Отидете към основна версия

1 345 15

Любо Канов: Периодично възникват доморасли български гении —изобретатели

  • българия-
  • изобретатели-
  • двигатели

Не знам дали гордостта е смъртен грях, но точно този вид гордост е със сигурност повод за присмех от онези, които все още запазват нормално чувство за хумор

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Периодично възникват доморасли български гении —изобретатели, подхващани от националните медии и бързо заглъхващи, след като са възбудили напразно национална гордост и упование, че ето на— и ний сме дали нещо на светът.

Перпетуум мобиле, добиване на безплатна енергия от атмосферата, двигател, който работи с чиста вода, хитроумни устройства за превъзмогване на климатичните промени, но особено и най-вече, супер коли и изобретения свързани с тази област на човешката креативност.

Дали това не е родено от недостижимите мечти по време на социализма за красива кола и скорости, контрастиращи с таралясниците, трабанти и москвичи, които дори не бяха достъпни за повечето от нас, освен за онези малобройни щастливци дочакали реда си в Мототехника?

И така започнаха да се появяват с аплодисменти пред родната телевизионна публика изобретатели на коли и двигатели, като гениалният Румен Антонов ( подвизаващ се по съвместителство и като атомен физик и лекуващ всички болести с нистатин, понеже са причинени от кандида албиканс), представян хвалебствено впрочем на целокупния български народ от покойният Гарелов.

Макет—имитация на италианска кола Бугати с дизайн от 1937 и двигател, който изобщо никой не знае дали работи с някакви нечувани дотогава тактове, както и невиждана дотогава и оттогава автоматична скоростна кутия. Други наши сънародници изобретили нов газоразпределителен механизъм, който направил революция в дизеловите двигатели. И ето пък сега в Родопите възниква кола от пресован картон с 5000 к.с., конструирана от местен гений.

Толкова конски сили има бомбардировачът В 29 хвърлил атомната бомба над Хирошима. Под картона няма никакъв двигател, разбира се. Човекът бива представен като инж. еди-кой си.

Нещо като хидроинжинерът Доктор Доган. И на нас остава само да се гордеем, че между нас са се родили такива бележити хора.

Не знам дали гордостта е смъртен грях, но точно този вид гордост е със сигурност повод за присмех от онези, които все още запазват нормално чувство за хумор и чието лично национално самочувствие не се нуждае от подобни изобретателски пародии.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.

Свързани новини