Отидете към основна версия

4 242 149

Провалът "Сармат" ВИДЕО

  • сармат-
  • ракета-
  • русия-
  • провал-
  • мнение

Една ракета трябва да има поне десетина стартове и поне 80% надеждност в тях, за да се въведе в редовна експлоатация

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"На руските стратегически междуконтинентални балистични ракети РС-28 "Сармат" (западна класификация SS-X-30), известни на Запад като "Сатана 2", са им достатъчни само 3 минути и 20 секунди, за да стигнат до Страсбург."

Това заяви преди 2 дни (20 септември) Вячеслав Володин, председател на руската Държавна дума.

„Сармат” е едно от шестте нови руски стратегически оръжия, представени от руския президент Владимир Путин още на 1 март 2018 г., но и досега не може да се въведе в армията.

Това коментира във "Фейсбук" Григор Лилов.

Преди един ден (вчера) на 21 септември на ракетата „Сармат” ѝ бяха необходими само няколко секунди, за да взриви себе си, пусковият комплекс и да предизвика пожар в околността. Изображенията на Planet Labs показват разрушенията на силоза, на мястото на който има кратер. Данните на НАСА показват пожарни близо до мястото на изстрелването и пожар с висока интензивност..

.

Какъв е проблемът?

Една ракета трябва да има поне десетина стартове и поне 80% надеждност в тях, за да се въведе в редовна експлоатация.

***** Например 200-тонната ракета РС-20 (Р-36М, според западната класификация SS-18, „Сатана“) e от времето на СССР. Тя е създадена с широкото участие на конструкторското бюро "Южное" и завода "Южмаш" (и двата в Днепропетровск, Украинска ССР). Изпитанията са включвали 43 старта, от които 7 са неуспешни.

***** По време на тестването на следващата модификация R-36M UTTH (15A18) са извършени 19 пробни изстрелвания (2 неуспешни) от 1977 до 1979 г.

***** Модификацията Р-36М2 (15А18М) РС-20В „Воевода” е тествана през 1986-1988 г., като са изстреляни 26 ракети (4 неуспешни изстрелвания).

.

При „Сармат” стартовете са малобройни и значима част неуспешни.

*** В края на декември 2017 от космодрума в Плисецк е първото изстрелване – успешно.

*** На 30 март 2018 г. руснаците публикуваха видео, показващо как Сармат извършва второто си успешно тестово изстрелване на космодрума Плесецк.

След това започват неуспехите.

Защото „Сармат” е трябвало да бъде направен отново - практически от нулата.

С идването на власт на президента Зеленски сътрудничеството във военната индустрия и кооперирането в оръжейни изделия между Украйна и Русия са прекратени и съответните договори – денонсирани. Държавният ракетен център „Конструкторско бюро „Академик В. П. Макеев“ и производството бяха прехвърлени в Челябинск, Русия.

Ракетата се задвижва от новите двигатели RS-99, които са дълбока модернизация на тези на предишните. Без сътрудничеството на украинските специалисти двете деветки се оказаха много ненадеждни.

.

Единственото успешно изпитание е на 20 април 2022 г.

Независимо от провалите, на 16 август 2022 г. беше подписан държавен договор за производство и доставка на ракетна система Сармат. На 23 ноември 2022 г. генералният директор на Държавния ракетен център „Макеев” Владимир Дегтяр обяви началото на масовото производство на ракетата.

.

На 1 септември 2023 г. генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов заяви, че оръжейната система е поставена на официално бойно дежурство., без да посочва подробности.

Става дума за полк от 62-ра ракетна дивизия на Стратегическите ракетни сили, дислоциран в Ужур, част от 33-та гвардейска ракетна армия с щаб в Омск в югозападен Сибир. Полкът разполага с шест такива ракети. Програмата предвижда като първи етап разполагането на 48 ракети „Сармат” в различни поделения в 7 ракетни полка (6 с по 6 ракети и един с 10 ракети) на две ракетни дивизии, базирани в Домбаровски близо до Ясни в Оренбургска област на Русия и Ужур в Ужурски район в Красноярския край.

.

Сегашният провал поставя под съмнение бойното дежурство. Междувременно се разбра, че Русия не е изпълнила предвидени изпитания на балистични ракети "Ярс" и "Булава". Същевременно САЩ проведоха успешен пуск на балистичната си ракета „Минитмън 3”.

________________________________

ОТКЪДЕ ИДВА ИМЕТО?

Сарматите са голяма конфедерация от древни ирански конни номадски народи, които доминират в Понтийската степ от около 3 век пр. н. е. до 4 век сл. н. е. Те започват да мигрират на запад около четвърти и трети век пр. н.е. Около век преди новата ера тези племена владеят територия от река Висла до устието на Дунав и на изток до Волга, както и брегове на Черно и Каспийско море, както и до Кавказ на юг.

.

ДАННИ ЗА САРМАТ

Сармат“ е тристепенна ракета с течно гориво с обсег на действие до 18 000 км и стартова маса 208,1 тона. Ракетата е с дължина 35,3 метра и диаметър 3 метра. Носи 168 тона гориво и до 10 тона полезен товар - съответно или 10 ядрени глави по 750 килотона или 16 по-леки ядрени глави или 3 хиперзвукови дронове „Авангард” (в процес на разработка) и комбинация от системи за противодействие на антиракетната защита.

Поради голямата далечина на полета тя може да атакува от различни посоки, а не само от север през Арктика.

Кръговото отклонение от целта е 500 метра (на американската Минитмън ІІІ е 200 метра).

.

Сатана ІІ се разполага в модифицирани силози 15P718M и нови 12С. Смята се, че те ще позволят изстрелване в рамките на половин минута от командата „старт” вместо сегашните 15 минути. Силоз 12C е разширен от приблизително 228 декара до 427 декара, а другият 17C е разширена от приблизително 82 декщара до 136 декара.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 69 гласа.

Свързани новини