Отидете към основна версия

6 997 7

Смартфонът на Microsoft за $1400 e "еднодневка"

  • смартфон-
  • microsoft-
  • ремонт-
  • surface duo

Официалната продажба на оригиналния сгъваем смартфон Microsoft Surface Duo с два екрана започва на 10 октомври, но кампанията за предварителна поръчка за тази скъпа и необичайна джаджа в момента е в разгара си. Журналистите вече се запознаха с „вътрешния свят“ на смартфона, отвориха необичайно голямата опаковъчна кутия и разгледаха пакета обстойно.

Сега дойде ред да поработят върху устройството и специалистите от iFixit, които традиционно оценяват поддръжката на новите смартфони. За разлика от други сгъваеми смартфони на пазара, Surface Duo не използва нито един гъвкав екран, а два отделни дисплея, свързани чрез панти. Този факт обаче не се отразява на трудностите, свързани с разглобяването на смартфона.

Оказва се, че ремонтите на Surface Duo няма да са лесни. На първо място, експертите на iFixit отбелязват необичайните триточкови винтове, използвани от Microsoft. Компанията също не е спестила лепило, укрепвайки надеждно всички фуги, но в същото време създавайки значителни трудности при демонтирането на частите. Всъщност компанията толкова се е престарала, че се е доближила до производството на т.нар устройства за еднократна употреба, въпреки високата цена на джаджата от около 1400 долара.

Експертите от iFixit казват, че единствен положителен фактор е възможността за подмяна на дисплеите и задните стъклени панели, без да е необходимо да се разглобяват други компоненти. Все пак недостатъците са много повече. Към горните проблеми инженерите добавят и слаба защита на OLED панелите от счупване, докато почти всеки ремонт ще изисква тяхното демонтиране.

Решението за запояване на USB-C порта директно към основната платка също е наречено недостатък. Като цяло, според резултатите от тестването на Surface Duo, експертите присъждат на устройството изключително нисък рейтинг на поддръжка - 2 точки по 10-степенната скала.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини