Отидете към основна версия

10 Декември, 2018 18:03, обновена 10 Декември, 2018 18:03 40 572 78

Как да изберете моторно масло за колата?

  • моторно масло

Принципно, всеки производител оказва точното масло, с което трябва да се кара определен двигател. При по-износени агрегати обаче този показател се променя и за целта трябва да се доверите на майстора, поддържащ автомобила. Днес по-голяма част от автомобилите се движат със синтетично масло. Този вид моторни масла са по-щадящи за двигателите, като са и по-устойчиви на резки температурни промени. Що се отнася до климатични условия обаче, точното масло може да се избере според описанието на продукта.

Вискозитетът на моторното масло е характеристиката, която се смята за най-важна при този вид смазочни течности. Той се определя по класификацията SAE, а това, което всеки трябва да знае, е, че колкото е по-течно маслото, толкова е по-устойчиво на отрицателни температури, но в същото време по-рядкото масло износва повече двигателя през горещите дни от годината.

Гъстото масло става почти на грес при ниски температури, но пък смазва добре през лятото. Всяко моторно масло има цифрови индекси, които могат да ви подскажат много. Така например буквата W (Winter) показва до каква минусова температура работи въпросната смазочна течност. За да разберете точните градуси на допустима работа през зимата, трябва от цифрата пред W да извадите 35. Така например при маркировка 10W, максимално допустимата температура на работа е минус 25 градуса по Целзий (10−35 = −25).

Горната граница на работа на маслото може да се разбере от последната цифра. От нея трябва да се извади числото 5. Например, ако индексът по SAE e 50, то смазочната течност работи до плюс 45 градуса по Целзий (SAE 30 е до +25 градуса, SAE 40 е до +35 и т.н.). Всичко това означава, че за по-топло време могат да се използват масла с индекс 20, 30, 40, 50, 60, а за зимата - 0W, 5W, 10W, 15W, 20W. Има и моторно масло, което се счита за всесезонно. То се обозначава с индекс 0W-40. То може да се използва при температури от −35 до +35 градуса по Целзий.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.

Свързани новини