Отидете към основна версия

5 722 40

Как ще ги стигнем: Умни тротоари в Англия генерират електричество

  • умни тротоари-
  • енергия

Зеленото електричество е буквално под краката ни

Доказателство за този факт е проект, реализиран от градския съвет на английския град Бедфордшир, който инсталира специална тротоарно настилка на железопътната гара Leighton-Buzzar, която генерира електричество, когато гражданите преминават през нея. Така наречените кинетични плочки са проектирани, построени и инсталирани от компанията Pavegen, която вече е сключила договор с град Бедфордшир за тестване на две такива пътеки.

Човек, който стъпва на високотехнологичната настилка, генерира електричество със собствената си маса в специални електрически генератори, монтирани под плочките. Една стъпка на гражданин със средно телосложение може да генерира до 4 джаула електрическа енергия. Късата експериментална "писта" в Бедфордшир захранва две близки пейки, оборудвани с два USB конектора за презареждане на различни електронни устройства. Електричеството също така поддържа работата на дисплея, на който се записват резултатите от експеримента за получаване на електричество от настилката.

Програмата Smart Kinetic Coating, която генерира електричество, се финансира от Министерството на транспорта на Обединеното кралство чрез програмата ADEPT SMART Places Live Labs и е в размер на 31.7 милиона долара. Основната цел на пилотния проект в Бедфордшир е да демонстрира способността на технологията да „извлича“ електричество изпод краката на пешеходците. Разположението на „интелигентните тротоари“ на територията на транспортните железопътни възли не е случайно, защото именно там има голям пътнически трафик и следователно високо производство на енергия от кинетичните плочки.

Това не е първият път, когато градският съвет на Бедфордшир се обръща към модерните технологии за създаване на алтернативни източници на енергия. През 2019 г. за проекта Live Labs бяха отпуснати 1.44 милиона долара за инсталиране на геотермални сонди на паркинги. Потопени на дълбочина 150 метра, пет геотермални сонди генерират енергията, необходима за почистване на паркоместата от заледяване. Освен това градът работи по инсталирането на слънчеви панели за осветяване на обществени сгради и улици.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.

Свързани новини