Отидете към основна версия

1 062 25

Какво да се прави?

  • партии-
  • избори-
  • правителство

Един глас от народа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Паулина ШИШКОВА

Обикновено никой не пита хората. От тях се иска само да гласуват. Питат хората и чрез анкети, на които някои отговарят каквото им дойде на ум, за да се отърват по-бързо или отговарят лицемерно, т.е. съзнателно или несъзнателно лъжливо.

След изборите настъпва едно и също положение – не може да се образува правителство. Но нека поразсъждаваме не сложно – политически, а просто – логически.

Факт 1: Никой – нито народът, нито партиите искат нови избори.

Факт 2: Нито една партия няма мнозинство, за да състави сама правителство. ГЕРБ – СДС предлага правителство на малцинството, но не взема предвид

Факт 3: Никоя от парламентарно представените партии, с изключение на ДПС,не иска, дори открито заявява, че няма да подкрепи ГЕРБ и ДПС. Това означва, че първият вариант отпада.

Факт 4: БСП, която в момента се е свила до най-малкия си размер, открито и смело декларира желанието да бъде избрана от Президента за трети мандат, с който да предложи експертно правителство.

Факт 5: Никоя партия, с изключение на ГЕРБ (може би, но не съм сигурна) не е заявила, че не иска да има нищо общо с БСП. Дори напротив, в някакъв период БСП влезе в правителство с Промяната, ДБ и ИТП и никой не демонстрира омраза към нея. В началото правителството работеше добре до момента, в който избухна войната срещу Украйна и се прокара разделителната линия с Промяната и ДБ.

Факт 6: БСП винаги е била за ЕС и НАТО, както и за демокрацията. Не трябва да се забравя, че именно БСП постави темелите на прехода от социализъм към демокрация и съдейства за влизането на страната ни в НАТО и ЕС. Колко е искрена любовта към запада е друг въпрос. Но БСП обучи децата и внуците си в развитите западни държави, изпрати ги на важни правителствени постове в тези държави, колаборира се със западни бизнесмени и винаги е заявявала своята преданост към евроатлантическите ценности. Това я доближава до мнозинството партии в парламента, които стоят на твърди западноевропейски позиции.

Факт 7: БСП споделя с „Възраждане“ любовта към мира и към Русия. Тя не може да бъде отблъсната от партията, която открито заявява, че поддържа мира и апелира за края на военните действия.

Факт 8: БСП никога не е имала конфликти с ИТН. Напротив – между тях е налице най-крепката връзка – Президентът.

Факт 9: Няма фигури в БСП, които да са застрашени от снайперисти и бомбаджии, за да се налага да бъдат охранявани. В медиите не се говори за опасност за живота на нито един активист на БСП. Така държавата ще спести разходи за охрана.

Факт 10: Няма друга партия като БПС, която да има толкова обединителни връзки с другите партии в настоящия парламент – с ППДС (борба срещу корупцията, за ЕС и НАТО), с Възраждане (любов към мира), с ИТН – всичко плюс Президентът, с Величие (всичко изброено). Мисля, че ГЕРБ и ДПС също ще кандисат за БСП и нейното експертно правителство, защото те имат обща майка (БКП), а и досега не са имали персонални вражди (освен неприязънта на Нинова към Борисов), но и тази пречка отпадна.

Изводът е: Присъствието на БСП може да е малко, но тя е като един светъл лъч на спасението в този мрачен безжизнен парламент. България не можа да сътвори за 35 години нова, модерна силна партия, която да поведе народа към бъдещето, затова сме принудени да се върнем към най-старата си партия.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.

Свързани новини