Отидете към основна версия

13 Март, 2019 12:32, обновена 13 Март, 2019 12:32 96 540 39

Кога трябва да се изключва ESP-то

  • esp-
  • съвети

Вече почти няма съвременни автомобили без наличието на електронни помощници. Електронната стабилизираща програма (Electronic Stability Program) или съкратено ESP е един от тези компоненти, които вече са задължителни при всички нови автомобили.

Тази система не е нова, но пък непрекъснато се усъвършенства. Появява се за първи път през 1995 година на Mercedes-Benz CL600, а днес е налична и в най-евтините нови автомобили, продаващи се у нас и в Европа.

Основната ѝ функция е да задържи праволинейното движение на колата при рязка маневра или подхлъзване. Ефектът се постига от съвместна контролирана работа на датчиците на ABS.

Електронният блок на ESP-то сравнява изходната траектория с ъгъла на завоя и въртенето на волана и при възникване на разлики подава сигнал към ABS-а за включване на едно или повече от колелата.

Освен това системата отнема част от газта и намалява скоростта на автомобила. В повечето случаи тези действия са особено полезни, но както всички знаем в автомобилите има бутон, който частично или напълно изключва ESP-то.

Той трябва да се използва единствено при движение с ниска скорост и при изкачване на по-стръмни наклони със сняг, кал или пясък. Именно тогава електрониката може да се активира, когато водачът не желае. С други думи ESP-то се изключва, когато е необходима пълната тяга на автомобила.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 41 гласа.

Свързани новини