Отидете към основна версия

2 826 4

Пазарът на смартфони: Кога 5G моделите ще изпреварят 4G аналозите по продажби?

  • смартфони-
  • 5g-
  • продажби

Изследването е на аналитичната компания Canalys

Експерти от аналитичната компания Canalys са подготвили нова прогноза за пазара на смартфони тази година. Според техните очаквания, глобалният пазар на смартфони, след 7% спад през 2020 г. поради пандемията, ще скочи сериозно тази година - общите доставки ще нараснат с 12% и ще достигнат 1.4 милиарда бройки.

За сравнение, Gartner прогнозира, че продажбите на смартфони ще нараснат с 11% тази година, докато IDC прогнозира по-консервативен план за ръст от 7.7% и 1.,38 милиарда продажби.

С ограниченията в предлагането, дължащи се на глобалния недостиг на чипове, водещите производители ще се опитат да максимизират печалбите. Това означава, че те ще дадат приоритет на по-богатите пазари като Китай, САЩ и Западна Европа, като същевременно ще намалят продажбите в Латинска Америка и Африка, където маржовете са значително по-ниски.

Canalys също така прогнозира, че производителите ще започнат да предпочитат все повече мобилните оператори, защото хората с договорни услуги са много по-склонни да купуват нови смартфони, отколкото клиентите без договорни задължения. И това би могло да бъде чудесна възможност за амбициозни марки, които разчитат повече на открити продажби.

Анализаторите прогнозират също, че 5G смартфоните ще изпреварят 4G моделите по продажби през следващата година. През първото тримесечие на 2021 г. 5G моделите представляват около 37% от общите продажби, а до 2021 г. се очаква техният дял да нарасне до 43%.

Основният двигател на растежа ще бъдат по-достъпните модели - очаква се до края на годината модели под $ 300 да заемат 32% от 5G смартфон сегмента. От друга страна, поради по-високата цена на 5G чиповете, производителите трябва да търсят начини за намаляване на разходите - обикновено чрез оптимизиране на екрана и набора от камери.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.

Свързани новини