Отидете към основна версия

1 622 11

Ще има ли за Румънската гимназия втори срок?

  • румънска-
  • гимназия-
  • 29-то су кузман шапкарев-
  • мон-
  • община

Румънската гимназия в София до момента е сменила 4 административни адреса

Снимка: Официална страница на 29-то СУ "Кузман Шапкарев"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще има ли за румънската гимназия втори срок? Това е въпросът, който вълнува все повече ученици и родители от Профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" (ПГИИРЕ).

В момента 29-то СУ "Кузман Шапкарев" и Профилирана гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" съвместяват една сграда. И това е така, защото през февруари 2015 г. Столичният общински съвет е взел решение държавното училище ПГИИРЕ да ползва за срок от 10 години част от класните стаи на 29-то СУ "Кузман Шапкарев". Мотивът тогава е бил малкият брой ученици на общинското училище. През последните години обаче и в двете училища броят на учениците е нараснал и са им необходими допълнителни класни стаи и кабинети, а договорът изтича.

С писмо до Министерството на образованието са поискани още шест класни стаи за държавното училище ПГИИРЕ, а такива нямало как да бъдат осигурени. Поради тази причина Румънската гимназия не може да продължи да ползва част от сградата на 29-о училище.

Казано с други думи, първият срок на учебната 2024-2025 е осигурен, но вторият срок къде ще е… Още не се знае.

Интересно е и друго. Договорът изтича през пролетта на 2025 година, а под въпрос е вторият срок… Защо?

Това бе и причината родителите да се съберат на протест, за да поставят ясно въпроса за бъдещето на ПГИИРЕ.

В основата на протеста на ученици и родители е и появилата се информацията, че Румънската гимназия ще се премести в занемарена сграда в кв. "Свобода". Разтревожени ученици и родители изпратиха сигнал до ФАКТИ, в който показват какви са условията в сградата в кв. „Свобода“, както и каква кореспонденция са водили до момента с различни институции.

Становище от МОН, изпратено до родителското настоятелство на ПГИИРЕ: „Държавната профилирана гимназия с интензивно изучаване на румънски език (ПГИИРЕ) „Михай Еминеску“ ползва за провеждането на учебен процес сграда – общинска собственост, съвместно с 29-то Средно училище „Кузман Шапкарев“, находящ се на ул. „Георги С. Раковски“ № 20, гр. София. Договорът за имота е сключен за срок от 10 г. и изтича през пролетта на 2025 г. Министерството на образованието и науката неколкократно в последните години инициира разговори и отправи запитвания до Столична община, до район “Сердика” и до 29-то Средно училище „Кузман Шапкарев“ с молба за продължаване на договора за ползване на имота от ПГИИРЕ „Михай Еминеску“. За съжаление, са получени категорични отговори от кмета на район “Сердика”, от педагогическия съвет и от обществения съвет на 29-то СУ „Кузман Шапкарев“, в които бе изразено становище, че ПГИИРЕ „Михай Еминеску“ ТРЯБВА ДА ОСВОБОДИ ПОМЕЩЕНИЯТА, които ползва в сградата на ул. „Г. С. Раковски“ № 20. Като основен мотив бе посочено, че видно от реализирания прием на ученици в 29-то СУ „Кузман Шапкарев“ за учебната 2024/2025 година броят им е двойно повече в сравнение с 2015 година, когато са отдадени за ползване свободни помещения на ПГИИРЕ „Михай Еминеску“ и сега същите са необходими на 29-то СУ „Кузман Шапкарев“ за провеждането на учебен процес. ПГИИРЕ „Михай Еминеску“ е създадено по силата на двустранна спогодба между България и Румъния, по която е открита и българската гимназия „Христо Ботев“ в Букурещ. То е продължител на традициите на някогашния Румънски лицей, съществувал до 1945 г. Поради неговото знаково значение и дългогодишно пребиваване на настоящия му адрес, МОН ще продължи да търси диалог, за да може да продължи да се провежда учебният процес в настоящата сграда. Паралелно ще се търсят и всички други възможности за осигуряване на подходяща сграда за училището. До настоящия момент не са обсъждани и уточнявани други места, на които ПГИИРЕ „Михай Еминеску“ да продължи да води образователен процес от началото на следващата учебна година.“

Ето какво се казва и в позиция на училищната общност на 29-то СУ „Кузман Шапкарев“: „През последните дни в медийното пространство се появиха спекулативни твърдения, че 29-то СУ „Кузман Шапкарев“ е отговорно за проблема с осигуряването на сграден фонд за ПГИИРЕ „Михай Еминеску“. Категорично заявяваме, че подобни внушения не отговарят на истината и провокират излишно противопоставяне на двете училища.

Фактите са следните:
Държавната гимназия „Михай Еминеску“ е настанена в сградата на общинското 29. СУ „Кузман Шапкарев“ с Решение № 65/12.02.2015 г. на Столичния общински съвет. Предоставени са ѝ 9 помещения за безвъзмездно ползване за срок от 10 години, който изтича през 2025 г. През тези 10 години учениците и на двете училища се увеличиха двойно. Съвместното ни съжителство в общинската сграда на ул. „Г. С. Раковски“ № 20 отдавна не е адекватно на потребностите ни, за което сме уведомили всички отговорни институции. Известно е, че имаме недостиг на класни стаи, който ще става още по-голям. Налице е трайна тенденция за разрастване на 29. СУ „Кузман Шапкарев“. В училището ни се обучават деца и ученици от подготвителна група до 12. клас. През последните години в него успешно се развива STEM профил „Софтуерни и хардуерни науки“, към който има засилен интерес. През 2023 г. в гимназиален етап бяха приети 105 осмокласници – пет пъти повече отколкото през 2018 г. Тази година отново бе реализиран прием в 4 паралелки VIII клас със същия профил, като всяка от тях е с максимален брой ученици – 26/27. С разрастването на жилищното строителство в квартала се увеличават и децата в начален етап. Предстои изграждане на STEM център на третия етаж и цялостно обновяване на училищния двор. Тази възходяща тенденция в развитието на 29. СУ е добър знак за столичната образователна система, който не бива да се заличава. Считаме, че единственото разумно решение, което ще сложи край на недостига на стаи и за двете учебни заведения, е държавата да намери подходяща сграда за ПГИИРЕ „Михай Еминеску“. Оценяваме усилията на всички институции, които действат в тази насока. Ние не гоним никого! Защитаваме интересите на нашите ученици, които имат нужда от спокойна и подкрепяща образователна среда. Нямаме вина, че за 10 години проблемът със сградния фонд на ПГИИРЕ не е решен. Вярваме, че МОН и Столична община ще предприемат необходимото, за да бъдат защитени интересите и на двете училища, без да се стига до конфликтни ситуации и ескалация на напрежение. Позицията е на целия екип и Обществения съвет на 29-то СУ „Кузман Шапкарев“.“

Ученици и родители – от една страна, МОН, община и 29-то СУ „Кузман Шапкарев“ – са от другата. Казано просто – администрация, а казано по-точно мудна администрация, въпреки че става въпрос за образование и създаването на условия за провеждането на нормален учебен процес в София.

В хода на „административните разговори“ се прокрадва идеята ПГИИРЕ да бъде преместено сградата на Техникума по полимери в кв. „Свобода“. Разбирай - от центъра на града в краен квартал. Ученици от ПГИИРЕ са посетили училището в кв. „Свобода“, а снимките, които ни изпратиха, са повече от красноречиви.

Ето какво пишат те: „Здравейте, отидохме до сградата на бул. „Рожен“ 25. Сградата, както вече знаем, не е в състояние за безопасно пребиваване. Дворът е целият в храсти, дървета, боклуци, стъкла, самият асфалт е в дупки и камъни, няма огради на повечето места, а там, където има, са счупени и изкривени, в момента няма фитнес уреди, нито пък баскетболни уреди - кошове, и няма ограда, която да обезопасява самото игрище.

Масово прозорците са счупени или просто ги няма, а на тяхно място има дървени плоскости, които са притиснати с шкафове от вътрешната страна. Също така разбрахме, че салонът НЕ е на училището, а вместо това е даден под наем на школа по народни танци "Body folk"; успяхме да видим малко от салона и видяхме, че той е на два етажа: долният етаж е сравнително празен и малък, таванът виси (издут е надолу) и е прикрепен с нещо като картон, вторият етаж не е салон, а е бил нещо подобно на дирекция с много стаи. В момента не се знае какво е, в какво състояние е нито на кого принадлежи.

Охраната на сградата ни посрещна и ни разказа за сградата, изтъкна "хубавите" ѝ черти и предимства. Показа единствено фоайето и малко от единия коридор. Вътре не беше чак толкова зле, но има течове, а вътре категорично супер много миришеше на мухъл. Отвън много ясно се вижда, че вътре в главната сграда стаите са празни, отрупани с някакви стари и неизползваеми предмети или под "ремонт", някои от прозорците бяха счупени, нямаше ги и отново бяха заменени с дървени плоскости, а някои от тях бяха с залепени бели листове (за рисуване).

Тези листове са залепени от учениците на ТОХА поради силното слънце и нямането на пердета или щори. Около училището прозорците бяха още по-зле, както и теренът, всичко беше много мръсно - имаше адски много счупени стъкла, боклуци от рода на бутилки от алкохол, матраци, пружини, части от телевизори и коли, които твърде вероятно са от сервизите до сградата, имаше много храсти, високи дървета, бръшлян и ученически пособия по земята. Всички стени са напукани и от тях пада боя и мазилка. Около сградата няма осветление, а ако е имало, то не работи - лампите са ръждясали и са наклонени, все едно ще паднат. През прозорците много добре се виждаше, че стаите са в окаяно състояние, празни са, нямат осветление, да не говорим за отопление и т.н.“ (б.р.-постът е дълъг)

И как се случва всичко
В четвъртък – 17 октомври 2024, директорът на ПГИИРЕ "Михай Еминеску" съобщава на съвет на учителите, че гимназията ще се мести, защото изтича договор за наем в сградата на 29-то СУ "Кузман Шапкарев". Учителите съобщават на децата. Тръгват слухове за предложение училището ни да бъде преместено в сградата на бившия Техникум по полимерни технологии, находящ се на адрес бул. Рожен 25. Сградата е необитаема от 2005 година. В момента от началото на тази учебна там са настанени "временно" 900 ученика от Техникума по туризъм.

България-Румъния
Румънската гимназия "Михай Еминеску" е открита преди 25 години по силата на договор между Румъния и България. В Букурещ има българска гимназия, която се помещава в сграда в историческия център на града от деня на откриването ѝ, докато Румънската гимназия в София до момента е сменила 4 административни адреса.

Разбира се, желанието на родители и учители е да се намери трайно решение на проблема със сградата, защото вторият срок наближава...

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.

Свързани новини