Отидете към основна версия

4 341 50

Защо третият мандат отиде в ИТН

  • мандат-
  • има такъв народ-
  • румен радев-
  • президент

Случи се най-логичното

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напълно логичен бе ходът на президента Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". Идеята съвсем не бе просто да се посмее заедно с четата на Тошко Йорданов на приключенията на аджамиите от "разглобката" - това си е едно на ръка. Присмехът в очите на Радев се забеляза още вчера при връщането на мандата от ПП-ДБ, когато Кирил Петков се оправдаваше като хлапак, счупил прозорец, на "чичо Румен", че не е бил той, а Бойко от горната махала.

Образно казано Радев "наби канчетата" на злополучните "иди ми-дойдими партньори" на ГЕРБ, подчертавайки повече от веднъж, че сами са си виновни, но и нещо повече - рискували да вкарат страната в конституционна политическа криза, именно заради заигравката им с основния закон. Както знаем, промените, които те инициираха, свиха избора на президента за назначаване на служебен премиер до няколко точно определени като длъжности високопоставени държавни чиновници. Не стига, че като цяло сме в режим "нема хора", ами зорлем редуцирхме избора за нещо толкова важно. И с унизително снизходителното "съчувствам ви" ги отпрати към неизвестните им политически съдбини.

Защо ходът на Радев за третия мандат с ИТН е логичен. Първо, президентът и хората на Слави са на една позиция относно провала на управлението. Ще кажете - на същата позиция са още "Възраждане" и БСП. Така е, но Радев в момента не би подал и чаша вода на БСП на Нинова, независимо, че щеше да му върне папката след секунди. Отношенията им са приключили. Ясно е, че нов ляв проект под ръководството или поне с благословията на президента би пратил сегашната БСП в нищото, дори и да не постигне нищо друго. Защо да се виждат в Президентството?

"Възраждане" пък бяха декларирали, че имат готовност да предложат кабинет и макар шансът НС да гласува хипотетичния "списък на Костадинов" да гравитира около нулата, можеха да задържат мандата цяла седмица. Ценно време с оглед на всеобщия порив към избори "2 в 1" на 9 юни, за които процедурните срокове изтичат със страшна сила.

ИТН заявиха недвусмислено в аванс, че няма да задържат мандата, ако попадне у тях, а бързо трябва да се ходи на избори. Което напълно ги устройва. Днес те нямат необходимостта от ремонт на някакви репутационни щети, каквито си самонанесоха двата мандатоносителя преди тях. Освен това се надяват и на нов прилив на протестен вот към тях след поредното управленско фиаско - този път нито участваха във властта, нито свалиха кабинета.

Защо мандатът не отиде в ДПС? От Сараите така и не дадоха категорична оценка за приключващото управление, което подкрепяха по техния си начин. Може би като историците искат да изчакат поне 100 години, за да бъдат обективни. Но това не е толкова съществено и едва ли някой се интересува от оценката им вече.

Дали ДПС щеше да бави мача или да върне веднага мандата също не е ясно, но и те са винаги готови за избори, включително сега.

Просто Румен Радев си спести едно публично ръкостискане с новия лидер на ДПС Делян Пеевски, което вече щеше да нанесе и на него прословутите "репутационни щети". Нещо напълно излишно.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 55 гласа.

Свързани новини