Last news in Fakti

15 Юни, 2021 10:03 2 817 4

Пазарът на смартфони: Кога 5G моделите ще изпреварят 4G аналозите по продажби?

  • смартфони-
  • 5g-
  • продажби

Изследването е на аналитичната компания Canalys

Пазарът на смартфони: Кога 5G моделите ще изпреварят 4G аналозите по продажби? - 1

Експерти от аналитичната компания Canalys са подготвили нова прогноза за пазара на смартфони тази година. Според техните очаквания, глобалният пазар на смартфони, след 7% спад през 2020 г. поради пандемията, ще скочи сериозно тази година - общите доставки ще нараснат с 12% и ще достигнат 1.4 милиарда бройки.

За сравнение, Gartner прогнозира, че продажбите на смартфони ще нараснат с 11% тази година, докато IDC прогнозира по-консервативен план за ръст от 7.7% и 1.,38 милиарда продажби.

С ограниченията в предлагането, дължащи се на глобалния недостиг на чипове, водещите производители ще се опитат да максимизират печалбите. Това означава, че те ще дадат приоритет на по-богатите пазари като Китай, САЩ и Западна Европа, като същевременно ще намалят продажбите в Латинска Америка и Африка, където маржовете са значително по-ниски.

Canalys също така прогнозира, че производителите ще започнат да предпочитат все повече мобилните оператори, защото хората с договорни услуги са много по-склонни да купуват нови смартфони, отколкото клиентите без договорни задължения. И това би могло да бъде чудесна възможност за амбициозни марки, които разчитат повече на открити продажби.

Анализаторите прогнозират също, че 5G смартфоните ще изпреварят 4G моделите по продажби през следващата година. През първото тримесечие на 2021 г. 5G моделите представляват около 37% от общите продажби, а до 2021 г. се очаква техният дял да нарасне до 43%.

Основният двигател на растежа ще бъдат по-достъпните модели - очаква се до края на годината модели под $ 300 да заемат 32% от 5G смартфон сегмента. От друга страна, поради по-високата цена на 5G чиповете, производителите трябва да търсят начини за намаляване на разходите - обикновено чрез оптимизиране на екрана и набора от камери.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    13 1 Отговор
    Когато достигнем колективен имунитет - 70% набоцкани.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Един от журито

    13 1 Отговор
    Дали ще мигна един път повече на 4 поколение мрежа или с един път по-малко на 5-то, при зареждане на даден сайт, хич не ме топли. А и фактът, че цените на 4G апаратите паднаха значително ги прави доста примамливи.
  • 4 Против

    3 6 Отговор
    5G мрежата! Пожелавам пълен провал на въвеждането й. Нашичките Ганчовци защо не изчакаха европейската комисия да се произнесе за безопасността на технологията? Не, че вярвам на подобни комисийки, но поне заключенията й ще ми подскажат върху какво да насоча вниманието си.