Last news in Fakti

21 Февруари, 2022 11:38 8 921 8

Няколко средства срещу измамници, които всеки собственик на смартфон трябва да има

  • смартфони-
  • измами-
  • приложения

Според проучване на TelecomDaily много потребители имат негативно отношение към мобилната сигурност

Няколко средства срещу измамници, които всеки собственик на смартфон трябва да има - 1

В днешните реалности отказът да използвате инструменти за защита на мобилни устройства (което означава антивирусни програми и идентификатори на обаждащия се) излага телефона ви на значителен риск. Особено ако сърфирате активно в интернет и инсталирате нови приложения. Случайно щракване върху банер, следване на линк, който ви е изпратен, изтегляне на файл от подозрително място или инсталиране на приложение, което се оказва напълно различно от обещаното - всеки от тези случаи, ако нямате инсталирана програма за сигурност, може да причини вирусна инфекция на вашия телефон и в резултат на това загуба на лични данни, пари в сметката и компрометиране на карти, свързани с мобилното банкиране.

Според проучване на TelecomDaily много потребители имат негативно отношение към мобилната сигурност. Близо една трета от всички анкетирани смятат, че подобни програми нямат смисъл, тъй като не могат да помогнат за предотвратяване на измамите. Междувременно 98% от собствениците на мобилни телефони са се сблъскали с телефонни измами. Разбира се, не всички "мобилни защитници" са еднакво ефикансни и трябва да се внимава при изборът им.

Особено важно е да инсталирате антивирусна програма, като това важи с пълна сила и за устройствата, работещи на платформата Android, тъй като собствениците на iPhone са защитени малко повече. Когато избирате антивирусно приложение за вашия телефон, трябва да сте сигурни, че изтегляте истинска антивирусна програма от истински магазин, а не пиратско копие, което само по себе си може да бъде заразено. Добрият антивирус ще може да открива измамни сайтове, да ви попречи да изтеглите опасен файл или да щракнете върху ненадеждна връзка. Той е нащрек там, където вие.

Проучени са и приложения в тази категория в края на 2020 г. 80 приложения от Google Play Store са тествани за сигурност, включително тези, които са на последно място в списъка с приложения. Най-често идентифицираният проблем е натрапчивата реклама. Почти половината от приложенията изискват достъп за показване на информация отгоре на всички прозорци, което означава, че рекламните банери изскачат по всяко време.

По този начин, въпреки че тази категория приложения е много актуална в ерата на масовите измами, трябва да се внимава допълнително: изтегляйте приложения само от официални магазини (App Store, Google Play, Huawei AppGallery), обръщайте внимание на потребителските отзиви и оценките на приложенията и обърнете внимание на заявките за достъп по време на инсталационния процес.

От една страна рекламните блокери помагат да се отървете от натрапчиви банери и изскачащи прозорци в интернет, които дразнят потребителите. Това е по-безопасно, тъй като елиминира възможността от случайно щракване върху потенциално злонамерен сайт. Въпреки това, мобилните рекламни блокери са една от най-често подправяните категории приложения, криещи кражби на информация или други вируси. Ето защо е необходимо да бъдете много внимателни още на етапа на изтегляне на приложението. Най-сигурният начин да направите това е от официалния уебсайт на разработчика.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    18 1 Отговор
    Че то антивирусните програми ги правят същите измамници, бачкат на два фронта
  • 2 Добре ;)

    1 3 Отговор
    Това са проблеми от света на Андроид. На айфон банерите вече не могат да те следят, затова Фейсбук пропищяха света и им паднаха акциите, защото рекламодателите се отдръпват. Айфон има още много други защити, като примерно уникална парола за всеки сайт, уникален имейл за всеки сайт (!) смяна на айпи-то и тн.

    Коментиран от #3

  • 3 KekW

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Добре ;)":

    Андроид има същите неща, но епъл иска да си мислите, че само айфон ги има, просто андроид не изпъкват с неща, които ги има от доста време в системата, отделно всеки андроид телефон има функция, която спира рекламодателите, просто трябва да се включи. Просто епъл изпъква с неща, които всеки андроид има. Епъл има добър маркетинг да кара хората да си мислят, че са най- защитени
  • 4 KekW

    3 1 Отговор
    Да, акциите намаляха една идея, но последния срив с 25% е защото за първи път в историята на фейсбук има повече хора напускащи платформата, отколкото почват да я използват, а не заради епъл.

    Коментиран от #6

  • 5 Гост3

    6 2 Отговор
    Моят андроид има фабрично инсталирана антивирусна програма,или не върши работа?
  • 6 айде бе

    0 7 Отговор

    До коментар #4 от "KekW":

    Брате, не следиш нещата. Прост апъл блокират обратната връзка на банерите, а най-платежноспособните потребители са на iOS устройства. Точно заради Апъл Фейсбук се срива в момента, не четеш. Ти знаеш ли какво е да ти секнат изведнъж рекламите от всички iOS устройства. Това е равносилно на смърт, чети малко, образовай се.

    Имали същото в Андроид. Нямате го още. От Гугъл писаха, че ще направят същото, ама по-добре, щото Апълското не било перфектно. Ама "ще". Не съм видял андроидаджия да ползва уникални пароли за всеки сайт, или да регистрира уникален имейл на всеки сайт или да му сменя ай-пи-то автоматично, без да сваля програмки. Не знаеш какво говориш, вие това го няма. Слаба ви е сигурността на андроида, вие сте проводник на вируси, троянски коне.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "айде бе":

    Явно си в час, дай акъл, на Самсунг McAfee антивирусна ли е или трябва да качвам и друга. Ако кача друга няма ли да има проблем?
  • 8 Gina

    2 0 Отговор
    Бях измамен с 13 000 долара от фалшив инвестиционен брокер за roi-forex.
    Един приятел ме запозна с JOLLYINVESTIGATORS-com. След предоставяне на всички необходими доказателства беше направено разследване и най-накрая получих парите си. Благодаря на JOLLYINVESTIGATERS. Ако сте загубили пари или биткойни, никога не трябва да губите надежда, можете да ги намерите в Google