Отидете към основна версия

35 239 21

Разни автоматици и техните съкращения

  • съвети-
  • скоростна кутия-
  • автоматична трансмисия

DSG, EAT, CVT - зад тези на пръв поглед еднакви съкращения се крият агрегати с доста различни технологии. Всички те са автоматизирани трансмисии, но действат по различен начин. Ето и какво означават съкращенията на някои от най-популярните автоматизирани скоростни кутии за автомобили.

DSG

Абревиатурата DSG разшифрова като Direct Shift Gearbox, което най-общо казано означава трансмисия с непосредствено превключване на предавките. Тези роботизирани скоростни кутии се използват от концерна Volkswagen.

EAT

EAT или Efficient Automatic Transmission (ефективна автоматична трансмисия) е класически хидромеханичен автомат, монтиращ се на модели от марките Peugeot, Citroën и DS. От известно време с подобни скоростни кутии се оборудват и новите модели на Opel, които станаха част от PSA.

EDC

EDC означава Efficient Dual Clutch (ефективно двойно сцепление). Тези роботизирани скоростни кутии се монтират на автомобили с марките Renault и Dacia. Разработката им е дело на компанията Getrag (сега известна като Magna PT).

DCT

Още една абревиатура, под която се крие роботизирана трансмисия с два съединителя. DCT е съкращение от Double Clutch Transmission и е съвместна разработка на алианса Hyundai/Kia и германската фирма LuK.

CVT

Това е вариаторна скоростна кутия, а съкращението CVT идва от английското Continuously Variable Transmission. В превод - безстепенна скоростна кутия. Вариаторните трансмисии са особено разпространени при японските автомобилни производители.

DKG

DKG или Doppel Kuplung Getreibe представлява робот с два мокри съединителя, монтиращ се на някои модели на BMW и MINI. Основният недостатък на тази трансмисия и, че не може да предава въртящ момент по-висок от 300 Нм.

TCT

TCT (Twin Clutch Transmission) е суха роботизирана трансмисия, разработена от Fiat Powertrain Technologies. Такава скоростна кутия се среща на хечбекове като Alfa Romeo MiTo и Giulietta.

PDK

Роботизирана трансмисия с мокри съединители. Монтира се на автомобилите с марка Porsche, а съкращението PDK означава Porsche Doppel Kuplung. Има варианти както със седем, така и с осем предавки.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.

Свързани новини