Отидете към основна версия

6 759 8

Най-лекият електрически велосипед

  • електрически велосипед-
  • гинес

Иновацията тежи само 6.8 килограма

Един от основните проблеми с електрическите велосипеди винаги е била тяхната маса - поради тежките батерии, такива байкове винаги са тежали много. Сега обаче един нов електрически велосипед, наречен Freyc, доказва, че създаването на наистина лек ел. байк е напълно възможно.

Теглото му е само 6.8 кг! Това колело е създадено от немския машинен инженер Денис Фрайбург. И вече е влязло в Книгата на рекордите на Гинес като най-лекия електрически велосипед. "Електричката" е базирана на стандартния въглероден пътен велосипед Merida Scultura.

Освен това Денис Фрайбург използва лек карбон в каплите, вилките и в самата рамка. А някои от частите (например педали) са отпечатани на 3D принтер. Електродвигателят произвежда мощност от 600 вата (0.8 к.с.), но той е изкуствено ограничен до 250 вата. Това позволява на велосипеда да пътува в електрически режим със скорост до 25 км/ч (въпреки че, ако ограниченията бъдат премахнати, електрическото колело ще може да ускори до 48 км/ч).

А двигателят се захранва от малка батерия, разположена на мястото, където обикновено е прикрепена бутилката с вода (кутията на батерията също е отпечатана на 3D принтер). Масовото производство на такива велосипеди за сега не стои на дневен ред, но фактът, че електрически велосипед може да тежи по-малко от 7 килограма, предполага, че такива колела ще се появяват все по-често.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.

Свързани новини