17 Октомври, 2024 13:02 1 139 14

Любо Канов: Периодично възникват доморасли български гении —изобретатели

  • българия-
  • изобретатели-
  • двигатели

Не знам дали гордостта е смъртен грях, но точно този вид гордост е със сигурност повод за присмех от онези, които все още запазват нормално чувство за хумор

Любо Канов: Периодично възникват доморасли български гении —изобретатели - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Периодично възникват доморасли български гении —изобретатели, подхващани от националните медии и бързо заглъхващи, след като са възбудили напразно национална гордост и упование, че ето на— и ний сме дали нещо на светът.

Перпетуум мобиле, добиване на безплатна енергия от атмосферата, двигател, който работи с чиста вода, хитроумни устройства за превъзмогване на климатичните промени, но особено и най-вече, супер коли и изобретения свързани с тази област на човешката креативност.

Дали това не е родено от недостижимите мечти по време на социализма за красива кола и скорости, контрастиращи с таралясниците, трабанти и москвичи, които дори не бяха достъпни за повечето от нас, освен за онези малобройни щастливци дочакали реда си в Мототехника?

И така започнаха да се появяват с аплодисменти пред родната телевизионна публика изобретатели на коли и двигатели, като гениалният Румен Антонов ( подвизаващ се по съвместителство и като атомен физик и лекуващ всички болести с нистатин, понеже са причинени от кандида албиканс), представян хвалебствено впрочем на целокупния български народ от покойният Гарелов.

Макет—имитация на италианска кола Бугати с дизайн от 1937 и двигател, който изобщо никой не знае дали работи с някакви нечувани дотогава тактове, както и невиждана дотогава и оттогава автоматична скоростна кутия. Други наши сънародници изобретили нов газоразпределителен механизъм, който направил революция в дизеловите двигатели. И ето пък сега в Родопите възниква кола от пресован картон с 5000 к.с., конструирана от местен гений.

Толкова конски сили има бомбардировачът В 29 хвърлил атомната бомба над Хирошима. Под картона няма никакъв двигател, разбира се. Човекът бива представен като инж. еди-кой си.

Нещо като хидроинжинерът Доктор Доган. И на нас остава само да се гордеем, че между нас са се родили такива бележити хора.

Не знам дали гордостта е смъртен грях, но точно този вид гордост е със сигурност повод за присмех от онези, които все още запазват нормално чувство за хумор и чието лично национално самочувствие не се нуждае от подобни изобретателски пародии.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 5 Отговор
    През последнит 34 год възникват само доморасли алкохолици.
  • 2 робите

    28 2 Отговор
    А най-големият гений живее в Банкя , и му повярваха милиони граждати ,а той се оказа най-големият сатрап на държавата и народа и продължават да му вярват
  • 3 Ганя с мотиката

    13 0 Отговор
    е изобретил най върховното световно изобретение - Чушкопека!
  • 4 СЗО

    11 8 Отговор
    Това може да го напише само човек, който много му се е искало да измисли нещо през живота си, но не е могъл. В България има МНОГО хора които са направили нещо....като съава дума за автомобили се сещам за онова момче от Русе-Росен Даскалов дето направи хиперавтомобиша sin. Човека си го произвежда и си го продава. А не драска глупости като този писач. Хората имат идеи, мъчат се да ги осъществят, понякога става, понякога не! Това не е само в България. Едисон преди да изобрети днешната електрическа крушка, е направил 2000 (ако не се лъжа) неуспешни опита. И той е доморасъл.....

    Коментиран от #5

  • 5 Прав си

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "СЗО":

    Ако Бил Гейтс, Стив Джобс или Цукърбърг бяха минали през нашето МЕИ ,,/ сега Техническия/, тамошните професори щяха да им повредят мозъка и сега нямаше да имаме Виндоус, Айфон и Фейсбук.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Великата територия

    10 1 Отговор
    Славуца нали е тъп, първи възхвали "великия" изобретател. Кола от картон и пластмаса, без двигател, седалка от таборетка и гуми от мотор!
  • 8 "Като гледам какви енджинери

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Прав си":

    излизат от МЕИ-то ме е страх да ида на дофтор"! - стара българска поговорка.
  • 9 Ейй

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Прав си":

    Ако се поинтерсуваш, доста бързо ще откриеш, че нито един от тримата не създал технологията с която е известен.

    Коментиран от #14

  • 10 реру

    2 1 Отговор
    Важно е и "уникалният" волан...

  • 11 демократ

    0 1 Отговор
    А ти бе борецо срещу тоталитаризма, който защитаваше и възхваляваше боко Тиквата от Банкя сега какво плещиш!?!
  • 12 0001

    0 0 Отговор
    Не сме мръднали и крачка напред след откриването на огъня. Всичко се движи в следствие на горенето. Двигатели с външно горене, двигатели с вътрешно горене, реактивни двигатели, ракетни двигатели.
    Предпоследния век откриха електродвигателя. Там са намотките, нищо не се движи ако не са те. Нищо друго!
  • 13 Госあ

    1 0 Отговор
    по-лошо от тези изобретатели, са домораслите бг анализатори. Иначе, нормално, всеки се бори за стартъпи в днешно време. Така тиквите като тоя и господарите му ще настигат Китай и сащ.
  • 14 Да знам

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ейй":

    Технологията е руска.