Отидете към основна версия

10 089 26

Безопасни ли са новите "дачии"?

  • dacia-
  • sandero-
  • logan-
  • краш тест-
  • euro ncap

Новите румънски автомобили спечелиха две звезди на краш тестовете на Euro NCAP

Организацията Euro NCAP проведе поредната серия краш тестове, по време на които експертите тестваха новото поколение Dacia Logan и Sandero Stepway. Според резултатите от тестовете автомобилите получават само две звезди за безопасност. Означава ли обаче това, че новите румънски коли са опасни? Ако се вгледаме в резултатите ще разберем, че ниската оценка е единствено заради липсата на електронни помощници.

Специалистите на Euro NCAP проведоха краш тестове на Dacia Logan и Sandero Stepway от третото поколение, чиято премиера беше миналата есен. От подробностите след теста е известно, че колите получават ниската оценка основно заради скромното си оборудване с технологии за безопасност. Експертите твърдят, че технологията за аварийно спиране на Sandero Stepway и Logan е примитивна.

Системата за сигурност на автомобила не е в състояние да проследява движението на пешеходци и велосипедисти и разпознава само автомобили. Освен това при бюджетните модели липсва функцията за задържане на превозното средство в лентата, което ще окаже негативно влияние при остри маневри на пътя.

В същото време наличните системи, като асистентът за спиране при аварийни ситуации, например, получават положителна оценка от специалистите. Според експерти електронният асистент на водача може да повиши общия рейтинг на автомобилите до четири звезди, но поради липсата на други системи за безопасност Sandero Stepway и Logan не са достигнали положителната оценка.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.

Свързани новини