Отидете към основна версия

19 212 51

Това не е Tesla: BYD представи батерия, която ще работи 1 милион км!

  • електромобили-
  • батерии-
  • китай-
  • byd

Китайците вече имат готово решение и могат да предложат милион километра пробег с една батерия, благодарение на нова технология, наречена "Blade Battery"

Автономността е ключът към успеха на електрическите превозни средства. Производителите знаят това, но големият проблем е високата цена. Новият Mercedes EQS вече е потвърди пробег от 770 километра с едно зареждане и изпревари Tesla по този показател, но батерията Blade BYD е с... милион километра по-различна от вече наличните.

Добре известен факт е, че германски и европейски производители се включиха в надпреварата за електрически автомобили. Те стават все повече и повече и буквално след няколко години ще видим истинска вълна от нови продукти, успоредни на гамата на коли с двигатели с вътрешно горене. Нараства и максималният пробег с едно зареждане - до 770 километра в новия Mercedes EQS, който ще дебютира скоро. Китай обаче доминира в индустрията на батериите.

Китайските електрически превозни средства постепенно се появяват и в Европа. Те се предлагат с модерна технология отвътре, ярки и футуристични дизайни отвън и много сложен хардуер, особено що се отнася до батериите. Огромните усилия за привличане на клиенти от Европа досега обаче са напразни. Факт е, че обществеността все още помни за краш тестовете, при които китайски автомобили буквално се разцепваха на две.

Европейските марки са решени да произвеждат собствени батерии на Стария континент, използвайки по-прост химичен състав от китайците, които обаче вече имат далеч по-добри решения. Едно такова е литиевият железен фосфат, който е бъдещето на батериите за електрически превозни средства. Тази батерия ще е работоспособна в продължение на милион километра.

С такава химическа комбинация енергийната плътност е по-ниска и следователно размерът е по-голям, за да се постигне висока автономност. На свой ред батерията поддържа повече от 2500 цикъла на зареждане. Това посочва експертът Питър Флинт, директор по технологии и иновации в консултантската компания Altran.

Той твърди още, че компанията BYD вече има готово решение и може да предложи милион километра пробег с една батерия благодарение на новата технология, наречена "Blade Battery". Флинт отбелязва, че китайската марка е променила формата на опаковане на клетките, без да са необходими отделни модули, така че пакетите са станали по-компактни.

Експертът уверява, че тази батерия е и по-безопасна, не предизвиква реакции, "изтичане на топлина" или пожари. Освен това тази технология е по-евтина, което несъмнено ще повлияе на продажната цена и ще намали теглото на електрическите превозни средства, тъй като сега марките са принудени да използват повече материали, за да защитят правилно батерията и да постигнат напълно запечатана кутия.

Според експерта тези батерии ще загубят около 10% от капацитета си, когато превозното средство е изминало 250 000 км или 10-15 години употреба, така че иновационната китайска батерия в много случаи ще надхвърли живота на автомобила.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 50 гласа.

Свързани новини