Отидете към основна версия

9 086 24

Един от способите, помагащи ни да открием некачествени спирачни накладки и "ментета"

  • спирачки-
  • накладки-
  • ментета-
  • съвети

Не всеки водач разбира, когато има някои отклонения в режима на триене на "феродото" върху диска. Сега ще ви обърнем внимание на един лесен способ за проверка, който може да ви подскаже, че накладките не са качествени. Ако забележите, че джантите не се цапат с черно, графитоподобно вещество доста време след подмяната на накладките, това може да е признак, че те не са качествени.

Накладките може да не са износени, но материалът им да е с лошо качество. А такива накладки "ментета" се предлагат в много магазини у нас. Това най-често води до преждевременно износване на дисковете, но по-опасното е друго.

Ако фрикционният материал се окаже с лошо качество, при  продължителното загряване, провокирано от спускане по наклон, например, освен всичко останало, повърхността му ще се „полира“, като това ще доведе до рязко намаляване на ефективността на спиране.

В екстремна ситуация този ефект може да се превърне във фатално обстоятелство. Водачът трябва да  объща внимание на тези отклонения в работата на спирачната система и трябва незабавно да предприеме мерки за отстраняване на неизправностите. В противен случай следващото му пътуване може да е последно.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини