Last news in Fakti

14 Ноември, 2021 11:30 5 522 17

Ел. велосипед с радар и гласово управление (ВИДЕО)

  • електрически велосипед-
  • urtopia

Автономният обхват е от 50 до 130 км, в зависимост от стила на шофиране, пътната настилка и терена

Ел. велосипед с радар и гласово управление (ВИДЕО) - 1

Стартира един интересен проект, на платформата за краудфандинг Indiegogo, за производство на електрически велосипед. Името му у Urtopia и е предназначен за използване в градска среда. Основните предимства на новия велосипед са неговото ниско тегло и достъпна цена. Изцяло въглеродната рамка на Urtopia намалява теглото на велосипеда до 13.6 кг. В същото време цената на новите артикули е повече от два пъти по-ниска от подобните модели на пазара.

Интелигентната система за управление на Urtopia е представена от компактен LCD дисплей с четец на пръстови отпечатъци. Оптимизираната система за осветление не заслепява другите участници в движението. Велосипедът поддържа гласово управление, докато двата микрофона са оборудвани и със система за потискане на шума, която осигурява защита най-вече от вятър при предаване на гласовите команди.

Интересно решение е, че задната капла на велосипеда се следи от радар за милиметрови вълни Garmin Varia Radar, който открива приближаването на други превозни средства към Urtopia и информира потребителя за това чрез вибрация на кормилото.

Електрическият тракт на Urtopia се състои от електродвигател с мощност 250 W . Батерията с капацитет 360 Wh осигурява автономен обхват от 50 до 130 км, в зависимост от стила на шофиране, пътната настилка и терена. За европейските потребители максимална скорост е ограничена на 25 км/ч, а за купувачи от САЩ и Канада - до 32 км/ч.

Електрическите кабели, както и GPS сензорът и жироскопът, са разположени вътре в рамката на велосипеда, която, както вече споменахме, е изработена от въглеродни влакна. Налични са и специални системи за да предпазят Urtopia от кражба, както и да определят местоположението на ел. велосипеда.

Инвеститорите, участващи в проекта за краудфандинг Urtopia, ще могат да закупят иновацията за $1 999 (цената на подобни съществуващи модели започва от $4500). В продажба на дребно Urtopia ще се продава на дребно за $ 3999. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обикновен

    5 3 Отговор
    като му гледам големия преден венец и малката зъбчатка на задното колело, този велосипед е с една скорост, демек за равен терен!

    Коментиран от #8

  • 2 zeus

    13 1 Отговор
    360Wh означава, че батерията 10Ah 36V. С такава батерия ако сте 50 кила може да минете само на електричество към 40 километра, а ако тежите повече или карате по-бързо много по-малко. Колело с подобни характеристики може да си вземете от китайците и за 600 долара, е, няма да има радар, но ще има скорости :)
  • 3 Да бе

    10 1 Отговор
    У нас са малко хората, които ще си купят колело за 4000 долара

    Коментиран от #7

  • 4 Толераст

    5 5 Отговор
    Добре е и седалката да става вертикална .
  • 5 Дедо

    3 2 Отговор
    Къде мога да си купя такъв велюсипет ?
  • 6 Дженд електрик

    5 1 Отговор
    А седалката може ли да се маха и дебела ли е подседалната тръба?
    За едни приятели от вело клуб "Огнените пeдaли" питам.
  • 7 наблюдател

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе":

    не си прав. знам доста народ, при това с умерени доходи, за които коуеуото е нещо специално. и хвърлят доста пари по него.
  • 8 Ти май не разбра

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "обикновен":

    Това е електрически велосипед и педалите са само за подпомагане на електродвигателя и ако искаш да въртиш. Останалото се върши от електромотора. Дори има опция колко процента да ти помага, като например ако ти упражняваш да речем 5 нютонметра, той да добавя още 5 или 10 или 20 нютонметра в зависимост от това колко си му задал. Някои байкове дори могат да ти добавят усилие, докато караш по равно и да симулират изкачване, като по този начин ти зареждаш батерията. Така не е нужно да търсиш баири за тренировки, а сам задаваш усилието на въртене.

    Коментиран от #9

  • 9 zeus

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ти май не разбра":

    Нещата, които си написал, важат само за велосипед с torque сензор, ако такъв липсва подпомагането е много дървено.

    Коментиран от #11

  • 10 ddd

    5 1 Отговор
    Простотии на макс
  • 11 Е така де!

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "zeus":

    Ето ти цитат от сайта на производителя.

    Efficient Torque Sensoring
    In contrast to a speed sensor, our customized torque sensor intelligently increases battery efficiency, and smoothes out riding experience on different terrains.


    Както виждаш този велосипед си има и сензор за въртящия момент.
  • 12 ТRIF

    3 0 Отговор
    От всичките екстри на велосипеда най ми харесва теглото му. По - лесничко се кара и бута като свърши батерията.
    Идеята не е лоша но е за много спецялна група клиенти. 250W мощност са му малко недостатъчни. 350 - 500W са по адекватна мощност. Батерията е архаична и с недостатъчен капацитет. Нещо от типа на 52V/20Ah би го направило много по атрактивно. Като сте решили да е със една зъбчатка отзад поне да е с ремък да не цапа крачола.
  • 13 ТRIF

    1 2 Отговор
    Трябва да се корегирам. Колелото изглежда използва ремък вместо верига.
  • 14 ТRIF

    0 0 Отговор
    Не знам какъв трик трябва да се използва да се смени ремъка. Рамката изглежда непрекъсната на снимката. Някои ако знае да подскаже.

    Коментиран от #15

  • 15 Верига е

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТRIF":

    От въглеродни нишки и не се смазва.

    Коментиран от #16

  • 16 ТRIF

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Верига е":

    Погледнах на сайта на производителя. Определено е назъбен ремък. Такава верига с карбонова нишка не знам от къде го четеш или виждаш. Предполагам че е грешка в превода.
  • 17 Един

    2 0 Отговор
    като "градски превоз" - явно щя се ползва само в сухо време ( хем заради тока) - няма калници ; и ... това е поредната дизайнерска "изгъзицкоето го прави поредния неуспешен проект!