Тема: Украйна

16 Септември, 2024 13:19 2 515 66

Западът трябва да осъзнае, че съдбата на Украйна е неразривно преплетена със съдбата на Европа

  • украйна-
  • оръжие-
  • руси-
  • нато

Украйна очаква решение относно оръжията с голям обсег

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на polskienowiny.pl

 

 

На 15 септември 2024 г. руските войски атакуваха Харков с шест управляеми авиационни бомби. Една от тях е ударила многоетажна жилищна сграда, където имало много хора, тъй като бил почивен ден.

Пожарът е пламнал между 9-ия и 12-ия етаж. По последни данни са ранени 41 души, сред които три деца. Спасителните операции в града продължават, повече от 25 души са в болница, трима от които са в тежко състояние. Разчистването на руините продължава, като броят на жертвите може да се увеличи.

Такива въздушни удари са част от продължаваща терористична кампания, провеждана от Русия срещу цивилни в Украйна. Само през последната седмица руската армия е изстреляла повече от 800 управляеми авиационни бомби, 300 атакуващи дрона и около 30 ракети по различни региони на Украйна. Тези масирани атаки срещу гражданска инфраструктура са насочени към унищожаване на градове и потискане на съпротивата на украинците.

Имайки предвид продължаващата агресия на Русия, висши служители на НАТО, включително адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет, подкрепиха правото на Украйна на самоотбрана, включително удари дълбоко в Русия с помощта на западни оръжия. „Подобни атаки са необходими от военна гледна точка, за да се отслаби способността на Русия да продължи агресията си“, отбеляза адмиралът. Ударите срещу стратегически цели в Русия биха могли сериозно да намалят нейния офанзивен потенциал и да предпазят Украйна от по-нататъшно унищожение.

Бауер отбеляза, че законът за въоръжените конфликти дава на нациите право на самоотбрана, което не е ограничено до техните граници, ако това е насочено към отслабване на врага. Той също така отбеляза, че политическата страна на тези операции изисква специално внимание, тъй като страните, доставящи оръжия, може да се почувстват отговорни за използването им и дискусиите по този въпрос продължават на ниво международни преговори.

Законът за въоръжените конфликти (известен също като международно хуманитарно право) урежда воденето на военни действия и защитава лицата, които не участват във военни действия. Един от най-важните аспекти на този закон е правото на държавата на самоотбрана.

Съгласно член 51 от Устава на ООН всяка държава има право на индивидуална или колективна самоотбрана в случай на въоръжено нападение, докато Съветът за сигурност не вземе мерки за поддържане на мира и сигурността. Това право не е ограничено от границите на страната, което позволява на държавите да се самоотбраняват, включително извън своята територия, ако това е необходимо за защита срещу агресия и отслабване на военния потенциал на противника.

По този начин международното право дава на Украйна законното право да нанася удари по военни цели на руска територия, ако такива мерки са необходими за защита на нейния суверенитет и отслабване на способността на агресора да води война.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да представи своя план за победа на среща с президента на САЩ Джо Байдън на Общото събрание на ООН. Един от ключовите въпроси на тази среща ще бъде обсъждането на разрешението за използване на западни оръжия с голям обсег за поразяване на военни цели на руска територия. Украйна подчертава, че ще използва тези оръжия изключително за законни военни цели, съгласно международните правила за водене на война.

Решението на Байдън да предостави на Украйна оръжейни системи с голям обсег може да бъде повратна точка във войната, тъй като ще позволи на Киев ефективно да атакува критични военни цели в Русия и по този начин да отслаби военния ѝ потенциал.

Ситуацията в Украйна изисква незабавни и решителни действия от западните съюзници. Агресивните действия на Русия, включително ударите по гражданска инфраструктура и цивилни граждани, изискват ефективни контрамерки. Само далекобойни оръжия, които позволяват да се поразяват критични военни цели в Русия, могат значително да отслабят военните възможности на агресора и да спрат по-нататъшната ескалация на руско-украинската война. Западните страни трябва да осъзнаят, че съдбата на Украйна е неразривно преплетена със съдбата на Европа. Агресията на Русия заплашва не само една държава, но и стабилността на цяла Европа. Всеки ден, който забавят с необходимите оръжия, само увеличава страданието на цивилните и укрепва позициите на Русия на бойното поле.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    50 10 Отговор
    "Изгубим ли контрола над Украйна, губим контрола на цяла Европа!"
    /🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲/

    Коментиран от #9

  • 2 Слави

    13 23 Отговор
    Няма нищо общо, тея са си ушанки и се дерат взаимно за парата на саша. Арабите по са завзели европа.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 3 Отговор
    " ....шест управляеМИ авиационНИ бомбИ. ЕДИН от тях се ударил..."
    🥸🥸🥸🥸🥸
    🥸Един бомба 🥸
  • 4 Последния Софиянец

    45 6 Отговор
    Това на снимката е блока в Харков за който лъжат че е ударен от ФАБ 3000.А той си е цял.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ОЙРОПЕЕЦ

    49 4 Отговор
    ХАЙДЕ ВСИЧКИ ДЕТО ДАВАТ АКЪЛИ ЛЕГНАЛИ НА ДИВАНА ДА ВЗЕМАТ ТОРБИЧКАТА И ДА ХОДЯТ ДА БРАНЯТ ЕВРОПА В УКРАЙНА ( МОЖЕ И В КУРСКА ОБЛАСТ В РУСИЯ ).ДРУГОТО СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ !
  • 7 Факт

    38 8 Отговор
    Нито с Украйна, нито с Русия, европейците имаме общо,през 90 те бяха известни ,че идваха в Европа да се занимава с престъпления, сега в момента,те са единствените бежанци,които получават безплатно обучение в платени университети,
  • 8 Леле

    44 4 Отговор
    и колко от тия "мирни" граждани са чуждестранни военни?
  • 9 Последния Софиянец

    40 4 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бай Дън каза:Изгубим ли Украйна тогава Балканите и Полша ще се отцепят и ще станат независими държави.А това не трябва да се допуска.
  • 10 Вервайте ми!

    39 6 Отговор
    Пореден писвил на мисирките!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Опорка

    40 4 Отговор
    Минутки за поредната олигофренска пропаганда. Ако ФАБ-500 беше нацелил тоя блок, нямаше да остане много от него.

    Коментиран от #18

  • 13 име

    36 4 Отговор
    Вярно е, ако неонацизма вземе връх в Европа, така както взе в ООкрайна, нищо хубаво не ни чака. Като добавим и неолибералните лакеи, узурпирали властта в ЕССР, картинката става много лоша. Не Русия ни е враг, а управляващата клика от дупeдавци.

    Коментиран от #34

  • 14 така така

    30 5 Отговор
    И какво ще стане, ако Покрайна падне? Няма да внасяме повече бонбони на Поросенко ли?
  • 15 Поредната лъжа тук

    36 5 Отговор
    Няма такова нещо Украйна е част от Русия подарена на тея влечуги
  • 16 Тома

    34 4 Отговор
    Точно съдбата на Украйна е направиха англосаксонските ционисти.Хората си живееха добре.Всичко беше евтино след като Русия им помагаше със всичко
  • 17 Kaлпазанин

    7 1 Отговор
    На кой е коментара че не можах да го разчета

    Коментиран от #22

  • 18 Последния Софиянец

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "Опорка":

    Ударен е от отломки от свалена ракета.
  • 19 Така е

    24 5 Отговор
    Съгласен съм, че съдбата на Украйна ще рефлектира в Европа. Ако и разрешат да обстрелва на Руска територия с Европа е свършено. Ще бъдем обстрелвани с ядрени ракети и след това няма да има нищо.
  • 20 Хинин

    19 4 Отговор
    Ала бала аман от тази украйна
  • 21 Георги

    20 7 Отговор
    естествено, пе украинците имат право да удрят из Русия за да се защитят. Имат право, но нямат оръжия за това. Същинският проблем не е в самите ракети, а в това, че западни армии ще извършват ударите. Западни ракети управлявани от западни военни и насочвани от западни сателити,което по съшество става война НАТО-Русия. Въпросът не е имат ли право украинците да стрелят по Русия, а искаме ли ТСВ. Дори да не се стигне до повтаряното от Путин използване ЯО, то ще се стигне до реален военен сблъсък на двете армии. А това, че Русия не може да победи в конвенционална война с НАТО е добре известна и на руснаците... та ще се предадат ли тогава без да ползват яо. Колко от войнолюбците осъзнават, че ще станат наборници в някакъв момент?

    Коментиран от #62

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Kaлпазанин":

    Май некви пАляци 😉
  • 23 Пеуник

    31 5 Отговор
    Съдбата на Европа е свързана с Русия, не с Украйна. Този шляхтич не знае къде се намира. Германия е пред фалит заради антируските санкции. Рухне ли Немция доминото тръгва.
  • 24 Коментар

    21 5 Отговор
    "съдбата на Украйна е неразривно преплетена със съдбата на Европа" - ПЪЛНА ГЛУПОСТ !
  • 25 стоян георгиев

    15 3 Отговор
    Да се смееш ли, да плачеш ли! Колко безгръбначна измет се подвизава в европа и и се осигурява подюм!
  • 26 Порно

    25 3 Отговор
    Не казват какви са бомбите, но дори и да са най малките , ФАБ 500, една ако удари блока, ще срути пене три входа до земята. Пожар на 9 етаж говори, че по скоро става дума за осколки, най вероятно от зенитна ракета. И не ни привръзвайте за тия, нямам желание да последвам съдбата им в името на чужди геополитически цели
  • 27 В историята си ООН

    22 2 Отговор
    никога и никъде не е решила някакъв проблем. Абсолютно безполезна организация!
  • 28 фбр

    8 4 Отговор
    До стената и .... за всички бандеровски фашисти !
  • 29 1111

    21 4 Отговор
    Няма да има оръжия с голям обсег.Запада напразно ви обещава.Хайде сядайте на масата за преговори,докато Украйна не е заличена от картата на света.
  • 30 тия за какво реват

    27 4 Отговор
    Искаха война - получиха я . Те като бомбиха Донбас осем години , само защото не искаха да говорят на мова и да си сменят имената - европейците защо мълчаха тогава и ги въоръжаваха ?
  • 31 така е

    16 2 Отговор
    Свързани са и за това като изяде дървото украйна , ще бъде насинена и европата.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ха ха ха

    5 1 Отговор
    И защо е така, ако не е някоя сакрална тайна? И откъде накъде между впрочем?
  • 34 Точно...

    3 12 Отговор

    До коментар #13 от "име":

    Русия е най големият враг на България в момента.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 и какво очакваш

    12 3 Отговор

    До коментар #34 от "Точно...":

    кой те кара да строиш бази на натю, кой те кара да въоръжаваш великите укри, кой те кара да се тупаш в гърдите и да ревеш пред отворената паст на събудената мечка: "болгар, болгаар!"? какво очакваш в замяна?

    Коментиран от #39, #41

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 при една война

    14 3 Отговор

    До коментар #35 от "Васил":

    алианса ще се разпадне и ще изчезне , но Русия ще продължава да съществува . Това е защото Русия е държава , а алианса е един съюз . Ако нещата станат сериозни , всеки ще се спасява сам за себе си .

    Коментиран от #42, #50

  • 39 Щом сме членове на НАТО ще...

    4 13 Отговор

    До коментар #36 от "и какво очакваш":

    Строим бази колкото са нужни, за нашата сигурност, на който не му отърва нали знаеш.... Пътя!

    Коментиран от #43

  • 40 Нищо не разбрах

    14 1 Отговор
    за агресията на Израел пред която всичко друго бледнее
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 я кажи че забравих

    9 1 Отговор

    До коментар #39 от "Щом сме членове на НАТО ще...":

    кога бешереферендума за нато и дали са ни питали . а относно пътя , ти мисли за него .

    Коментиран от #47

  • 44 ще видим

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Чакай....":

    Много съюзи са се разпадали . Като се почне от Хитлер и Наполеон ..

    Коментиран от #48

  • 45 да бе , забравих

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "😂....":

    че козяците само розови слончета виждате през прозореца .
  • 46 Сандо

    7 1 Отговор
    ФАКТИ стигна и до полските "свободни и демократични" медии.Пълно падение!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Е ми ти....

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "ще видим":

    Чакай да се разпаднат съюзите отново, само чакането ще ви остане.
  • 49 само западния

    8 0 Отговор
    избирател има право да реши доколко е задължен на украйна !! а не разни политици или отделни нации мразещи русия да се опитват да повлекат мнозинството в конфронтация с русия
  • 50 бай Даньо

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "при една война":

    При сериозно объркване на международното положение НАТО се разпада. Гърция и Турция ще се хваната за гушите а ние без армия и народ ще се услушваме като прасе в царевичак защото ни се иска или да лапнем Одрин или Солун ( от нашите натовски братя) но гръцко-турската война ще свърши като Гърция си вземе Пловдив и Македония , а Турция Бургас и Варна , тогава мечтата на шопа да ходи на море само в чужбина се сбъднала , КПП на Ямбол ...
  • 51 Търновец

    0 2 Отговор
    Добре направиха че купиха от Германия IRIS T SLM, трябват още батареи за нашата ПВО
  • 52 граф Монте Кристо

    8 0 Отговор
    Как се получава така ,че руската армия изстрелва повече от хиляда ракети,крилати бомби и дронове,а само една е попаднала в жилищна сграда.Ако са искали ,руснаците са щели да ударят стотици жилищни сгради и да избият милион цивилни.Но не ,една страда е поразена ,и както и преди се е оказвало,сигурно е заблудена украинска ракета от пво.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 граф Монте Кристо

    5 0 Отговор
    Наистина съдбата на ес е в ръчичките на зелендрака,зеленото чудовище.
  • 56 граф Монте Кристо

    7 0 Отговор
    Зеленяка потрива ръчички и вече вижда че е близо до целта,да уббеди англо-саксите да нанесат ракетни удари по Москва и Ленинград,а после да се готви ес за ответния удар.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 В.В.П.

    4 0 Отговор
    Да каже оня клесс,Кърби, че,САЩ И НАТО РАЗРЕШАВАТ ,ТОЕСТ ДАВАТ ОРЪЖИЕ ЗА УДАРИ ПО РФ....И ПОСЛЕ ДА ЗАРАВНЯВАТ КЕНЕФА КИЕВ..ПОСЛЕ ЛВОВ,ТЕРНОПОЛ ,ЖИТОМИР КРИВИЙ РОХ,И ДРУГИ..
  • 59 В.В.П.

    4 0 Отговор
    Са о.лобут за тия негодници ,от режима на зеления в Киев..Извика НАТО да прави завера срещу Москва и Рф ..откачен чафут..
  • 60 В.В.П.

    6 0 Отговор
    Рф изстрелвала по 300,и още толкова дрона ракети и бомби на ден ,обаче само една сграда има увредена ..Или много лъжите ,или много се друсате ,или и двете ..
  • 61 В.В.П.

    5 0 Отговор
    На нормалните хора на планетата им писна от ЗЕЛЮ мръсника,НАТО сащ ,Джо цървула,.Макрон геронтофила .Сигурно натам върви положението при Путин....Само с един удар и Киев е нокаут .
  • 62 Коко

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Георги":

    На фронта няма кой да ги бие тия руснаците. Нека Нато се пробва!
  • 63 ОФФФ...

    3 0 Отговор
    "Само абрамси" ... само еди-кво си ... "Ооо нека ми дойдат ф16 и Русия ще види" ЗЕЛЕНИЙ НАШМЪРКАН... ТОВА Е ВОЙНА! НЕ СИ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА!!! И ДА --НЕРАЗРИВНО СВЪРЗАНИ СА ЕВРОПА И УКРАИНА! И ДВЕТЕ САЩНАТО ГИ ПУСНА ПО БОБСЛЕЯ... РАЗБИРА СЕ И С ТЯХНОТО АКТИВНО УЧАСТИЕ!!!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Руснаците бият по сгради с воено

    1 0 Отговор
    Предназначение! Спални на Наемници, Щабове и подобни! Останалото са лъжи! Забравихте да допишете за 6 и 10 годишните деца, които са играли през ноща до Блока на Площадката!!
  • 66 Руснаците бият по сгради с воено

    1 0 Отговор
    Предназначение! Спални на Наемници, Щабове и подобни! Останалото са лъжи! Забравихте да допишете за 6 и 10 годишните деца, които са играли през ноща до Блока на Площадката!! БИТОВ пожар! Ако такава бомба е УдарилаНяма да го има блока!! Фейк Новина!!