21 Октомври, 2024 19:05 437 3

Българската федерация по биатлон отбеляза своята 40-а годишнина

  • българската федерация по биатлон-
  • годишнина-
  • церемония-
  • биатлон-
  • състезатели

На стилна церемония бяха отличени най-добрите състезатели

Българската федерация по биатлон отбеляза своята 40-а годишнина - 1
Снимка: БФ Биатлон

В най-успешния ни зимен спорт отбелязаха 40-годишнината на Българската федерация по биатлон

Валентина Димитрова и Георги Джоргов със специални бонуси за успехите през 2024 г., отличия и награди за най-заслужилите в историята, министър Глушков връчи паметен плакет за заслуги към българския спорт

Със стилна церемония Българска федерация по биатлон отбеляза 40-годишнината от основаването си и отличи най-добрите състезатели, треньори и деятели. На традиционното „Закриване на сезона“ бяха връчени Купа България и Купа Надежди и наградени с парични премии най-заслужилите през годините и призьорите от последните 12 месеца. На тържеството във Volvo Център София присъстваха спортисти, треньори, заслужили деятели и легенди на този спорт. Специален гост бе министърът на младежта и спорта Георги Глушков, който връчи на федерацията възпоменателен плакет за заслуги към българския спорт, след като поздрави хората от биатлона за тяхната дейност през периода и им пожела нови успехи.

Президентът на Българска федерация по биатлон Атанас Фурнаджиев също връчи на министъра паметен плакет като благодарност към държавата за помощта, след което поздрави призьорите и припомни най-големите успехи в 40-годишната история. За последните 4 десетилетия българският биатлон се утвърди като най-успешният ни зимен спорт, а равносметката в годината на юбилея предоставя на всички свързани с него поводи за гордост и национално самочувствие.

„За 40-годишната си история Българската федерация по биатлон записа успехи и изгради личности, част от които влязоха завинаги в спортната съкровищница на страната. Ръководството на федерацията изказва огромна благодарност и признателност към всички, спомогнали през годините за развитието и просперитета на българския биатлон,“ заяви Фурнаджиев.

В периода най-ярко блестят олимпийското злато на Екатерина Дафовска от Нагано 1998 с единствената българска титла в зимните олимпиади, бронзът на Ирина Никулчина от Солт Лейк Сити 2002, среброто от световно първенство на Цветанка Кръстева от Файстриц 1989 и на Владимир Илиев от Остерзунд 2019, бронзовите медали на Ива Шкодрева от Лахти 1991, на Катя Дафовска от Антхолц 1995 и от Осърбле 1997г., както и сребърните и бронзови медали от женските щафети от световните първенства във Файстриц 1989 и Холменколен 1990 и среброто от женското отборно състезание в Лахти 1991 г. България спечели десетки медали в различните състезания от календара на Международния съюз по биатлон.

Сред тях европейски титли на Ива Шкодрева, Екатерина Дафовска, Павлина Филипова, Радка Попова, Красимир Анев, Владимир Илиев, както и световна титла на Илиев от Лятното световно първенство в Чиле градище 2015, отличия от младежки първенства на Екатерина Дафовска, Нина Кадева, Кирил Василев, Ния Димитрова, Милена Тодорова и много други. Отбелязани бяха и световните титли и медали на младите ни биатлонисти в летния и зимния вариант на биатлона в последните няколко сезона. Бяха отличени и треньорите Венцеслав Илиев, Николай Болчев, Николай Захаров (посмъртно), Йордан Пенчев, Боран Хаджиев, Борислав Панков.

В 40-годишната си история България бе домакин на Световно първенство за мъже и жени през 1993 г в Боровец, на два кръга за Световната купа, наред с това прие участниците в две европейски първенства през 2007 и 2013 г в Банско. През 2004 г във Варна се състоя Конгрес на международния съюз по биатлон (IBU).

В момента БФ Биатлон изгражда млад отбор с перспектива към следващите няколко олимпийски цикъла. Първите резултати от този процес вече са на лице със световни титли и отличия на младите ни биатлонисти в летния и зимния вариант на биатлона при младежи и девойки през последните няколко сезона: европейска титла от Поклюка и сребърен медал от Световното първенство в Солт лейк сити на Благой Тодев през 2022 г, медали от Европейското първенство през 2023 г на Тодев и Лора Христова в Мадона. Бронзов медал на Валентина Димитрова на Световното първенство в Отепаа тази година.

През последните две години българският биатлон спечели всички световни титли в летните дисциплини при девойките. Това лято в Естония Валентина Димитрова взе златото в спринта и преследването, а Лора Христова триумфира в суперспринта и стана вицешампионка в преследването. Миналата година Лора Христова спечели три световни титли - в суперспринта, спринта и преследването по време на летния шампионат на планетата в Осърбле 2023, там Валентина Димитрова заслужи бронз в спринта. През януари тази година на младежката Олимпиада в Гангуон, Южна Корея Георги Джоргов бе най-добре представилият се от всички български спортисти с 4-о място в индивидуалния старт и 5-о място в спринта.

Много авторитетна бе и последната визитата на президента на Международния съюз по биатлон (IBU) Оле Далин и на Дагмара Герасимук - директор по развитието на централата, които през май месец бяха у нас за да подкрепят евентуалната кандидатура на България за домакин на Младежки олимпийски зимни игри през 2028 г. и заради организираната в Банско Конференция на страните членки на IBU от Южна Европа. Напоследък България е сред най-активните членове на Международната федерация(IBU), а от три години олимпийската шампионка от Нагано 1998 Екатерина Дафовска е сред най-авторитетните членове на Изпълкома на IBU.

От няколко години новото ръководство на Българската федерация си постави за цел трайно завръщане на българския биатлон в световния елит – както с постиженията на нашите състезатели, така и с домакинство на големи първенства и купи чрез подобряване на спортната база и инфраструктурата. Привлечени бяха нови спонсори, осигурени бяха оптимални условия за подготовка и състезания, но предстои много работа за надграждане, защото биатлонът е спорт, който изисква тренировки всеки ден.

Специални премии за значими успехи през сезона днес бяха връчени на Валентина Димитрова и Георги Джоргов.

На днешната церемония Екатерина Дафовска - една от иконите на българския спорт, отправи послание към присъстващите и бъдещите си наследници. След това призьорите получиха своите трофеи, връчени им от Фурнаджиев, а Церемонията завърши с разрязването на юбилейна торта и обща снимка за спомен от тържеството.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скиор

    5 0 Отговор
    Боран Хаджиев е най добрия кмет и треньор легенда в биатлона.Жив и здрав да е и само напред на община Чепеларе.
  • 2 Дюдю

    4 0 Отговор
    Да не забравяме и първите ни олимпийски биатлонисти още преди създаването на федерацията. Христо Маджаров и Илия Тодоров - 1976 последните олимпийски игри на които са се използвали бойни пушки.
  • 3 немо

    2 4 Отговор
    И какво честват? успехи от преди 20-30 години, че и повече. А за последните години го карат само на "млади надежди" и градене на отбор за бъдешето. Това бъдеше обаче никога не идва. Важното е да се съберат една хора, да хапнат да пийнат и това е. Този спорт, както и много други върви към изчезване в последните години