи публикуваха интервю с потърпевшите инвеститори, но когато скандалът се разгоря и беше въпрос на време друга медия да разкаже за случая. Водещата на тази телевизия не посмя или не искаше да пита журналиста – защо мълчахте тогава, а сега правите бомбастични разследвания по случая.

Съдия Цариградска днес съобщи, че през 2020 година е съобщила за рекета срещу нея пак от страна на вездесъщия в съдебните дела Нотариус. Казала е това, което се е случило както на Висшия съдебен съвет така и на колеги. Информацията за това немислимо в нормална европейска държава изнудване на съдия, за да реши дело по усмотрение на някой от схемата е била публична. Но никоя телевизия или друга медия не се е поинтересувала от този скандал и съответно – последствия за организаторите на заплахите няма. Четири години по-късно темата се връща, след като нотариуса е мъртъв.

Редно е да се запитаме – колко ли сигнали за неправомерни действия и на кръга около Пепи Еврото и на кръга около Мартин Божанов са били отминавани с мълчание от големите медии през годините. А щом те мълчат, никой друг не знае или не смее да издигне глас и да разкаже за проблемите. С малки изключение.

Нека си припомним само случаят, така подробно описан и разгледан от Антикорупционния фонд, при който група магистрати и Пепи Еврото слагат ръка на голям завод за асансьори с комбинация от заплахи и рекет, включително и застрашаващ живота на един от участниците в драмата. Но всичко приключи до това разследване. Докато някой не каза – удряйте Еврото и всички си спомниха за неговите действия, за „Осемте джуджета“ и действията на прокурорите, свързани с него.

Сега наблюдаваме същото – някой вдигна забраната след смъртта на Нотариуса и разбрахме колко лош и престъпен е бил той. Стана известно ,че е имал и частен клуб, като че ли този клуб е отворен вчера, а не преди години. Че е ходил в Спецсъда и спецпрокуратурата като виден гост или дори началник. И започна едно отразяване. Но както казва народа – след дъжд качулка.

Което поражда съмнения за зависимости не само в съдебната власт, МВР, ДАНС, но и в медиите.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 30 гласа.

Свързани новини