Отидете към основна версия

2 547 66

Западът трябва да осъзнае, че съдбата на Украйна е неразривно преплетена със съдбата на Европа

  • украйна-
  • оръжие-
  • руси-
  • нато

Украйна очаква решение относно оръжията с голям обсег

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на polskienowiny.pl

 

 

На 15 септември 2024 г. руските войски атакуваха Харков с шест управляеми авиационни бомби. Една от тях е ударила многоетажна жилищна сграда, където имало много хора, тъй като бил почивен ден.

Пожарът е пламнал между 9-ия и 12-ия етаж. По последни данни са ранени 41 души, сред които три деца. Спасителните операции в града продължават, повече от 25 души са в болница, трима от които са в тежко състояние. Разчистването на руините продължава, като броят на жертвите може да се увеличи.

Такива въздушни удари са част от продължаваща терористична кампания, провеждана от Русия срещу цивилни в Украйна. Само през последната седмица руската армия е изстреляла повече от 800 управляеми авиационни бомби, 300 атакуващи дрона и около 30 ракети по различни региони на Украйна. Тези масирани атаки срещу гражданска инфраструктура са насочени към унищожаване на градове и потискане на съпротивата на украинците.

Имайки предвид продължаващата агресия на Русия, висши служители на НАТО, включително адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет, подкрепиха правото на Украйна на самоотбрана, включително удари дълбоко в Русия с помощта на западни оръжия. „Подобни атаки са необходими от военна гледна точка, за да се отслаби способността на Русия да продължи агресията си“, отбеляза адмиралът. Ударите срещу стратегически цели в Русия биха могли сериозно да намалят нейния офанзивен потенциал и да предпазят Украйна от по-нататъшно унищожение.

Бауер отбеляза, че законът за въоръжените конфликти дава на нациите право на самоотбрана, което не е ограничено до техните граници, ако това е насочено към отслабване на врага. Той също така отбеляза, че политическата страна на тези операции изисква специално внимание, тъй като страните, доставящи оръжия, може да се почувстват отговорни за използването им и дискусиите по този въпрос продължават на ниво международни преговори.

Законът за въоръжените конфликти (известен също като международно хуманитарно право) урежда воденето на военни действия и защитава лицата, които не участват във военни действия. Един от най-важните аспекти на този закон е правото на държавата на самоотбрана.

Съгласно член 51 от Устава на ООН всяка държава има право на индивидуална или колективна самоотбрана в случай на въоръжено нападение, докато Съветът за сигурност не вземе мерки за поддържане на мира и сигурността. Това право не е ограничено от границите на страната, което позволява на държавите да се самоотбраняват, включително извън своята територия, ако това е необходимо за защита срещу агресия и отслабване на военния потенциал на противника.

По този начин международното право дава на Украйна законното право да нанася удари по военни цели на руска територия, ако такива мерки са необходими за защита на нейния суверенитет и отслабване на способността на агресора да води война.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да представи своя план за победа на среща с президента на САЩ Джо Байдън на Общото събрание на ООН. Един от ключовите въпроси на тази среща ще бъде обсъждането на разрешението за използване на западни оръжия с голям обсег за поразяване на военни цели на руска територия. Украйна подчертава, че ще използва тези оръжия изключително за законни военни цели, съгласно международните правила за водене на война.

Решението на Байдън да предостави на Украйна оръжейни системи с голям обсег може да бъде повратна точка във войната, тъй като ще позволи на Киев ефективно да атакува критични военни цели в Русия и по този начин да отслаби военния ѝ потенциал.

Ситуацията в Украйна изисква незабавни и решителни действия от западните съюзници. Агресивните действия на Русия, включително ударите по гражданска инфраструктура и цивилни граждани, изискват ефективни контрамерки. Само далекобойни оръжия, които позволяват да се поразяват критични военни цели в Русия, могат значително да отслабят военните възможности на агресора и да спрат по-нататъшната ескалация на руско-украинската война. Западните страни трябва да осъзнаят, че съдбата на Украйна е неразривно преплетена със съдбата на Европа. Агресията на Русия заплашва не само една държава, но и стабилността на цяла Европа. Всеки ден, който забавят с необходимите оръжия, само увеличава страданието на цивилните и укрепва позициите на Русия на бойното поле.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 40 гласа.

Свързани новини