Last news in Fakti

23 Юли, 2019 17:49 118 975 82

Ако заредите бензин в дизелов автомобил

  • бензин-
  • дизел-
  • съвети
Ако заредите бензин в дизелов автомобил - 1

При някои автомобили тази операция не е възможна заради различията в диаметъра на "гърлото" на резервоара, но не при всички е така. Зареждането на бензин в автомобил с дизелов двигател не е често срещано явление, но се случва. Било то от грешка на бензинджията или пък от ваша такава. Вариантите при това положение са няколко. Ако резервоарът е почти празен и го напълните с бензин, то колата ще запали, защото в системата все още има дизелово гориво. Ако се усетите навреме и загасите двигателя няколко минути след като сте го стартирали, то сериозни проблеми няма да има.

Трябва обаче да извикате пътна помощ, да закарате колата в сервиз, където да източат и промият резервоара. След което се налива нафта и се обезвъздушава системата. И това е най-добрият вариант за вас. Ако обаче не се усетите навреме за грешката, която сте допуснали и сте напълнили почти празен резервоар на дизелов автомобил с бензин и карате няколко километра, то ще трябва, освен гореописаните процедури, да се направи "промивка" на горивните магистрали и да се смени горивния филтър, но и това не е най-лошият изход за вас и за вашия автомобил.

Най-сериозни проблеми идват в случаите, когато в резервоара има известно количество нафта и тя бъде смесена със значително повече литри бензин. Автомобилът ще запали и ще потегли, но моторът постепенно ще започне да губи мощност, ще издава странни шумове, а температурата му бързо ще започне да се покачва. При тези ситуации често се налагат капитални ремонти на главата, а не е изключено да се стигне и до т.нар. основен ремонт. Така че ако наскоро сте си купили дизелов автомобил, а преди това сте карали дълго време бензинов, бъдете внимателни, когато зареждате гориво.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 137 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марто

    168 15 Отговор
    Макар, че сега ще се изкажат всякакви "капацитети" по темата, това се случва и на най опитните водачи и подсещането не е никак лошо. Трябва да се внимава.

    Коментиран от #51

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анонимен

    119 35 Отговор
    Ако караш на газ няма как да сбъркаш

    Коментиран от #20, #35

  • 4 Емил

    81 21 Отговор
    Очаквам статия: Какво ще се случи ако заредите дизелов автомобил с пропан-бутан!

    Коментиран от #17, #29

  • 5 onq s konq

    70 20 Отговор
    Язе веднъш се обърках и сипах на беенвето бензин и то направо литна ема за мене не е рентабилно штото принципно си намирам нафта на тънки пари а бензин нема откъде
  • 6 Няколко л на цял резервоар не са фатални

    89 12 Отговор
    Масово зимата в големият студ хората си слагат по няколко литра: я светилна газ, а бензин, и комън рейл и помпа дюзата го издържат това. Малко повече детонации но чак да се скапе мотор от няколко литра не. То като се замислим какво е качеството на горивата в България, май всичко си идва на мястото.... След 500 км на север или на запад от България всеки автомобил рязко започва да гори поне с 0.5 л по-малко при абсолютно едни и същи скорост и натоварване...

    Коментиран от #12

  • 7 Лъчо

    28 5 Отговор
    Съвет как да източим собствено ръчно горивото?

    Коментиран от #61

  • 8 У ПЕРНИК Е ТАКА

    50 39 Отговор
    Ако не ти харесва как ти върви голфо (2-ка и 3-ка) на дизел, сипваш нафта, преебаваш моторо, сменяш го с бензинов от GTI и фърчиш после! Аз така направих с моя Голф 3 дизел - нервирах се, сипах му нафта, скапах мотора и сега е с VR 6, а допълнително му ръгнах и турбина! Летим, баце, летим сега!

    Коментиран от #9

  • 9 Порно Актьор

    105 8 Отговор

    До коментар #8 от "У ПЕРНИК Е ТАКА":

    И като се събуди, какво стана ? Бит, целия у нафта и с винкел в г.за !
  • 10 Ицо

    55 3 Отговор
    Като нищо някоя жена може да обърка и да сипе бинзин в дизела. лошото е, че тези статии не ги четат жени, а трябва.

    Коментиран от #79

  • 11 Шансу Имамов

    40 16 Отговор
    А ако заредя теслата с бензин какво ще стане,нищо не казвате.

    Коментиран от #18, #25, #33

  • 12 Караиванов

    27 15 Отговор

    До коментар #6 от "Няколко л на цял резервоар не са фатални":

    Масово не си слагат няколко литра, правят го прошляците, които нямат пари за добавки. В статията обаче (ако беше прочел щеше да разбереш) пише: "когато в резервоара има известно количество нафта и тя бъде смесена със значително повече литри бензин." Пробвай на твоята кола като си толкова ербап.

    Коментиран от #66

  • 13 пълна тъпня

    43 54 Отговор
    Абе дизела си е катраник,това е двигател предимно за трактори.

    Коментиран от #70

  • 14 Бензин на нафта

    39 5 Отговор
    Преди много години сложих на бензинов Голф двойка нафта и минах над 100 километра докато се усетя какво става. Източих резервоара Сипах бензин и колата продължи още дълго дълго време

    Коментиран от #57

  • 15 Митко

    37 0 Отговор
    До 10% светилна газ, смесена с дизелово гориво не е проблем, а даже е препоръчително зимно време, защото и двете горива да със сходни характеристики като цетаново число, вискозитет, налягане на наситените пари, фракционен състав и т.н. Не е същото с бензина, който предизвиква твърда работа на дизелови двигатели, защото той трябва да има голяма детонационна устойчивост, което е обратно на дизеловото гориво.Що се отнася до добавките, възпиращи коагулацията на парафиновите въглеводороди, то те са хубаво нещо, но гаранция за това какво има в опаковката няма. Има търговски представителства и е хубаво да се вземат от вносителя директно. Иначе светилната газ е най- достъпно и сигурно. Не става въпрос за пари, а за сигурност.

    Коментиран от #44

  • 16 124

    4 24 Отговор
    124 2,5 td 136hp 30 l 95 i se usetih doliah s disel i nihto ne stana imah i m10d kam 4l sipah i teh puhehe sa strah no nikakvi problemi

    Коментиран от #40

  • 17 Той

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Може,само че с метан-има много в БГ!
  • 18 Тесларов

    15 11 Отговор

    До коментар #11 от "Шансу Имамов":

    Ще изгориш жив,тя и без да и слагаш бензин или нафта се самозапалва!Караш 50км. бързо и после спираш да се охлади със риск да не се самозапали под задникът ти.
  • 19 Светлин

    26 1 Отговор
    Имах Дайхатсу шарад на което сипах бензин, причините наяма да обяснявам. Имаше около 15л.дизел сипах около 10 л. бензин докато се усетя. Колата си я карах още 2 години и не забелязах да има проблеми. Годината е 93.Незнам обаче на съвременните автомобили как би се отразило.
  • 20 Тошо

    16 5 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Що бе братче нали си спомняш случая с онзи ,$иганин дето зареди метан във пропан-бутанова бутилка на някакъв автомобил и май газаджията дето го зареждал умря. Така че "Специалисти" дал Господ

    Коментиран от #50

  • 21 Вин Дизел

    23 4 Отговор
    Дизел в бензин не е толкова фатално, но обратното е ,тъй като дизела има смазочни качества, а бензина е сух.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Случва се

    24 3 Отговор
    Вчера бутахме такъв. Източихме резервоара. Източихме системата и common rail-a . Сипахме нафта и тръгна. Разсеян шофИор.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бат.Влад

    23 2 Отговор
    Аз пък ЗАЗа си го карах с КЕРОСИН

    Коментиран от #30

  • 27 Пламен

    19 3 Отговор
    Преди няколко години бях в сервиз на Опел за обслужване, когато дойде една жена в сервиза с оплакване че по погрешка е заредила бензин вместо дизел. Беше минала около 30 км така, а най фрапиращото беше, че е напълнила цял резервоар. Направиха ѝ промивка и всичко беше ок. Колата беше лизингова Астра.

    Коментиран от #28

  • 28 Глав. Прок. Ив. Гешев

    17 4 Отговор

    До коментар #27 от "Пламен":

    А нея промиха ли я едно хубаво, че да й дойде акъла после и повече така да не прави?!?!
  • 29 куку руку ку

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Има такива системи, още от 60-те години на 20-ти век, но работят със смесено гориво- 40% нафта и 60% LPG. A бензин вместо дизел, просто ГНП ще се пришлайфа и...

    Коментиран от #48

  • 30 куку руку ку

    5 7 Отговор

    До коментар #26 от "Бат.Влад":

    С коресилин може (и аз съм карал 91-ва година по време на кризата), но с керосин няма да работи. То е все едно да сложиш нафта, просто не се запалва. Керосинът си е газ за газени ламБи, но рафинирана.

    Коментиран от #46

  • 31 Отворко

    15 1 Отговор
    Тази процедура я направих сам.На бензиностанцията си заредих,изнервен от чакането,влязох да платя и потеглих.След 3-4 километра колата ми угасна по инерция.Включих на скорост и тя запали.След километър тя обаче угасна и на скорост.Пусках я на скорост да запаля ,но не искаше...И се сетих ,че покрай нервите на бензиностанцията ,съм сипал бензин вместо дизвел в съотношение 2:1.Източих резервоара и сипах чист дизел.Разминах се на косъм без ремонти.
  • 32 Климбо

    20 2 Отговор
    Пълниш догоре с дизел и бегаш! Никакъв проблем!
  • 33 Учуден

    25 0 Отговор

    До коментар #11 от "Шансу Имамов":

    Как какво?! Теслата я хвърляш ,а дръжката й си завираш в зад * ника.Така ще развиеш енергия за да подкараш таралясника си.
  • 34 Бедняка.

    8 4 Отговор
    До коментар #13 ела да те повозя в моя трактор. Сигурно ша напълниш памперса
  • 35 Бензинджия

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    ВНИМАНИЕ!!! АКО СЕ СЛУЧИ.ПРОСТО "ПОРУШАВАТЕ" БЕНЗИНА С ДВУТАКТОВО МАСЛО С ДОСТАТЪЧНИ КОЛИЧЕСТВА.
  • 36 Чиста реклама

    1 8 Отговор
    М да нема проблем.колите са смарт.корекция по детонационен датчик. Иначе тотал щета.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ПЕРНИШКИ ГОУФ

    23 1 Отговор
    А Я ПА СИ КУПИХ ЕДНА ЛЕПЕНКА "Diesel" ОТ ИЛИЯНЦИ И СИ В ЛЕПНАХ НА ВРАТИЧКАТА НА РЕЗЕРВОАРО
  • 39 Ганчо

    26 1 Отговор
    Миналата седмица обърках мъркуча от колоните и на дизелов бус Ситроен заредих 10л бензин, усетих се на време и спрях. Налях 1л двутактово масло и после допълних до горе резервоара с още 60л нафта. Никакви проблеми, върви си като ракета и ох не казва 😃
  • 40 Русев

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "124":

    Кво каза,кво?
  • 41 Един

    4 1 Отговор
    Радо, Радо ...
  • 42 тоз

    14 1 Отговор
    Руския танк Т 34 може да работи на дизел,бензин и керосин същото е и с КАМАЗ Тигър.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Коментара

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Митко":

    Преди години имах една дизолава кола, зимно време правех същото - 10% светилна газ + 5л бензин на 50л. дизел. На колонката момчетат ме питаха по десет пъти " ама бензин ли?". Общо взето почти няма разлика с повечето добавки като състав, а знаеш какво слагаш. После от мързел купих една бака Бардал иначе рецептата е желязна.
  • 45 Ааа

    10 0 Отговор
    Преди 5 години по погрешка сипах около 10л бензин (100 октана),след като се осетих долях до горе с нафта и няколко капачки масло,колата не е правила проблеми след това и все още си я карам.Колата е Леон Купра 1.9tdi
  • 46 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #30 от "куку руку ку":

    Добрият стар дизел работи и с олио , керосин, трансформаторно масло и др .подобни
  • 47 Borislav Popov

    12 6 Отговор
    Аз за бензин с дизел не знам, но знам какво става, като на бензиновия автомобил, вместо бензин му налееш магарешка пикоч от Лукойл, направо става джумбарлак с домати !

    Коментиран от #58, #68

  • 48 Емил

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "куку руку ку":

    Знам, изкарах доста години в мотокарния в Пловдив! Правехме ги като заместители на електрокари за затворени помещения. Газта може да стигне до 80%!
  • 49 Майстор

    8 2 Отговор
    За зимата препоръчвам на всеки 10л нафта слагайте 1л бензин и на цялото количество на литър по 7 8гр двутактово масло!!!
    НЕ СЛАГАЙТЕ ДОБАВКИ ЗАЩОТО 99% СА МЕНТЕТА В БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #81

  • 50 Дидо

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Тошо":

    Изобщо виждал ли си накрайниците за LPG и CNG? Ако заредиш едното на другото те признавам за адски тъп и силен

    Коментиран от #52

  • 51 ЕКСПЕРТА

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Марто":

    ПОДГОТВЯТ НИ ВЕЧЕ ЗА ДИЗЕЛИТЕ КОЙТО ИЗРИТАХА ОТ ЕС.ЯВНО ЩЕ ГИ ЕСПОРТИРАТ У НАС,Е ПОНЕ ЩЕ ИЗТРЕБИМЕ КОМАРИТЕ.
  • 52 Тошо

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "Дидо":

    Дидо , преди да ме квалифицираш вземи и се разрови малко . Това се случи преди около 3 години мисля , $иганина беше сложил на кочината си накрайник за метан но тръбопровода беше свързан към обикновена LPG бутилка щото бил чул , че на метан е по-евтино. И мога да те "Осветля" , че управлявам CNG автомобили от 2007 до сега така че съм наясно със зареждачките на метан и пропан-бутан.
  • 53 Мишо

    5 0 Отговор
    Явно доста са се обърквали на бензиностанциите, съдейки по коментаринте, така, че статийката е полезна.
  • 54 Инж химик

    1 1 Отговор
    Голяма мъка ей :D
  • 55 Анонимен

    3 0 Отговор
    Топ гиър правиха такъв експеримент с една Астра- бензинова с дизел и обратното, нищо не и се случи, караха си ги и по пистата. После заредиха правилното гориво и пак си заработиха нормално.
  • 56 Гъзьо

    3 0 Отговор
    Радо пак се изцепил кат чеки@ на мокър песък.......
  • 57 Все тая

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бензин на нафта":

    Хахахаха ти вярваш ли си? Много ми е инъересно тая нафта как се е запалвала в цилиндрите? Ако сложиш дизел в бензинов двигател, ще работи докато изразходи бензина в горивната магистрала.
  • 58 Дъртак

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Borislav Popov":

    Налей от ЕКОто нещо, че да видиш квой айрян без кисело млеко!!
  • 59 Видях...

    2 1 Отговор
    Един човек си наливаше в колата с бутилки гориво, какво значи тоеа...!?
  • 60 Летец

    3 1 Отговор
    Ами ако му сипем керосин?
  • 61 Месечко

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лъчо":

    Ма през ауспуха е най-пряко....
  • 62 гост

    1 3 Отговор
    Големи експерти тук бе,рецепти всякакви предлагате,голяма сте работа!Все си мисля че е по добре да четете какво казват специалистите на които това им е работата,а не да ръсите акъл наляво и надясно.Човек е това което е направил,а не това което е казал.
  • 63 шофьорът

    5 0 Отговор
    Пробвах 10 литра олио и 10 литра нафта. Получи се био дизел и вървеше без проблем. Форд 1.8 тд 90 коня...И все пак това беше само експеримент!
  • 64 Даниел

    4 0 Отговор
    На мен ми се случи, смених си тъкмо колата от ензин на дизел и си заредих сам 10 литра бензин по навик, след като разбрах, а то се разбира веднага като тръгнеш, е зскарах едвам едвам до близката бензиностанция и е заредих до горе с дизел след което се прибрах София-Пловдив като при всяко намаляне изгасваше и така карах 5 6 дена докато не се изчисти сама от бензина
  • 65 Сандокан

    9 0 Отговор
    Ей незнам колко от вас помнят опашките за гориво 89-91г. обаче Москвичът на баща ми го карахме смес бензин ,ацетон , газ за горене в съотношение „на око” просто нямаше горива, но това животно не подбираше ,хълца , рита но вървеше при нужда и първак гореше!!!
  • 66 Пеев

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Караиванов":

    Братле слагай си добавки в дупето тоз шемет се пак е казал нещо вярно но се слага примерно на 10 литра нафта половин литър бензин мамино синче
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Borislav Popov":

    Съско ти само от Козяк ли зареждаш ра? Сподели къде го намираш тва качествено гориво.
  • 69 Борис

    1 0 Отговор
    Обаждаш се на Али и го питаш какво да правиш! Той ти казва - слагаш нафта до горе + 1 литър двутактово масло и караш :)
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 100

    0 2 Отговор
    А ако сипа ракия? ;)
  • 73 Жоро Тунджата

    2 0 Отговор
    Ако сте сипали 1/4 или 1/3 от резервоара с бензин, няма нищо страшно. Допълвате останалите 3/4 или 2/3 с нафта и си карайте спокойно.Нафтата детонира и пали бензина, и по този начин хем ще усвоите горивото,хем ще прочистите горивната система от натрупани парафини от нафтата.Това зимно време е особено препоръчително да се сипва от 15% до 30% бензин в нафтата, защото при ниски температури лошата нафта,която има доста парафини в нея,и които замръзват(втвърдяват се) - бензинът ги разтваря и двигателят работи нормално и задоволително.

    Коментиран от #74

  • 74 Все тая

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Жоро Тунджата":

    И кво викаш, нафтата възпламенява бензина? Доообре. Айде като научиш какво е октаново и какво цетаново число да кажеш пак. Защото бензина спомага за вдигането на цетановото число на дизела. Във всички добавки за дизел има керосин точно за тази цел. Ама....
  • 75 Бай Никой

    3 0 Отговор
    Имах такъв случай на известна верига бензиностанции по тяхна вина в гаранционен автомобил.Колата просто си умря след 300 метра.Върнах се с касовия бон,видяха всичко на камерите,оставих им ключовете и след 2 дена ми я върнаха изправна и с пълен резервоар,отделно поднесоха извинения.Досега все там си зареждам.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Гери

    1 1 Отговор
    Здравейте!Явно съм единствената жена прочела статията и вс. коментари до край. До скоро карах alfa156 1.9 dizel,и "за темата"- мъжът ми понеже кара бензинов дв. Се е объркал при смяна на автомобила 🤔😏😤беше сипал около 15 литра бензин.За щастие в резервоара е имало доста гориво, и е нямало сериозни последици, но наистина издаваше станен звук.Това доста ни притесни но ми казаха да добавя качествено гориво -до пълен резервоар и пр. беше решен🤫😁Може да зв. странно, но мисля че след това колата стана някак си по барза.
  • 78 Торнадо77

    0 2 Отговор
    До ,,пича" с ТЕСЛАТА. Абе пич,от коя железария си купи ТЕСЛАТА?
  • 79 Относно жените

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ицо":

    Еми аз съм жена и чета тази статия, точно защото приятеля ми сипа 32л. бензин в дизеловата ни кола!! Въпросът ми е на 5-6 л. дизел в колата тези 32л. бензин, ако допълня резервоара до 65л. с дизел, ще има ли проблем? Колата ми е audi a4 2007г.- 2.0
  • 80 Да ви се И ва таковам

    0 0 Отговор
    И "" Разбирачи'' ИЗДУХАНИ! !! ЕДНИ И СЪЩИ СМОТАНЯЦИ Безработни, Пенсионери, Инвалиди физически и в Главата ПИШАТ ТУК ПО ВСЯКА ТЕМА.... УУУууууу. БЕЕЕЕЕЕ.! ! !
  • 81 До жените и други

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Майстор":

    ПРОБЛЕМА Е В ГЛАВИТЕ ВИ КУХИ. НА ТЕЗИ ДО ВАС СЪЩО!!!!!!!
  • 82 Митко

    0 0 Отговор
    Карам мерцедес мл400 и съм объркал призареждането вместо да заредя навфта сипах 20 литра безин на почти празен резервар.. И сега вмометга се намирам във чехия..