10 Декември, 2018 14:32 2 509 2

Летище ползва енергия от пасажерите

  • летище-
  • абу даби-
  • енергия
Летище ползва енергия от пасажерите - 1

Международното летище в Абу Даби пусна в действие една нова технология, която има за цел да събира енергия от ходенето на пасажерите в летището. Системата представлява специални пътеки, които работят с електромагнитни генератори. Първоначално технологията е разположена на площ от 16 квадратни метра и е на най-оживеното място на летището - това свързващо терминалите 1, 2 и 3.

Проектът е направен съвместно с британската компания Pavegen и фирмата, занимаваща се в областта на енергетиката Masdar. През иновационната система ще преминават по 8000 души на ден. Събираната енергия ще е достатъчна за осветление на коридора между терминалите, както и за захранване на информационните табла с електричество. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зорлем

    4 1 Отговор
    Преди доста години имаше някакъв пилотен проект във Финландия или някъде там да правят цели тротоари с "пиезо" плочки и така да генерират ток. Не съм проверявал дали им се е получило, но предполагам и тези ще видят зор докато направят нещо наистина работещо.
  • 2 ГОРАЗД

    1 0 Отговор
    Супер тъпа идея,човешката храна е възможно най-скъпото гориво!Енергията ,спечелена от придвижването на хората не пада от марс,а идва от храната която ядем!Може да е атрактивно за широката публика,но всеки физик ще ви каже че е пълна глупост!