Отидете към основна версия

23 Юли, 2021 17:54, обновена 23 Юли, 2021 17:54 3 642 15

32-те Олимпийски игри са официално открити! (СНИМКИ)

  • олимпиада-
  • откриване-
  • церемония-
  • коронавирус-
  • тържество-
  • парад на нациите

Церемонията в Токио бе насочена главно към пандемията от коронавируса и справянето на света с нея

Снимка: БГНЕС

Официалното откриване на 32-рите Летни олимпийски игри в Токио приключи. Игрите, които преминаха през куп премеждия - пандемия от COVID-19, отлагане с една година, драстични противоепидемични мерки. За първи път форум под петте преплетени кръга ще се проведе без публика.

Началото на церемонията започна с 694 салюта за първите зари. След това домакините заложиха на ефектни изпълнения как спортистите успяха да съхранят себе си и здравето си по време на пандемията, тренирайки от дома, без своите треньори.

Основната роля в първия сегмент от откриването на Олимпийските игри беше отредена на Ариса Цубата - шампионка по бокс на Япония и медицинска сестра. По този начин домакините пожелаха да отдадат заслужено внимание на медиците, които в последната година бяха едни от най-важните хора в обществото - борейки се за живота на милиони по света по време на COVID-19.

Флагът на домакините от Япония беше внесен на Олимпийския стадион от четирима спортисти, здравен работник и човек в неравностойно поведение, предвождани от деца.

На трибуните присъстват 10 000 души официални лица, като на главната трибуна се появиха две от най-важните фигури - императорът на Япония Нарухито и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Организаторите на Игрите почетоха и паметта на загиналите от COVID-19 по време на пандемията чрез специално изпълнение “Тишината на гората”, последвано от минута мълчание в памет на жертвите.

В следващия сегмент от церемонията по откриването, озаглавен “Трайно наследство”, бяха представени традиционни неща от японската култура и местните традиции, като основно място беше отделено на дървообработването.

Един от най-оптимистичните сегменти по време на церемонията, която протича в по-минорно настроение заради липсата на публика по трибуните и заради множеството жертви от COVID-19 в последната година, беше озаглавен “Животът продължава” и целта му беше да отправи оптимистично послание, че въпреки множеството тежки моменти, хората трябва да продължат да живеят и да се усмихват, оставяйки зад гърба си всичко лошо, което е сполетяло тях и семействата им в последно време.

Парадът на нациите започна традиционно с флага на Гърция, носен от състезателката в спортната стрелба Ана Коракаки и представителят в спортната гимнастика Елефтериус Петруниас. Следващата делегация беше на олимпийския отбор на бежанците. Българите пък ще излязат под №152.

Знамето на България на церемонията по откриването на Олимпийския стадион внесоха най-титулуваната ни олимпийка - 49-годишната Мария Гроздева, носителка на пет олимпийски медала в спортната стрелба, два от които златни, както и 18-годишният плувец Йосиф Миладинов, който тази година прави най-успешната година в своята кариера - спечели сребърен медал на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство за мъже в Будапеща и две европейски титли за юноши в Рим - на 50 и 100 метра бътерфлай. Българската делегация не беше в пълния си вид, тъй като някои от състезателите още не са пристигнали в Токио, а гимнастичките са на лагер в Мураяма.

Олимпийската клетва се прочете едновременно от няколко от най-известните спортисти на домакините.

След парада на нациите последва един по-забавен сегмент “Единство в многообразието”, при който чрез специални кутии участниците в програмата оформиха логото на Олимпийските игри. Изключително ефектно подобна картина се появи и в небето над Олимпийския стадион, за която бяха използвани 1824 дрона.

Последва кратко клипче на придвижването на олимпийския огън, който беше внесен на Олимпийския стадион под звуците на “Болеро” на Морис Равел.

А най-важното събитие - запалването на олимпийския огън, беше поверено на тенис звездата Наоми Осака, носителка на четири титли от Големия шлем и №2 в световната ранглиста.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.

Свързани новини