Отидете към основна версия

6 478 16

Шотландци изобретиха течна батерия, която се зарежда за секунди

  • батерия-
  • акумулатор-
  • ръжда

Учени от Университета в Глазгоу твърдят, че са създали прототип на течен акумулатор, който позволява зареждането на електромобил за броени секунди. Разработката има потенциала да извърши революция в автомобилостроенето без да налага съществена модернизация на съществуващата инфраструктура, съобщава BBC.

Технологията използва метален окис, наречен от изследователите "екзотична ръжда". Когато бъде добавен към вода, той генерира достатъчно електричество за задвижването на автомобил.

Щом зарядът се изтощи, водачът трябва просто да източи сместа от резервоара през дюза и да зареди нова, както се сипва бензин или дизел. Цялата операция може да се извършва на съществуващи бензиностанции с минимални модификации на оборудването.

Според ръководителя на проекта Лий Кронин новият алтернативен източник на енергия може да генерира достатъчно енергия за изминаването на съпоставим пробег с конвенционалните автомобили с ДВГ. Освен това "ръждивата" батерия не остарявала бързо като сега използваните и с достатъчно усъвършенстване можела да произвежда дори повече енергия от тях. Технологията била подходяща и за електроснабдяване на домове.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини